De SMS Groep uit het Overijsselse Hasselt timmert de laatste drie jaar flink aan de weg met de ene na de andere overname, en telkens van een failliet bedrijf: EGA Mail, VOB Hardenberg, Telenga Media Groep en recent Twigt Grafimedia uit Waddinxveen. Hoe doen ze dat bij SMG?
De SMG Groep uit Hasselt noemt zichzelf ‘Uw crossmedia specialist’ en wie de reeks gevarieerde dochterbedrijven op een rijtje zet, kan die kwalificatie ook wel snappen. Van ontwerp tot en met fulfilment en alles wat daar tussen zit, met activiteiten die in de loop van de laatste jaren zijn vergaard, vaak na een faillissement. De dochterbedrijven staan bekend onder de namen Reproscan, Imageworld, Induro, Lochemdruk, EGA Mail, Schuttersmagazijn, SMG Banda-Telenga en Hoekmantotaal en sinds kort Twigt. Deze ‘crossmediabedrijven’ verzorgen samen de complete grafische dienstverlening zoals creatie en ontwerp, ICT services waaronder web to print en webshop toepassingen, maar ook voor duurzaam geproduceerd druk- en printwerk, fulfilment en warehousing. De grafische groep uit Hasselt wordt geleid door Wim van Rijswijk (foto) en Arend Hartlief.
Telenga Media Groep
Een van de eerste bedrijven die werd overgenomen was Reproscan, in 2004, eigendom van Evert Feith, die inmiddels commercieel directeur is van de SMG Groep. Later werd onder meer Hoekman overgenomen. Een tweede grote vis was VOB Hardenberg, eind 2011, uit de boedel van de Axelion Groep, waarbij 25 medewerkers in dienst konden blijven bij de groot formaat drukkerij. De Axelion Groep was indertijd in handen van de Rabobank (Rabo Private Equity), maar het was in feite de voortzetting van de Giethoorn Media Groep. Vorig jaar werden de activiteiten van de Telenga Media Groep overgenomen, waaronder Banda Heerenveen. Ironisch genoeg was de Telenga Media Groep uit Harlingen zelf het product van een hele reeks kleine overnames in korte tijd, maar die heeft het uiteindelijk zelf gered.
Twigt
En nu is Twigt GrafiMedia aan de beurt. Bij het bedrijf uit Waddinxveen werkten ongeveer 60 personen. Ook Twigt was het product van een reeks overnames, zoals drukkerij NKB, Drukkerij Druno en Dekker en Alkemade Printing. Net als SMG presenteerde Twigt zich als all round dienstverlener, in 2008 gekocht via een management buy out door Harold van der Horst en Michel Wientjes. Voor hun groeiambities kregen ze hulp van Navitas Capital in de vorm van een participatie. Het was de basis voor een reeks kleinere overnames die daarna volgde. Maar het is niet gelukt het hoofd boven water te houden. Het doorgestarte Twigt met ongeveer 16 vooral commerciële medewerkers staat onder leiding van Ron van Wijngaarden en Ronald Zwaan. Zwaan (foto) was eerder onder meer commercieel directeur van de Axilion Groep.
Navitas Capital
Ex-aandeelhouder Navitas Capital van Twigt is geen kleine jongen, want naast enkele participaties is het bedrijf ook actief als aandeelhouder van onder meer de Telegraaf Media Groep en Crown Van Gelder. Op hun website staat een verklaring voor het faillissement van Twigt.
‘Aanleiding voor het faillissement is het voortdurend negatieve sentiment in de grafische sector. Naast de crisis van de afgelopen jaren heeft de sector te lijden gehad onder technologische ontwikkelingen. Traditioneel drukwerk werd vervangen door (digitale) alternatieven waardoor de volumes de afgelopen jaren fors zijn afgenomen. Hierdoor ontstond grote overcapaciteit in de markt wat voor extra prijsdruk heeft gezorgd. De combinatie van slechte marktomstandigheden, aanhoudende verliezen en het gebrek aan perspectief maakte het faillissement, ondanks meerdere overnames, een fusie en diverse reorganisaties – helaas – onvermijdelijk.’
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.