Printmedianieuws brengt de laatste dagen van het jaar een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit 2014, gerangschikt naar onderwerp. Vandaag zijn de grootste faillissementen en de doorstarts (al dan niet via een ‘pre pack’) aan de beurt.
Het afgelopen jaar waren maar liefst vier bedrijven uit de grafische top 10 in grote problemen. In één geval ging het om een faillissement zonder enige vorm van doorstart: diepdrukkerij Biegelaar uit Maarssen. Twee jaar na de gedurfde overname uit de boedel van het failliete schlott gruppe door de zittende directie (Robert Levöleger (foto) en Robert Bavelaar) ging deze grote diepdrukkerij afgelopen voorjaar alsnog ten onder en stonden er 115 man op straat. Roto Smeets Group en Drukkerij Em. De Jong waren er als de kippen bij om de orders over te nemen, en dat ging in deze tijd van overcapaciteit zonder enig probleem. Dit najaar stonden de diepdrukpersen van Biegelaar via een veiling te koop, maar geen enkele drukker wilde ze hebben. Het diepdrukprocedé heeft geen toekomst, de laatste producent van diepdrukpersen (Cerutti) hield er dit jaar ook al mee op.
Adel Media
Je zou het bijna vergeten, maar Adel Media stond begin dit jaar nog gewoon in de grafische top 10 van ons land met een omzet van 60 miljoen euro en 240 medewerkers. Maar de problemen begonnen al in 2013, toen de groei van het bedrijf stagneerde en een reorganisatie moest worden doorgevoerd. Maar dat duurde veel te lang en bovendien viel de markt tegen, zei topman Rimmert Sluiter (foto). De teloorgang van Adel Media ging in fases. Eerst ging HSGB, gevolgd door de vellendrukkerij in Almere en als laatste het grote DeltaHage met meer dan 100 medewerkers. Een beperkt deel van DeltaHage is overgenomen door Printforce en boekendrukker Wilco. Alleen Adel Print bleef buiten het faillissement en is overgenomen door Printforce en de gebroeders Wijmans onder de (deels oude) naam GigaPrint.
Thijsen Media Group
Eind 2013 werd duidelijk dat Thijsen Media Group (TMG) in grote problemen zat, want alle crediteuren werd gevraagd grotendeels af te zien van hun vordering. Dat plan ging niet door en daarna ging het mis. Uiteindelijk werd via een goed voorbereid faillissement (een ‘prepack’) de vestiging in Buren gered, ging de vestiging in Emmen (het voormalige Emro) failliet en konden de 40 medewerkers aldaar naar hun centen fluiten. TMG kreeg nieuwe aandeelhouders, zonder de familie Thijsen, en in de loop van het voorjaar werd een grote gebruikte Sunday rotatiepers uit Oostenrijk in Buren operationeel. Ooit werd het bedrijf geleid door de vier broers Thijsen, met 160 man personeel, nu is alleen Ernst Thijsen als algemeen directeur nog actief, met ongeveer 50 personen, drie rotatiepersen en een omzet van 40 miljoen euro. Op de foto de vier broers, met tweede van rechts Ernst.
Joh. Enschedé
Formeel geen faillissement, maar wel een soort doorstart: gelddrukker Joh. Enschedé uit Haarlem wist maar ternauwernood te ontkomen aan een faillissement, maar niet nadat de aandeelhouders, de medewerkers en de bank een flinke veer hadden gelaten. De nieuwe eigenaar heeft afgelopen jaar ook nog een flinke reorganisatie doorgevoerd, waardoor het bedrijf nu met ongeveer 200 personen (dat waren er twee jaar geleden nog 400) eindelijk weer eens zwarte cijfers kan schrijven, hoopt de nieuwe directie (foto).
SMG Groep start andere bedrijven vaak door
Kampioen doorstarten dit jaar is de SMG Groep uit Hasselt. Ga maar na: achtereenvolgens werden Telenga Media Groep, Twigt Media en Drukkerij Cabri overgenomen, allemaal na een faillissement, maar gevolgd door een overname of doorstart. Vooral de overname van Twigt gaf aanleiding tot veel kritiek, vanwege de ‘voorgekookte prepack’. Met een ‘pre-pack’ wordt onder leiding van een curator het faillissement in stilte voorbereid om de overgang naar de nieuwe situatie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Maar dat gaat vaak ten kosten van de werknemers en de crediteuren. Het KVGO is geen voorstander van deze aanpak. Inmiddels werken er bij de SMG Groep 100 medewerkers, die samen een omzet realiseren van 20 miljoen euro.
Overnames
Tot zo ver het jaar 2014 met de grootste faillissementen en doorstarts in de grafische bedrijfstak. Morgen bij printmedianieuws een overzicht van de grootste overnames in 2014.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.