De recente overname door Wilco Printing & Binding van Ten Brink Offset geeft de combinatie betere kansen in Europa. Volgens directeur/eigenaar Robert Jan de Rooij liggen er kansen. ‘Met een goede kostprijs en korte levertijden kunnen we groeien in Europa.’
Tot voor kort grote concurrenten, maar nu samen in één onderneming: Wilco Printing & Binding uit Amersfoort heeft Ten Brink Offset uit Meppel overgenomen en vormt samen met Bariet een van de grootste grafische bedrijven van ons land. De omzet komt dit jaar uit op 80 miljoen euro, met ongeveer 410 medewerkers. Directeur en eigenaar van deze bedrijven is Robert Jan de Rooij. ‘En alle bedrijven maken winst’, voegt hij er nog aan toe, ‘ook Ten Brink.’ De Rooij zit al meer dan 25 jaar bij drukkerij Wilco in Amersfoort. Hij is er ooit begonnen op aanraden van zijn opa, met hartelijke instemming van zijn vader, vertelt hij op een zonnig terras in Amsterdam. Het bedrijf was vroeger onderdeel van margarinefabriek Remia, het bedrijf van zijn opa. ‘We drukten onder meer alle etiketten voor het bedrijf.’ De Rooij (1961) was in zijn studententijd actief bij uitzendbureau ASA waar hij ervaring opdeed in de commercie.
Wilco
In 1987 ging De Rooij (foto) werken bij het bedrijf van zijn opa. ‘We hadden toen een omzet van 4 miljoen gulden, met 30 medewerkers.’ Hij doorliep in korte tijd bijna alle functies, maar zijn hart ging toch vooral naar de commercie. Dat is eigenlijk nog steeds zo. ‘Ik doe bij Wilco nog steeds de verkoop, want voor het vak van algemeen directeur ben ik niet geschikt. Dat kunnen anderen beter.’ In 1990 nam hij het besluit te stoppen met het drukken van etiketten en zich te concentreren op het drukken van tijdschriften, maar vooral boeken. ‘In die tijd waren er nog 55 boekendrukkers in Nederland, nu nog een handje vol.’ Die keuze voor boeken (en tijdschriften) pakte goed uit, want Wilco groeide daarna zelfstandig naar een omzet van 25 miljoen euro. In 2003 volgde de overname van Hentenaar Boek, goed voor een omzet van 6 miljoen euro, en binnen twee maanden geïntegreerd in de drukkerij van Wilco in Amersfoort. ‘De mooiste overname tot nu toe.’ In 2008 volgde Bariet, een specialist voor het maken van koud gelijmde boeken, met een omzet van 10 miljoen euro.
Ten Brink Offset
En dit jaar werd Ten Brink Offset overgenomen. Ten Brink was tot vorig jaar een dochterbedrijf van Euradius en maakte na het faillissement een doorstart. Hierdoor kon het bedrijf weer zwarte cijfers schrijven. Door de overname van Ten Brink steeg de omzet van Wilco naar ruim 80 miljoen euro. Met opgeteld 410 medewerkers is de combinatie Wilco/Bariet/Ten Brink de grafische nummer drie van Nederland, na het beursgenoteerde Roto Smeets Group en de vier rotatiebedrijven van Joep de Jong. Overigens is de combinatie Wilco/Ten Brink een relatief kleine speler in Europa. Twee belangrijke concurrenten zijn meer dan tien keer zo groot: Het Franse CPI (omzet 450 miljoen euro, waar het Nederlandse Wöhrmann deel van uitmaakt) en het Duitse GGP, onderdeel van Bertelsmann, met een omzet van ongeveer 700 miljoen euro.
Europa
Met een krimpende markt in Nederland is de combinatie te groot voor ons land. ‘We moeten groeien in Europa’, zegt De Rooij. ‘En dat kan met een goede kostprijs en snelle levertijden.’ De Rooij erkent dat boekendrukkers in China of in Oost Europa goedkoper zijn dan zijn eigen bedrijven. ‘Maar wij zijn veel sneller. Wij kunnen boeken binnen enkele dagen afleveren.’ Hij noemt als voorbeeld als er boek wordt besproken in een uitzending van DWDD op donderdag. ‘Nog diezelfde avond drukken wij er een paar duizend bij en die liggen zaterdag al in de winkel.’ Die snelheid kan hij ook realiseren in de ons omringende landen, maar dan moet de kostprijs ook marktconform zijn. ‘Onze kostprijs is laag, omdat we een flexibele organisatie hebben.’
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.