De problemen bij de Thijsen Media Group (TMG) zijn vooral het gevolg van de nog steeds heersende overcapaciteit in de offsetrotatie. Dat leidt onder meer tot veel te lage prijzen. De aangekondigde aankoop van een nieuwe grote rotatie offsetpers door TMG lost dat probleem niet op, integendeel.
Overcapaciteit in de offsetrotatie, dat is al zo oud als de weg naar Rome, zo lijkt het. In 2010 sprak vakblad GW met Onno Thijsen, toen ook al algemeen directeur van Thijsen Media Group, oftewel TMG. Hij is de oudste van de vier gebroeders Thijsen, en was met zijn 46 jaar in 2010 toch al een ervaren manager in de wereld van de rotatiebedrijven. ‘Ik weet nog dat we twintig jaar geleden overleg hadden met de grootste 25 offset rotatiebedrijven van Nederland (genaamd G 25) om te praten over de problematiek van de overcapaciteit. Nu zijn er nog maar drie grote bedrijven over: Roto Smeets Groep, De Jong en TMG.’ En er is nog steeds overcapaciteit, zo stelde hij in 2010 weer vast. Ook topman Joost de Haas (foto) van Roto Smeets Groep (RSG) heeft het regelmatig over dit onderwerp, bijvoorbeeld afgelopen zomer. ‘Ondanks het feit dat er het afgelopen jaar veel grafische bedrijven failliet zijn gegaan, neemt de overcapaciteit nog niet af.’ En nog wat langer geleden schreef zijn voorganger John Caris in het jaarverslag van RSG van 2009 dat de overcapaciteit het grootste probleem blijft van de grafische industrie. ‘Zowel in de diepdruk als in de rotatieoffset is er sprake van een structurele overcapaciteit van 25 tot 30 procent.’ Met elk jaar weer dalende prijzen.
Nieuwe persen
Nieuwe rotatiepersen worden er nauwelijks meer verkocht. Persleveranciers als KBA, Goss en manroland hebben de productiecapaciteit ingrijpend aangepast en verwachten de komende jaren minder dan een derde aan nieuwe rotatiepersen te verkopen vergeleken met een jaar of vijf geleden. In ons land zijn er nog maar een paar rotatiebedrijven (heatset) over. Naast de beide rotatiebedrijven van Roto Smeets Groep (Doetinchem en Weert) zijn dat de twee heatset bedrijven van De Jong (Baarle Nassau en Oss), alsmede Habo DaCosta in Vianen en het kleine Pijper Media in Groningen. In deze rotatiewereld speelt ook de diepdruk een rol, maar die tak van sport heeft steeds meer concurrentie van de grote offsetpersen, zoals de 96-paginapersen van De Jong en Weiss Druck. Nieuwe diepdrukpersen worden niet meer verkocht in dit deel van de wereld. De laatste grote aankoop in ons land is al meer dan tien jaar geleden voor de diepdrukkerij van RSG in Deventer.
Krantendruk
Ook in de coldset rotatie (krantendruk) is er overcapaciteit en een grote prijsdruk. Afgelopen zomer ging Dijkman Offset failliet en bijna alle orders van dit bedrijf werden zonder enige moeite geabsorbeerd door de rest van deze bedrijfstak (onder meer Janssen Pers met Het Financieele Dagblad). Eerder in 2013 had Hoekstra Krantendruk in Emmeloord het ook moeilijk, maar bleef overeind. En eind 2013 werd de grote krantendrukkerij van Wegener in Enschede gesloten, waarbij de drukorders zonder grote problemen konden worden overgenomen door de beide andere drukkerijen binnen Wegener. Bij krantendrukkerijen is vooral de capaciteit op ‘prime time’ van belang voor het drukken van dagbladen (23 tot 04 uur), waarbij de rest van de 24 uur vaak voldoende drukcapaciteit aanwezig is.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.