Met een vernieuwde website, een nieuwe formule en een nieuwe dagvoorzitter verwacht Herbert Haaij met zijn 19e editie een brug te slaan tussen 'verjongen, verbinden, verzilveren'. Hoe gaat het in de wereld van de brievenbusreclame?
• Keynote van Paul Smit - cabaretier & filosoof - vertelt met passie en humor over 'verbinden en veranderen'
• Veranderende consument wil folder met aanbiedingen uit webshop
Het congres verhuist van de Philharmonie in Haarlem naar de Glazen Ruimte in Maarssen en vindt plaats op 21 mei aanstaande. Dagvoorzitter is verslaggever Sofie van den Enk (KRO-NCRV), onder andere bekend van programma’s als de Rekenkamer en de Keuringdienst van Waarde.
Veranderingen
In een gesprek met organisator Herbert Haaij wordt duidelijk dat de werelden van brievenbusreclame, direct mail en crossmedia meer en meer naar elkaar toe groeien. Haaij: 'Wij formuleren het antwoord op de wijze waarop de papieren folder voor zowel jongeren als ouderen een plaats kan blijven behouden binnen het rollenspel met online, met name op het gebied van mobiel en webshops. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de consument papier blijft waarderen. Ze missen nu zelfs folder aanbiedingen die via een webshop te koop zijn, aldus onderzoek van TeamVier. Print is de push naar online. Dat is de basis van het thema van het congres: hoe zit het met jongeren en drukwerk, hoe zetten we ouderen aan tot het verzilveren van de uitgegeven reclame euro's en tot slot hoe verbinden we de kanalen?' 'Maar ook print verandert', merkt Haaij op, verwijzend naar de recente investering in digitale printcapaciteit van Nic. Oud.
Denktank
BBR heeft een denktank van professionals uit diverse marketing communicatie disciplines en wetenschap samengesteld om deze ontwikkelingen in kaart te brengen. Er is veel aan de hand en de harde scheidslijnen tussen direct mail- en marketing en brievenbusreclame vervagen. Zogenaamde intelligente verspreiding (zonder postzegel, maar wel bijna persoonlijk) trekt veel belangstelling van grotere retailers. De denktank werkt nu aan de ideale 'offline/online' folder!
Cases, cijfers en de Folder Vakprijs
Na de pauze staan diverse cases centraal, waaronder die van het Karwei. Juist daar richt de content zich meer en meer op de beleving rondom producten en heel specifiek gericht op de vrouw. Uiteraard ook de nodige cijfers van zowel retailers, adverteerders, merkeigenaren, drukwerk statistieken en verspreidings- en bereikcijfers. Alles vanuit de laatste gegevens van de NOM folder monitor. En tot slot worden de vel begeerde Folder Vakprijs en de consumentenprijs De Beste Folders Award uitgereikt.
Consument
Voor de tweede helft van de middag is ook een leuk consumentenpanel op het programma gezet. Haaij: 'We willen die consument eens laten vertellen hoe brievenbusreclame wordt ervaren. Dus consumenten uit de straat, die zonder voorbereiding vooraf hun mening geven.'
Drukkers
Met een marktaandeel van meer dan 70 procent is Drukkerij Em. de Jong dé marktleider van Nederland voor het drukken van folders. Bijna alle retailbedrijven zijn klant bij het bedrijf uit Baarle Nassau. Ook de Roto Smeets Group drukt flink wat folders. Daarnaast is na doorstart ook De Thijsen Media Group actief. Volgens Piet Jorritsma (foto) van (PaperChainManagement) zijn steeds meer Duitse drukkers actief in ons land. Het is dringen op de markt. En die folder zelf? Ook die moet verjongen. Om te beginnen zouden de online en offline marketeers en inkoop (ook van drukwerk) meer als een crossmediaal team moeten optreden. Beiden leren dan beter dat drukwerk een onlosmakelijk onderdeel is bij het initiëren van klantcontact.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.