Bij de grote rotatiedrukkerij van Roto Smeets Group (RSG) in Weert worden 130 van de 250 arbeidsplaatsen opgeheven. Aanleiding is de fors dalende omzet van tijdschriften.
Roto Smeets Group gaat de productiecapaciteit van de grote rotatiedrukkerij in Weert halveren. De rotatiedrukkerij is vooral gericht op het drukken van tijdschriften, maar daar zit inmiddels behoorlijk de klad in, schrijft RSG. ‘Titels worden uit de markt genomen of qua verschijningsfrequentie teruggebracht. Oorzaken zijn te vinden in dalende oplages in print, fors dalende advertentie-inkomsten, en voor bepaalde marktsegmenten verschuiving naar digitale media.’ De drukkerij in Weert zal worden omgebouwd naar een ‘lean ingerichte drukkerij met een sterk vereenvoudigde bedrijfsstructuur en reductie van kosten’. RSG verwacht de reorganisatie op 1 juli 2015 te kunnen afronden.
Publishing Services
De drukkerij in Weert vormt sinds dit voorjaar samen met Senefelder Misset in Doetinchem de divisie Publishing Services binnen RSG, met opgeteld 530 medewerkers. De divisie wordt geleid door Ronald van Rossum (foto). Het vroeger geheten Koninklijke Smeets Offset in Weert stond aan de basis van de internationale uitbouw van de drukkerijen van Roto Smeets Group. Sinds jaar en dag worden twee grote internationale tijdschriften gedrukt op de persen van RS Weert: The Economist en Time. In Weert staan 5 rotatiepersen, waaronder twee dubbelbaans 24-paginapersen en een 72-paginapers. In Weert werken ongeveer 250 personen, die samen 75.000 ton papier door de persen jagen.
Samenwerking
De ingreep is ook nodig vanwege de overcapaciteit in de rotatie heatset in dit deel van Europa. Eerder dit jaar maakte RSG bekend te willen komen tot samenwerking met derden om dit vraagstuk van overcapaciteit te willen aanpakken. ‘In het kader van het komen tot schaalvergroting kunnen wij momenteel meedelen dat één van de vier divisies van RSG de mogelijkheden verkent voor samenwerking met een andere vooraanstaande speler waarbij het doel zou zijn om te komen tot een joint venture.’ Wie die ‘vooraanstaande speler’ is, heeft RSG nooit bekend gemaakt, maar printmedianieuws heeft uit goede bron vernomen dat het om Corelio Printing gaat. De gesprekken met Corelio zijn recent stopgezet en dus moest RSG op eigen kracht het vraagstuk in Weert oplossen, zo lijkt het.
Reorganisatie
Volgens topman Joost de Haas van RSG (foto) zal de reorganisatie de kosten met 6 tot 7 miljoen euro verlagen. Tegen nu.nl zei hij dat RSG zo veel mogelijk mensen naar ander werk zal helpen begeleiden. 'Als dat lukt, scheelt het de helft in de reorganisatiekosten. Bovendien vind ik het ronduit asociaal om mensen zomaar met een zak geld op straat te zetten.’ Voor de medewerkers bij de andere vestigingen van RSG in Doetinchem, Deventer en Etten heeft deze reorganisatie geen gevolgen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.