Onder deze kop beschrijft journalist en publicist Ed Boogaard de ingrijpende gebeurtenissen rond Paperlinx in ons land. Wat gaat er gebeuren met het 250 jaar oude bedrijf?
‘PaperlinX slaat rechtsaf‘ kopt vakblad Graficus in februari nog bij een artikel over de nieuwe richting onder Renger Lammers (foto), de vorig jaar aangetreden ‘executive vice president‘ van PaperlinX Benelux. Maar de papiergroothandel blijkt nu alsnog op een doodlopende weg te zitten: woensdag 15 april werd surseance van betaling aangevraagd, nadat de poging het bedrijf te verkopen mislukt. Bij een eventueel faillissement verdwijnt meer dan 250 jaar Nederlandse papiergeschiedenis. “Wij zijn een handelsorganisatie die sterk is in papier, maar geen papierhandel“, legt Lammers uit in Graficus. Hij neemt de organisatie onder handen, ontdubbelt het assortiment en wil opschuiven in de keten met bijvoorbeeld 3D-printing en media-advies, want: “Papier is een markt in decline”.
PaperlinX Benelux publiceerde begin februari dit jaar nog een nieuwe ‘corporate video’
Verlies
Dat hebben ze op het hoofdkantoor van PaperlinX in Australië ook al een tijdlang in de gaten – althans de Europese tak van deze wereldwijd opererende papiergroothandel groep presteert al jaren onder de maat en lijdt flink verlies. Op 27 februari maakt PaperlinX de interim-resultaten over de eerste helft van het (gebroken) boekjaar 2015 bekend: “In het tweede kwartaal liep in Europa de vraag naar papier aanzienlijk sneller terug dan verwacht. Tegelijkertijd veranderde de markt in het VK en de Benelux flink doordat sommige papierfabrikanten rechtstreeks aan onze klanten verkopen tegen onverantwoord lage prijzen. Als gevolg daarvan beleefden we met name in het VK en de Benelux een slecht tweede kwartaal en bleven de verkoopresultaten sterk achter bij de verwachtingen waardoor de financiële positie van de Groep onder druk komt te staan.”
Verkopen
Het bedrijf vermeldt ook dat het op zoek blijft naar partijen die de Europese tak in delen of geheel willen overnemen. Eind maart legt Paperlinx de handel in haar aandelen stil ‘vanwege gesprekken met een financier over de mogelijke schending van een bankconvenant’. Op 2 april volgt dan de mededeling dat voor PaperlinX UK uitstel van betaling is aangevraagd. De ING bank heeft de financieringsfaciliteit met het Britse bedrijfsonderdeel beëindigd en is van plan dat ook te doen bij PaperlinX Benelux. ING geeft hier echter nog tot 15 april uitstel om een eventuele verkoop van dit bedrijf mogelijk te maken. In de aanloop naar deze deadline krijgen grafische bedrijven bericht van ING dat betalingen voor geleverd papier rechtstreeks aan deze bank moeten worden gedaan.
Surseance
Op 15 april maakt PaperlinX bekend dat de verkoopgesprekken niet tot resultaat hebben geleid en dat voor PaperlinX Benelux (met vestigingen in Zutphen, Diemen, Wormerveer en Zwijndrecht en in het België Lier en Kapellen) surseance van betaling is aangevraagd. “De komende dagen en weken zullen de medewerkers gewoon doorwerken, al is dat natuurlijk in grote onzekerheid van wat er zal gaan gebeuren,” zegt Bernard van Iren (foto), grafisch bestuurder van vakbond FNV Kiem. “Meestal duurt een surseance van betaling enkele dagen tot twee weken. Op korte termijn is de eerstvolgende salarisbetaling, normaal gesproken op 25 april, van groot belang. Daarnaast is nu grote onzekerheid over de werkgelegenheid van de ongeveer 500 medewerkers van het bedrijf. FNV Kiem zal de leden uiteraard zo veel als mogelijk bijstaan in deze onzekere tijd.”
Doorstart
Branchekenner Buitendijks verwacht een doorstart: “In dit soort deals ligt dan ook besloten dat die overnamekandidaat wel wil betalen maar niet de hele ellende en alle schulden gaat overnemen. Ook zullen er eisen gesteld zijn aan de fte-begroting. (…) Ik gok – Engelsen zouden het een educated guess noemen – op Papier Union / Imapa. Ik gok ook dat we rond het weekend meer horen.” De problemen bij PaperlinX zijn voor de burgemeester van Zutphen, Arnold Gerritsen (foto), reden geweest om contact te zoeken met de directie van het moederconcern in Australië. “Hij heeft in een e-mail duidelijk gemaakt dat de aanwezigheid van PaperlinX zeer belangrijk is voor Zutphen”, schrijft De Stentor. Voor Zutphen zou een faillissement een enorme klap zijn: zo’n honderdvijftig werknemers dreigen hun baan te verliezen. “Het bedrijf en de Hanzestad delen een lange geschiedenis, die begon met de oprichting van Papiergroothandel Ubbens in 1820.”
Proost en Brandt
Papiergroothandel Ubbens (later Buhrmann Ubbens Papier) opereert sinds 1 juli 2013 onder de PaperlinX-vlag, nadat ze in 2003 al is ingelijfd samen met haar zusterbedrijven Velpa en Proost en Brandt. Die laatste papiergroothandel kent zijn oorsprong in 1742. De oorspronkelijke firma Brandt hield zich echter nog niet bezig met de papierhandel, maar was vooral actief als boekbinder en als uitgever van bijbels en psalmboeken. (KB)]: “Nadat de Leeuwarder boekbinder Pieter Proost in 1822 door huwelijk mede-eigenaar van het bedrijf was geworden, breidde hij dit in 1842 uit met een papierhandel, welke werd gevoerd onder de naam P. Proost & Zoon. Sinds 1950 worden beide firma’s verenigd voortgezet onder de handelsnaam Proost en Brandt.”
• Dit artikel verscheen eerder op de site van Ed Boogaard en is bij printmedianieuws geplaatst met zijn instemming.
ron van lammeren zegt
Ben net terug in Nederland en geschrokken dat een bedrijf als Proost en Brandt niet meer bestaat. Heb daar tien jaar als specialist gewerkt.