Het is het bekende vraagstuk van bijna alle grafische afwerkers: ze zitten aan het eind van de productieketen en zien nauwelijks de oorspronkelijke opdrachtgevers. ‘Wij willen opschuiven in de keten’, zegt Brenda van Poecke. ‘Direct bij de klant aan tafel.’ Een gesprek met een bestuurslid van het vkgo.
Het bedrijf van Van Poecke Grafische Afwerking staat op een industrieterrein in Haarlem, de Waarderpolder, waar in het recente verleden vele grafische bedrijven waren gehuisvest. ‘Maar ze zijn bijna allemaal verdwenen’, zegt Brenda Van Poecke (1967). Samen met haar zuster Brigit heeft zij zes jaar geleden het bedrijf van haar vader overgenomen. ‘Mijn vader was al zo verstandig om niet alleen klanten uit de directe omgeving te werven. We zijn al jaren actief in heel Nederland, en zelfs ook daarbuiten.’ Van Poecke is gespecialiseerd in de ‘kleinvouw’. Dat wil zeggen dat het bedrijf de aangeleverde grote bedrukte vellen (70/100 cm) eerst in kleinere formaten snijdt om deze vervolgens in steeds kleinere formaten te vouwen. ‘Soms moet een vel papier 14 keer zigzag worden gevouwen en daarna nog eens twee keer in de kruispartij.‘
Gemechaniseerd
Bijzonder daarbij is ook dat alle handelingen bij Van Poecke zijn gemechaniseerd. ‘Geen handwerk dus.’ De consequentie is wel dat het bedrijf over zo’n 14 verschillende machines beschikt om alle voorkomende vouwwerkzaamheden te kunnen uitvoeren. En goedkoop zijn die machines niet, tot wel 100.000 euro per stuk aan toe. Allemaal van het merk Herzog/Heymann. Maar deze machines kunnen allemaal op de een of andere manier op elkaar worden aangesloten, afhankelijk van de aard van de productie. Bekende voorbeelden zijn de ‘dundruk bijsluiter’, zoals deze bij veel medicijnen in een doosje wordt bijgevoegd. Of de machinaal geknoopte producten, waarbij het eindproduct wordt voorzien van een gaatje met er doorheen een elastiekje. Als derde voorbeeld noemt Brenda Van Poecke de Z-fold. Haar eigen visitekaartje is ook op deze wijze uitgevoerd: een vijf keer plus twee keer gevouwen vel, bedrukt met alle informatie over haar bedrijf en aan de beide buitenkanten met een apart kaartje beplakt. Ook landkaarten worden vaak bij Van Poecke gevouwen.
Van Poecke Grafische Afwerking
Ongeveer 30 jaar geleden opgericht door de vader van Brenda en Brigit. ‘Mijn vader was bedrijfsleider bij een afwerkingsbedrijf dat failliet ging en daarna is hij voor zichzelf begonnen. Hij begon met één machine, die vaak door mijn moeder werd bediend als mijn vader op zoek ging naar nieuwe klanten.’ Brenda is pas zes jaar geleden in het bedrijf gaan werken, haar zuster Brigit staat al 25 jaar aan de machines. ‘Zes jaar geleden hebben we samen het bedrijf overgenomen. Met een duidelijke taakverdeling: ik doe vooral de commercie en de administratie en mijn zuster is vooral actief in de planning en de productie.’ Samen met nog zeven medewerkers gaat het afwerkingsbedrijf de toekomst in. Op de foto een aantal producten van het bedrijf.
Toekomst/vkgo
Het bedrijf van de dames Van Poecke heeft nu vooral drukkers als opdrachtgever. Maar dat vindt ze niet bevredigend voor de langere termijn. ‘Ons beleid is er op gericht om op te schuiven in de keten.’ Daarmee bedoelt Brenda dat zij vaker rechtstreeks te maken wil hebben met de echte opdrachtgevers van de gevouwen producten. Het op deze manier over de toekomst van haar bedrijf leren nadenken, heeft Brenda mede te danken aan de verschillende bijeenkomsten van het vkgo, de vereniging van kleine grafische bedrijven. Zij is uitermate positief over het vkgo. ‘Ik heb daar veel geleerd. Het is echt een platform waar kansen worden geboden.’ Inmiddels is zij bestuurslid van deze vereniging. ‘Dat kost niet veel tijd en bovendien leer ik zo veel van andere bedrijven.’
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.