Ondanks alle argumenten van de vakbonden, lijkt het effect van de CAO stakingen gisteren nihil te zijn geweest. De landelijke media meldden gisteren nauwelijks iets over de stakingen in de sector. Alleen FNV voorzitter Ton Heerts kreeg een paar minuten zendtijd op Radio 1.
Ook vandaag zijn de stakingen geen voorpaginanieuws. Alleen een kort bericht op de website van FNV-Kiem, waar gesproken werd over enkele honderden grafici, die samen de acties willen intensiveren. Ondanks het feit dat FNV-Kiem een reeks krachtige argumenten heeft, blijkt nu dat de bereidheid bij werknemers uitermate gering is om die argumenten te bevechten.
Aan werkgeverszijde zal men gisteren zeker opgelucht adem hebben gehaald, op de KVGO website bleef het ademloos stil. De massale landelijke oproep om te staken voor een gerechtvaardigde CAO in meerdere branches, werd in ieder geval door de grafici niet ingevuld. Daarmee staat FNV-Kiem met de rug tegen de muur. De steun van de achterban is weg.
Ouderwetse vakbondstaal op website FNV-Kiem: 'Als gevolg van de staking van vandaag zijn in een aantal bedrijven orders in de verdrukking gekomen of uitgesteld. Het werk van stakers geldt als besmet werk en mag niet door anderen worden overgenomen'
Hoe nu verder?
FNV-Kiem zal op basis van deze resultaten geen vuist kunnen maken richting de werkgevers. De werkgevers zullen echter ook geen behoefte voelen om op korte termijn verder te praten. Zij laten FNV-Kiem voorlopig in hun hemd staan. De groep belanghebbenden, de werknemers in de branche hebben gisteren een duidelijk signaal gegeven aan beide partijen. Daarmee is het fundament over loonafspraken binnen de CAO geheel komen te vervallen. De afbrokkeling van de branche als collectief geheel is daarmee een feit. Truus Boomgaard van het KVGO kan nu aan de slag om 'haar' KVGO om te buigen naar een belangenvereniging zonder CAO. Afgelopen zomer leek haar uitspraak nog gedurfd, maar na gisteren een flinke stap dichterbij.
Goed voor de branche?
Zo een stap is natuurlijk niet goed voor het imago van de branche. De verbrokkeling is al langer gaande op basis van diverse andere ontwikkelingen, zoals de internetdrukkers, waarbij veelal zeer jonge ICT gedreven vakmensen al helemaal niets voelen voor het KVGO lidmaatschap en dus ver verwijderd blijven van elke discussie over een CAO. Als het CAO fundament vervalt onder het KVGO-huis, dan zullen leden zich in toenemende mate gaan afvragen wat de toegevoegde waarde van hun duur betaalde lidmaatschap nog is. Truus moet dan wel heel hard aan het werk om KVGO nieuwe stijl inhoud te geven om leden te behouden.
Onderhandelaars
De huidige onderhandelaars zouden er nu toch echt goed aan doen hun posities te verlaten. Hun spel is na gisteren uitgespeeld, vooral omdat het draagvlak aan werknemerszijde is komen te vervallen. Een on-line enquête onder werknemers en werkgevers zou duidelijkheid moet brengen over hoe het nu verder moet. Als beide partijen stellen er qua beloningsbeleid op ondernemingsniveau wel uit te komen, dan valt het doek definitief. In ieder geval voor één belangrijk onderdeel binnen het CAO raamwerk: het geld. Onder de rest van het programma kan dan gewoon een handtekening worden gezet. Maar of iemand de werkelijke waarde van die handtekening nog ziet, is maar zeer de vraag.
Update 9 oktober 19:00 uur: Ton Heerts kreeg geen zendtijd op BNR Nieuwsradio, maar op Radio 1. Met dank aan Harrie Lindelauff van FNV-Kiem
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.