Midden 1993 kreeg ik een telefoontje van Adobe. Zij wilden wat laten zien, wat 'de prepress wereld definitief zou veranderen'. In die tijd werd wat nu PDF heet onder de projectnaam 'Camelot' geïntroduceerd. We kenden PostScript als pagina beschrijvingstaal voor uitvoer van documenten naar een RIP.
Die demo van Adobe was in die tijd nog niet zo heel erg spectaculair. Maar het werd een jaartje later tijdens één van de vele door mij bezochte Seybold congressen in San Francisco wel duidelijk dat PDF in combinatie met het zich toen snel ontwikkelende internet samen de basis zouden vormen voor de overdracht van allerhande documenten, voor zowel uiteindelijke printdoeleinden, maar ook om zonder tussenkomst van het programma waarin een document was gemaakt, het eindresultaat op een beeldscherm te kunnen bekijken.
Nu in 2014 is PDF uitgegroeid tot een officieel genormeerde standaard, die vooral in de grafische branche het uiterste heeft gevraagd qua technische mogelijkheden. Buiten de grafische toepassingen is PDF voor iedereen 'gewoon een druk op de knop', zonder eigenlijk te hoeven/willen weten wat voor type document er wordt gemaakt. Een PDF vanuit een willekeurig 'kantoorpakket' is ook nog in deze tijd niet meteen een garantie voor een 100% drukgereed bestand.
De grafische branche heeft PDF grotendeels geïntegreerd in geautomatiseerde workflows, waarbinnen elk bestand wordt gecontroleerd op vooraf ingestelde specificaties voor het achterliggende druk- of printproces. Tien jaar geleden was het inrichten van dit soort workflows nog het werk van specialisten.
Ghent Workgroup
Met name de Ghent Workgroup bewaakt de standaarden op het gebied van certified PDF (cPDF). Wie denkt dat de ontwikkelingen rondom PDF bijna tot stilstand zijn gekomen vergist zicht. Wat te denken van PDF/VT, een inmiddels ISO genormeerde standaard voor 'Variabele data en Transactionele projecten'. Vooral bedrijven die gericht zijn op databaseprinting zullen met deze standaard te maken krijgen.
Vanuit Nederland zijn het CMBO en NUV die als 'associate members' de standaarden doorgeven aan de industrie. Tot voor kort behoorde ook Cebuco (deel uitmakend van NDP Nieuwsmedia) tot die groep, maar die organisatie is per 1 januari jl. opgeheven.
In het door Printmedianieuws gehouden interview met Henk Gianotten werd het belang van standaarden al duidelijk gemaakt, al is de achterliggende techniek tegenwoordig steeds minder duidelijk zichtbaar.
Adobe
Adobe heeft zich vooral gericht op een ander businessmodel rondom het gebruik van PDF gereedschappen. Adobe Acrobat XI Pro is tegenwoordig ook in abonnementsvorm voor ca. 20 euro ex. BTW per maand 'te huur' (bij een jaarabonnement). De Adobe Reader blijft als gratis product beschikbaar. Die laatste is inmiddels ook voorzien van de mogelijkheid om formulieren in te vullen en documenten te voorzien van een zogenaamde digitale handtekening.
De spelers die op het gebied van PDF creatie, preflight en workflows in de grafische branche een belangrijke rol spelen zijn o.a. Callas en Enfocus. Daarnaast uiteraard ook de geïntegreerde workflow oplossingen van o.a. Agfa, OneVision, Kodak, Dalim en Esko.
Maar veel verandert er niet meer in dit speelveld. In die zin kan zeker gesteld worden dat na 20 jaar PDF tot rust is gekomen. Het is een niet meer weg te denken standaard, die we langzaam maar zeker steeds vaker zonder na te denken gebruiken.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.