Uitgeverij Gruner + Jahr is onderdeel van de grote Duitse uitgever (en drukker) Bertelsmann. De Amerikaanse drukkerijen van G + J worden verkocht. ‘Drukken is geen core business meer’, zegt de uitgever. Wat gebeurt er met de drukkerijen van de uitgever in Europa?
In Nederland hebben de meeste uitgevers hun drukkerijen al lang geleden verkocht. Bekende voorbeelden zijn uitgever Elsevier (ooit eigenaar van onder meer Senefelder Misset) en uitgever VNU (ooit eigenaar van grootste deel Roto Smeets Group). Dat proces van afstoten van drukkerijen door uitgevers is in ons land feitelijk helemaal voltooid, behalve in de dagbladwereld. Maar bij onze zuiderburen is dat proces nog maar nauwelijks op gang gekomen. Uitzondering vormt uitgeverij Concentra (Het Belang van Limburg), dat haar heatsetdrukkerij-activiteiten heeft verkocht aan Corelio Printing. Een gerucht in de markt is dat Corelio haar drukactiviteiten (heatset) wil afstoten in een samenwerkingsverband met de heatset drukkerijen van Roto Smeets Group.
Duitsland
Ook in Duitsland moet dat proces van afstoten van drukkerijen nog beginnen, al kan je je afvragen of het mogelijk is om grote drukkerijen als die van Be Printers (Bertelsmann) te verkopen. Maar Gruner + Jahr (G+J) heeft nu toch de eerste stap gezet met de verkoop van drie drukkerijen in de USA (met 1850 medewerkers) aan de grote drukkerij Quad/Graphics. Uitgever G+J is voor ongeveer 75 procent in handen van Bertelsmann en is zich aan het omvormen van een uitgeverij/drukkerij naar een ‘house of content’ en daar past geen ‘ijzer’ van een drukkerij bij. De rest van de aandelen is in handen van de familie Jahr. G+J heeft een omzet van 2 miljard euro met 11.000 medewerkers en een winst van 81 miljoen euro in 2013. De uitgeverij staat sinds een jaar onder leiding van Julia Jäkel. Zij leidt de ‘strategische transformatie’ van uitgever naar ‘house of content’. In Nederland is G+J uitgever van onder meer Vogue, Quest en National Geographic.
Be Printers
De grootste drukker van Europa Be Printers is feitelijk een dochteronderneming van uitgever Bertelsmann met 75 procent van de aandelen. De rest is in handen van Axel Springer. In 2012 zijn de offsetbedrijven van Arvato (ook een dochter van Bertelsmann) toegevoegd aan Be Printers. De grote offsetdrukkerij Mohn Media, het vroegere Mohn Druck, valt buiten de transactie, vanwege de nauwe banden met de uitgeverij. Volgens Jo Francis van het blad Printweek enige tijd geleden vormt de samenvoeging van de grafische bedrijven van Bertelsmann de opmaat tot het afstoten van de grafische activiteiten, een strategie die elders door andere Europese uitgevers al lang is gerealiseerd.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.