Die vraag kreeg Geert van der Tang op zijn bord als interim voorzitter van FNV KIEM. Eind dit jaar moet een besluit vallen. Over de onderhandelingen over een nieuwe Grafimedia cao wil hij niet veel kwijt. ‘Werknemers betalen al jaren de prijs van de recessie.’
Vakbond FNV KIEM is verdeeld over de toekomst, zegt Geert van der Tang, voorzitter sinds oktober vorig jaar. Om de besluitvorming over die toekomst in goede banen te leiden werd Van der Tang ingehuurd. ‘Eind dit jaar moet er een besluit worden genomen door het congres van de bond: blijven we zelfstandig of gaan we fuseren, net als de meeste andere bonden binnen de FNV?’ Opmerkelijk genoeg heeft hij zelf geen mening over deze hamvraag. Dat doet hij bewust. ‘Ik wil de discussie graag zakelijk houden. Door de voordelen en de nadelen van beide opties goed op een rijtje te zetten, kan de discussie ook zakelijk verlopen.’ Die behoedzaamheid van Van der Tang is nodig, want op het laatste congres was maar 51 procent van de leden voor een fusie. ‘Dat is niet voldoende voor zo’n belangrijk besluit.’ Maar een ‘inhoudelijke’ voorkeur voor een fusie heeft hij wel, vooral vanwege de ‘mogelijkheden voor het stevig neerzetten van een sterke cluster Creatieve Industrie’.
Creatieve Industrie
Het al dan niet fuseren van FNV KIEM heeft vooral te maken met de ontwikkelingen in de vakcentrale FNV, zegt Van der Tang. ‘Bijna alle grote bonden gaan fuseren, en daarna wordt de FNV opgedeeld in clusters en sectoren. Voor FNV KIEM is daarbij de cluster ‘Creatieve Industrie’ de plek waar we thuishoren.’ Hij legt uit dat in dat deel van het bedrijfsleven ongeveer 300.000 personen werkzaam zijn.’ ‘En dan heb ik het niet alleen over werknemers, maar vooral ook over zzp-ers en andere zelfstandigen.’ En wat blijkt? Het goed bedienen van deze steeds grotere groep zelfstandigen is een speerpunt voor FNV KIEM, aldus de voorzitter. ‘Van alle vakbonden is FNV KIEM op dit moment de bond met de meeste zzp-ers en andere zelfstandigen. Bij een fusie van de bond moet deze groep goed worden vertegenwoordigd.’ Tot de Creatieve Industrie rekent Van der Tang naast de grafische bedrijfstak ook kunst en cultuur, media en entertainment en de creatieve dienstverlening, opgeteld 300.000 personen.
Grafimedia cao
Dat er na ruim een jaar onderhandelen nog steeds geen nieuwe cao is voor de grafische bedrijfstak, baart Van der Tang wel zorgen. Maar veel wil hij er niet over kwijt. Bovendien zitten de cao’s niet in zijn portefeuille, dus wordt Wim van den Burg bij het gesprek betrokken. Van den Burg (foto) is net als Van der Tang vorig jaar tijdelijk ingehuurd bij FNV KIEM en is binnen het bestuur verantwoordelijk voor de financiën en alle cao’s. ‘We sluiten elk jaar wel 40 cao’s af als vakbond.’ Van den Burg wil wel iets zeggen over het vastlopen van de onderhandelingen over de Grafimedia cao. ‘Werkgevers leggen de prijs van de recessie eenzijdig neer bij de werknemers.’ En dat er nog steeds geen cao is, ligt volgens hem aan het KVGO. ‘Aan ons ligt het niet. Wij hebben vanaf dag één onze wensen op tafel gelegd.’ Op 24 september houden zowel FNV KIEM als het KVGO een ledenraadpleging en daarna weten we meer, hoopt Van den Burg.
Van der Tang
Wat doet een voormalige directeur van werkgeversvereniging VNO/NCW bij een vakbond? Die vraag heeft Van der Tang (foto, 1957) al vele malen moeten beantwoorden. ‘Mijn eerste sollicitatiebrief was voor een functie bij vakbond CNV, maar daar ben ik toen niet aangenomen.’ Het werd VNO/NCW, waar hij als regiodirecteur betrokken was bij de fusie tussen VNO en NCW. ‘En nu doe ik hetzelfde bij FNV KIEM’, aldus Van der Tang, die zijn benoeming bij FNV KIEM een ‘late herkansing’ noemt. Hij ziet het als een voordeel dat hij geen vakbondsverleden heeft gezien de besluiten die eind dit jaar genomen moeten worden. Van der Tang is net als mede-bestuurder Van den Burg tijdelijk benoemd in het bestuur van FNV KIEM. Het derde bestuurslid is Ingrid Rep, die als secretaris de interne organisatie van de vakbond aanstuurt.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.