Vorige week vierde Apple het 30 jarig bestaan van de Macintosh. Op 24 januari 1984 lanceerde Steve Jobs de eerste 'grafische' personal computer. Binnen een half jaar werden er 70.000 van verkocht. De grafische industrie lachte toen nog om de gebrekkige tekst- en beeldverwerking. Op welke wijze verdwenen de prepress bedrijven?
DTP - Desk Top Publishing - is een term die je vandaag de dag nog nauwelijks hoort, maar halverwege de jaren tachtig was dat het beroep van de toekomst. Aanvankelijk zeker niet in de grafische branche, maar daarbuiten dacht iedereen met de Macintosh zelf ontwerper te kunnen worden met voor nu lachwekkend eenvoudige programma's als MacPaint en MacWrite. Het was allemaal gebrekkig, immers de eerste Mac had geen harddisk en je was voortdurend bezig met het wisselen van diskettes om met de verschillende programma's te kunnen werken.
'DT Prut'
De grafische branche haalde zijn neus op voor dit apparaatje. Eduard Bos van een in die tijd zeer gerenomeerd typografisch bureau vertaalde DTP als 'DT Prut'. Eind jaren tachtig veranderde dat ingrijpend met de komst van kleurenmonitoren, opmaak programma's als Quark XPress, Aldus PageMaker en tekenprogramma's als Aldus Freehand en Adobe Illustrator. Later kwam daar het beeldverwerkingsprogramma Adobe Photoshop bij. In één klap werden ontwerpen, typografie en lithografie geïntegreerd aangeboden. De toen alom bekend hi-end systemen van Hell, Crossfield, Scitex en Dainippon werden versneld met verlies afgeschreven en terzijde geschoven. Max Hoenke uit Breda (toen deel uitmakend van drukkerij Broese en Peereboom) was eind 1994 de laatste die in ons land afscheid nam van een peperduur hi-end opmaak systeem van Dainippon.
Steve Jobs
Het is in de jaren daarna een roerige tijd geweest met zowel de Mac, Apple in zijn geheel en alle CEO's. Het bedrijf ging bijna kopje onder aan veel te veel modellen, accessoires en te weinig echte innovatie. Dat veranderde toen Steve Jobs weer terugkeerde bij Apple na zijn eigen avontuur NeXT computers. NeXT zorgde voor een revolutie in het te oude besturingssysteem van Apple. NeXT draaide op het veel moderner UNIX, nu nog steeds de basis van Mac OS X. De prestaties van de Mac namen enorm toe en vandaag de dag zijn de 'gewone' consumenten iMac's goed genoeg voor het 'zwaardere' grafische werk. De hi-end Mac Pro is eigenlijk alleen nog terug te vinden bij audiovisuele bedrijven.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.