Geen wifi op het strand en daardoor allerlei grafische nieuwtjes gemist? Geen probleem, we praten u snel even bij. Met onder meer: de pech van Ronald Hof, heibel in België en de overnamekoorts van Cimpress/Vistaprint.
Ronald Hof
Het zit Ronald Johannes Hof niet mee met zijn bedrijf Stürtz in Würzburg. In april werd een joint venture aangegaan met een grafisch bedrijf uit Augsburg onder de naam Phoenix Print, maar volgens print.de is de samenwerking al weer verbroken door een faillissement van het bedrijf uit Augsburg. Stürtz was tot enkele jaren geleden onderdeel van Euradius, het grote grafische bedrijf van Ronald Hof en Anne Ringsma. Zie ook: Mogelijke fusie van Stürtz (ex Euradius).
Zou het dan toch waar zijn, van die Belgen?
Belgische drukkers hebben makkelijk praten, zo luidde een Nederlands vooroordeel. Milieuregels kennen ze niet en daardoor zijn ze stukken goedkoper uit. Valse concurrentie kortom.
Onzin natuurlijk, en je hoort dit soort uitspraken niet vaak meer. Buitenlandse concurrentie komt overal vandaan en iedereen begrijpt wel dat het vooral Europese milieuregels zijn – en geen Belgische – waar de drukkers mee te maken hebben. Bovendien, zo’n makkelijke markt is het voor de Belgen ook niet, dus van concurrentievoordeel is geen sprake.
Toch was er vorige week heibel bij de zuiderburen over de verlenging van een milieuvergunning voor drukkerij Mafrans. De verpakkingsdrukker, die zijn bedrijf midden in een woonwijk heeft gevestigd in Wespelaar, haalde zich de woede van omwonenden op de hals zo blijkt uit een verslag van de website HLN. Vorig jaar nog regende het bezwaarschriften van omwonenden. Er waren klachten over roet- en reukhinder. Reden voor de gemeente Haachts om een negatief advies af te geven over de verlenging van de vergunning die op 11 september af zou lopen. De bestemming van de locatie werd bovendien aangepast, dus de drukkerij moest sowieso verhuizen.
Mafrans ging met succes tegen die beslissing in beroep en de minister negeerde het advies van de gemeente. Met de nieuwe vergunning mag Mafrans nog twintig jaar door op de huidige locatie.
Acties gaan door
De Volkskrant vatte zaterdag in een hoekje van de economiepagina de perikelen rondom de CAO-onderhandelingen samen. Veel woorden hadden ze daar niet voor nodig. De discussie rond het afwijken van de CAO in individuele gevallen lijkt weer van de baan; het gaat nu weer gewoon ouderwets over geld. Werkgevers en werknemers wijzen elkaars eindbod af, de vakbonden kondigen aan door te gaan met acties. De moeizaamheid van de onderhandelingen roept de vraag op hoe lang het onderwerp nog nieuws is voor de dagbladen, maar zolang er acties dreigen bij krantendrukkers vinden we het vast nog ergens in de kolommen terug.
De een zijn dood...
Van een heel andere orde was het artikel over Drukkerij De Vries Vouwkartonage in het Financieel Dagblad vorige week. De Friese drukker heeft voordeel bij het faillissement van concurrent Flach in Heerenveen die voor de verandering eens een keer niet doorstartte. De vouwkarton-specialist in Sneek investeert nu acht miljoen in drukpersen, stansmachines en IT. De investeringen worden voor een groot deel uit eigen middelen betaalt, aldus de krant.
Mogelijk doorstart Drukkerij Boeijinga
De Stentor meldt dat meerdere partijen geïnteresseerd zijn in een doorstart van Drukkerij Boeijinga in Apeldoorn. Het bericht over het bankroet van het 80-jarige bedrijf werd vorige week bekend gemaakt. De drukkerij viel drie jaar geleden nog in de prijzen als International Printer of the Year in de categorie brochures bij de Sappi Awards.
Cimpress koopt Tradeprint
Nog even terug naar het buitenland: de overnamekoorts van Cimpress (voorheen Vistaprint) is nog niet gedaald. Na overnames in Italië en Frankrijk, eerder dit jaar, maakte de Amerikaanse online drukgigant vorige week de overname bekend van het Britse Tradeprint. Deze internetdrukker behaalde in het laatste boekjaar een omzet van ruim 12 miljoen euro, met 77 medewerkers en een eigen machinepark. De verkoop steeg in dat jaar met ruim 20 procent.
Het gaat goed met Cimpress. In de eerste helft van dit jaar groeide de verkoop met 18 procent tot een slordige anderhalf miljard dollar. Cimpress is voor de komende jaren geïnteresseerd in het realiseren van nog snellere levertijden, iets waar Tradeprint in uitblinkt, en investeert honderden miljoenen in de ontwikkeling van software en techniek.
RR Donnelley wordt opgesplitst
De grootste drukker ter wereld gaat zich opsplitsen in drie aparte business units. Met 68.000 medewerkers en een omzet van meer dan 10 miljard euro is Donnelley marktleider in de USA, maar ook in Europa is het bedrijf actief. Zo heeft Donnelley drie drukkerijen in Engeland en ook in Polen is Donnelley actief. Hoewel er geen concrete plannen zijn om een van de nieuwe divisies te verkopen, steeg het aandeel wel fors.
Erik van erp zegt
Top nieuwsberichten!
WiFi loze Erik