Dat schrijft vakbond FNV KIEM op haar website. ‘In de grafische industrie wordt hard gewerkt aan vernieuwing van het cao-instrument. De zogenaamde Comfortabele Arbeidsovereenkomst zorgt voor maatwerk, gericht op duurzame inzetbaarheid.’ Wat is er bereikt?
De tekst is klaar, nu moeten de achterbannen van de vakbonden en de werkgevers (KVGO) het bereikte resultaat nog goedkeuren. Op 31 maart heeft de begeleidingscommissie de laatste hand gelegd aan de basistekst voor de comfortabele arbeidsovereenkomst. De sectorraad Grafimedia en Prepublishing van FNV KIEM heeft de tekst al besproken. In een nieuwsbrief wordt samengevat wat er is bereikt. Hieronder enkele passages uit deze nieuwsbrief. Eén ding staat inmiddels vast: sparen met behulp van het individueel keuzebudget mag niet van de fiscus, er moet elk jaar worden afgerekend. Dat is een tegenvaller.
De comfortabele arbeidsovereenkomst
De Comfortabele Arbeidsovereenkomst maakt het mogelijk om arbeidsvoorwaarden flexibel in te richten. Dit creëert maatwerk afgestemd op de wensen van werkgevers en werknemers. Duurzame inzetbaarheid, het individueel keuzebudget en het overleg binnen de onderneming spelen daar een belangrijke rol bij. De begeleidingscommissie heeft de afgelopen tijd hard gewerkt aan de inhoud van de Comfortabele Arbeidsovereenkomst. Op 31 maart is de laatste hand gelegd aan de basistekst voor de comfortabele arbeidsovereenkomst.
De werkgevers- en werknemers zullen de komende periode de achterbannen raadplegen. Zo snel als mogelijk zullen werkgevers- en werknemersorganisaties het onderhandelingsproces in gaan waarbij partijen zich in zetten om spoedig een akkoord te bereiken. Dan worden ook afspraken gemaakt over het moment en wijze van invoering van de comfortabele arbeidsovereenkomst. Een heel belangrijk aspect daarbij is de voorlichting aan werkgevers en werknemers.
De arbeidsvoorwaardentool
De arbeidsvoorwaardentool is bedoeld om allerlei informatie te geven en biedt tevens een module om de afspraken over het individueel keuzebudget makkelijker uit te kunnen voeren. Naar aanleiding van de ervaringen die zijn opgedaan in de pilotbedrijven zal de tool op diverse punten verbeterd worden. Deze verbeteringen worden binnenkort getest door de pilotbedrijven.
Het individueel keuzebudget
In december 2013 was de jaarafsluiting van het individueel keuzebudget voor het eerst aan de orde bij de pilotbedrijven. Het op dat moment resterende keuzebudget kon –conform de regels van de Belastingdienst – niet meegenomen worden naar 2014. Veel medewerkers hebben ervoor gekozen om van hun resterende budget verlofdagen te kopen of hun vakantiegeld te parkeren tot mei 2014. Een klein deel van de medewerkers heeft verzocht om uitbetaling van het budget.
De begeleidingscommissie heeft er alles aan gedaan om de Belastingdienst ervan te overtuigen dat het zeer wenselijk is om het budget aan het einde van het jaar mee te kunnen nemen naar het jaar daarop. Dit geeft individuele medewerkers immers meer ruimte om hun budget in te zetten voor bijvoorbeeld duurzame inzetbaarheid. De Belastingdienst blijft echter op het standpunt staan dat er aan het eind van het kalenderjaar fiscaal afgerekend moet worden. Vervolgens is gekeken naar de mogelijkheid om een zogenoemd Tijdspaarfonds te vormen. Dat bleek na uitvoerig onderzoek te complex en te duur te worden. De begeleidingscommissie zal bekijken of er nog andere oplossingen zijn.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.