Printmedianieuws brengt de laatste dagen van het jaar een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit 2014, gerangschikt naar onderwerp. Vandaag als laatste in deze reeks: de Grafimedia cao.
De laatste Grafimedia cao liep op 31 juli 2013 ten einde. Ja, u leest het goed, in 2013. En ultimo 2014 is er nog steeds geen cao. De vraag is natuurlijk of dat erg is. Is er arbeidsonrust in de sector? Zo op het eerste oog niet. Maar het lijkt er op dat de vakbonden het nu echt zat zijn. Want als je de werkgevers van het KVGO op 15 december 2014 een ultimatum stuurt, dan wil je natuurlijk eindelijk wel eens boter bij de vis. ‘De vakorganisaties willen u dan ook oproepen om in onderling overleg uiterlijk de derde week van januari 2015 een formeel overleg te plannen. Indien u onverhoopt niet voornemens bent om aan dit formele verzoek gehoor te geven, vernemen wij dat graag voor 25 december 2014.’
KVGO wil nog niet onderhandelen
Het KVGO ziet nog niets in formele onderhandelingen, zo blijkt uit de reactie van het KVGO in een brief dd. 23 december 2014 aan de vakbonden. In de brief staat een hele reeks voorwaarden, maar de belangrijkste uitgangspunten van het KVGO zijn nog steeds onveranderd. ‘Wij hebben u al eerder laten weten dat wij en onze Ledenraad van mening zijn dat invoering van de Comfortabele Arbeidsovereenkomst en arbeidskostenneutraliteit een voorwaarde is om de cao- onderhandelingen te kunnen hervatten.’ Informeel overleg is nog wel mogelijk, schrijft Van den Berg (voorzitter onderhandelingsdelegatie van het KVGO, zie de foto) aan de vakbonden. ‘Mocht u er prijs op stellen hier nog een informeel overleg over te voeren, dan zijn we daar natuurlijk graag toe bereid.’
Hoofdrolspelers
Bij de onderhandelingen over de nieuwe Grafimedia cao gaat het ook om een ‘duel’ tussen twee mannen: Richard van den Berg en Bernard van Iren (foto). Van den Berg is in het dagelijkse leven directeur P&O bij Roto Smeets Group en is al sinds jaar en dag de voorzitter van de onderhandelingsdelegatie van het KVGO. Hij is een grote voorstander van het moderniseren van de cao: minder regels en meer overlaten aan de individuele bedrijven. Van Iren is sinds een jaar of vijf werkzaam bij FNV KIEM, en is vanaf dag één onderhandelaar namens de vakbonden. Eerder werkte Van Iren in de bouw als vakbondsbestuurder. Samen met Van den Berg werkt hij al een jaar of vier aan de vernieuwing van de Grafimedia cao: de Comfortabele.
Comfortabele cao
De grafische CAO loopt op zijn laatste benen, zei Richard van den Berg in 2010. ‘We moeten naar een comfortabele CAO voor de creatieve industrie.’ Oftewel de optelsom van grafische bedrijven, uitgevers en andere aanpalende bedrijfstakken. ‘We moeten wel. Het draagvlak voor collectieve voorzieningen brokkelt af.’ Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Na een spoedig begin haakten de uitgevers af, want die hadden zelf voldoende om handen om van zeven verschillende cao’s er eentje te maken: dat is dit jaar gelukt. KVGO en grafische vakbonden bleven samen doorwerken aan de ‘Comfortabele’. Maar uiteindelijk trok FNV KIEM eind 2014 de stekker uit het project.
Arbeidsvoorwaarden
Kort na het aflopen van de Grafimedia cao per 1 augustus 2013 kwamen de bonden met hun verlangens: een loonsverhoging van opgeteld 4 procent over twee jaar, en nog wat aanvullende eisen. Het KVGO stond op haar achterste benen: ‘Absurde looneisen vakbond.’ Het KVGO had vanaf dag één als belangrijkste uitgangspunt dat de arbeidskosten niet mochten stijgen. Zo sleepte het jaar zich voort, met veel informeel overleg, maar de echte onderhandelingen begonnen pas in mei 2014. Om in de zomer vast te lopen. Vanaf dat moment is FNV KIEM begonnen de leden er meer bij te betrekken, eindigend in een bijeenkomst in november.
Nieuwe eisen
Sinds medio december 2014 hebben de vakbonden de zaak op scherp gezet, door aan te geven met welk eisenpakket zij de onderhandelingen willen ingaan: met jaarlijkse loonstijgingen in 2014 (2.5 procent), 2015 (1.5 procent) en 2016 (1.5 procent), en daarnaast willen de bonden niet meewerken aan de Comfortabele cao, behoudens een proef bij de ZSO-bedrijven. Ook willen de bonden een zogenaamde 80-90-100-regeling voor oudere werknemers. De looptijd van de nieuwe cao moet duren van 1 augustus 2013 tot 1 augustus 2016. Vergeleken met het eisenpakket van de vakbonden uit de zomer van 2013 is de looneis van 1 procent in 2013 komen te vervallen.
Wordt vervolgd in 2015, zo veel is zeker.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.