De verkoop van rotatiepersen is gehalveerd. Ondanks een marktaandeel van 34 procent in de wereld van de rotatiepersen, moet manroland web systems toch 225 van de 1500 banen schrappen. Is dat genoeg?
Bijna drie jaar geleden ging de grote Duitse persenbouwer manroland failliet. ‘We are print’, zo luidde de reclameboodschap van het bedrijf uit Augsburg al vele jaren. Immers, in de wereld van de rotatiepersen was het bedrijf de ongekroonde koning. Maar dat sprookje kwam niet uit, en het bedrijf werd na een ingrijpende reorganisatie in twee delen verkocht: de vellendivisie ging naar een Engels bedrijf, en de rotatiedivisie werd onderdeel van een groot Duits conglomeraat, Possehl Gruppe. Met de verkoop van vellenpersen gaat het redelijk, met dank aan de verpakkers, maar de wereld van de rotatiepersen ziet er erg somber uit. Volgens manroland web systems werd er in 2011 wereldwijd voor 660 miljoen euro aan rotatiepersen verkocht, maar die omzet daalde naar 330 miljoen euro in 2014. Een halvering dus, terwijl die omzet uit 2011 ook al aanzienlijk lager was dan in 2007, vlak voor de crisis.
Ontslagen
Met het ontslag van 225 personen hoopt manroland in 2015 weer zwarte cijfers te schrijven, maar de vraag is of dat realistisch is. Eerder zei het bedrijf dat het met een omzet van ongeveer 300 miljoen euro quitte zou draaien. Maar met een marktaandeel van 34 procent komt de omzet nog niet in de buurt van die 300 miljoen. Te vrezen valt dat het einde nog niet in zicht is. Voor de overblijvende medewerkers is een arbeidsgarantie afgegeven tot eind 2016. Maar wel pas nadat ze een behoorlijk loonoffer hebben moeten toezeggen, van opgeteld 20 procent netto. Aldus print.be.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.