De eerste excursie van de Grafische Studiegroep Onderling Beter (GSOB) ging dit jaar naar Drukkerij De Bink in Leiden. Hans Baljet was er bij en schreef een verslag. Paradepaardje bij De Bink was de digitale pers van MGI.
Ongeveer 35 leden van de GSOB namen deel aan een buitengewoon interessant programma bij dit 135 jaar geleden opgericht grafisch bedrijf: drukkerij De Bink. De GSOB heeft ongeveer 200 leden. De meeste van deze leden zijn, op een enkele uitzondering na, werkzaam op operationeel niveau bij een grafisch bedrijf. Doelstelling van de GSOB is enerzijds het op peil houden van het kennisniveau van de leden en anderzijds het kennisnemen en volgen van ontwikkelingen in de grafimediabranche.
Kennis op peil houden
De studiegroep realiseert dit al sinds het jaar van de oprichting in 1923 door excursies, bedrijfsbezoeken, themabijeenkomsten, seminars en beursbezoeken. Deze activiteiten bieden de leden ook de gelegenheid tot intercollegiaal contact en interactie. Voorzitter Iwan in den Bosch formuleert het zo: ‘Het is buitengewoon belangrijk om je kennis op peil te houden en ook om mensen te ontmoeten om mee te sparren over innovaties in de grafimediabranche’.
Drukkerij De Bink
Bij Drukkerij De Bink werden de aanwezige leden welkom geheten door de heer Marco van der Krogt. In het dagelijks leven vormt Marco samen met vier collega’s het management van De Bink. Dit team heeft vijf jaar geleden door middel van een managementbuy-out het bedrijf van de toenmalige eigenaar, in de branche zeer bekende Johan Schoonderwoerd overgenomen. Het bedrijf telt 55 medewerkers. Er wordt gewerkt in twee ploegen. Drukkerij De Bink is een echte grafische duizendpoot. Je kunt er terecht voor een ontwerp en vanzelfsprekend voor drukwerk, maar ook voor een webshop en printing on demand. Onder de naam OBT, dat staat voor Opmeer, De Bink Tenders, schrijft men samen met Drukkerij Opmeer in Den Haag in op Europese tenders voor drukwerk. Hierin is dit samenwerkingsverband al een flink aantal jaren zeer succesvol. Voor de Rijksoverheid is De Bink prefered supplier. Drukkerij De Bink is aan alle kanten gecertificeerd en men produceert CO2- neutraal. Men drukt op Heidelbergpersen. Voor het digitale drukwerk beschikt men over een Xerox iGen. Binnen de branche staat het bedrijf al vele decennia bekend als foliedrukker. In een aparte hal staan hiervoor een aantal hoogdrukmachines waarmee drukwerk met folie of een blindpreeg veredeld wordt. Ook wordt hier gerild en gestanst. Voor deze nabewerking beschikt De Bink over twee Heidelberg degelautomaten, een Starfoil cinderpers en een Condor stansautomaat.
MGI-pers
Paradepaardje onder de productiemiddelen op dit gebied is de MGI JETvarnish 3D ifoil, onlangs door Rotagraphic als eerste in Nederland aan De Bink geleverd. Met deze machine kun je digitaal folie aanbrengen en spot UV lakken tot een formaat van 52 x 102 cm. Lakken kan in 3D tot een dikte van 200µ. Doordat je digitaal folie aanbrengt kan iedere afdruk anders zijn. Bijvoorbeeld om te personaliseren. De Jetvarnish is met name geschikt voor gesatineerd papier en andere niet absorberende materialen. Van der Krogt zegt: ‘Wij zien de aanschaf als een investering in de beleving van drukwerk’.
ufoil
De verkoopstaf van De Bink is op dit moment hard aan het werk om de mogelijkheden van de MGI JETvarnish onder de aandacht te brengen van bestaande en nieuwe klanten. Ook aan collega drukkerijen wordt aangeboden om van deze techniek gebruik te maken. Om te voorkomen dat De Bink uitsluitend gezien wordt als foliebedrijf brengt men de techniek onder de naam ufoil op de markt. De praktijkdemonstratie van de MGI JETvarnish 3D ifoil maakte op de leden van de GSOB met hun voornamelijk grafisch-technische achtergrond, diepe indruk.
Johan Kuijsten zegt
Goede en complete samenvatting van een zeer geslaagde GSOB avondexcursie bij De Bink in Leiden.
Ton Leeuwenkuijl zegt
Goed dat Hans zo’n helder verslag heeft geschreven. Op deze wijze krijgen leden die niet aanwezig waren toch een goed beeld van de excursie. Uiteraard is aanwezig zijn het beste!
Wim van Lieshout zegt
Zo te lezen kan deze techniek mooi ingezet worden voor de Blinden bieb.
Raised printing is een goed manier om Braille-druk te doen.
Dis ook voor floiedruk met 200 mu