Vandaag en morgen (dinsdag 15 juli) wordt er wéér onderhandeld over de nieuwe Grafimedia cao, of beter gezegd, de ‘Comfortabele cao’. KVGO en vakbonden hebben de intentie om er dit keer uit te komen. Gaat dat ook lukken? Wat zijn de standpunten van de onderhandelaars?
Wat ging er aan vooraf? De Grafimedia cao liep af op 1 augustus 2013. Sindsdien is er veel gebeurt, maar een nieuwe cao is nog steeds niet. Kort na augustus vorig jaar kwamen de vakbonden met een aantal eisen voor de nieuwe cao en die waren voor het KVGO volkomen onacceptabel. Vooral de looneis van opgeteld 4 procent voor twee jaar was het grote knelpunt. ‘Zolang de bonden aan deze eisen vasthouden, wordt er niet onderhandeld.’ Wat de wensen van het KVGO indertijd waren bleef onduidelijk, behalve op het punt van de arbeidskosten: die mochten niet stijgen. Uiteindelijk zijn partijen toch gaan praten, maar uitsluitend over de teksten die horen bij de Comfortabele cao, het project om de Grafimedia cao te moderniseren. Dat overleg is in het voorjaar afgerond en die teksten zijn nu inzet van de onderhandelingen over de Grafimedia cao. Het echte onderhandelen begonnen op 20 mei, met het uitwisselen en toelichten van de standpunten. En wat zijn die standpunten?
KVGO
We beginnen met het KVGO, dat samen met ZSO de werkgeversdelegatie vormt. De delegatie staat onder leiding van Richard van den Berg (foto), in het dagelijks leven directeur P&O van Roto Smeets Group. Van den Berg is al vele jaren voorzitter van de onderhandelingsdelegatie en was (samen met FNV KIEM bestuurder Van Iren) een jaar of vijf geleden een van de initiatiefnemers om de Grafimedia cao te moderniseren en aldus om te vormen tot een ‘Comfortabele’ cao. Werkgevers willen een looptijd van drie jaar met cao-afspraken die ‘niet tot een arbeidskostenstijging leiden’. Ook willen KVGO en ZSO een nieuw ‘inconvenientenschema’ met lagere toeslagen voor afwijkende werktijden. ‘Wij constateren dat de binnen de Grafimedia bedrijfstak gehanteerde toeslagen van een zodanig niveau zijn dat het verwerken van opdrachten door de dure uren onbetaalbaar wordt waardoor beschikbaar werk niet meer binnen onze landsgrenzen kan worden geproduceerd. Werkgevers willen deze onhoudbare concurrentiepositie aanpassen.’ En voorts heeft het KVGO een hele reeks wensen rond vakantie en pensioenen. Van den Berg is voorzichtig over de uitkomst van de besprekingen. ‘Uitgangspunten zijn heilig'.
Vakbonden
De reactie van FNV KIEM laat zich raden. ‘Werkgevers willen alleen maar verdere verslechteringen.’ Maar wat willen de vakbonden? De belangrijkste eis is ‘een fatsoenlijke loonsverhoging, die (enigszins) recht doet aan de gestegen inflatie’. Dat is duidelijk een afzwakking ten opzichte van eerdere eisen. Voorts willen vakbonden dat werknemers zich goed moeten kunnen voorbereiden op de Comfortabele cao, vooral omdat deze gemoderniseerde cao ‘veel overlaat aan het overleg binnen de onderneming’. Aangevuld met wat andere wensen noemt FNV KIEM haar inbreng ‘zeer bescheiden voorstellen, passend bij de helaas nog steeds voortdurende slechte economische toestand van de bedrijfstak’. Bernard van Iren (foto, FNV KIEM) leidt de onderhandelingsdelegatie van de werknemers, waar naast FNV KIEM ook CNV Media en de Unie deel van uitmaken. ‘Dinsdag aan het eind van de dag is er helderheid.’
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.