Wie het niet meer redt in de grafische industrie kan altijd nog bierbrouwer worden, vertelt Wil Schipper, ooit zelf opgeleid voor handzetter en fotograaf. Hier volgt zijn verhaal over een Groningse drukkerij annex bierbrouwer.
Ja, er is heel veel veranderd. En ja, we hebben minder ijzer nodig, maar een beetje creatieve ondernemer (en daar zijn we tenslotte allemaal een tikje mee besmet in dit vak) volgt zijn hart en zijn gevoel. Zo ook Albert-Jan Swierstra. De auto-didact fotograaf neemt in 1995 drukkerij Het Grafisch Huis over, gevestigd in een historisch industrieel pand in de binnenstad van Groningen. Tegen de stroom in floreert het bedrijf maar Albert-Jan is niet blind voor wat er om hem heen gebeurd met collega-drukkerijen en de maatschappelijke omslag naar de vraag om locale producten.
Ombouwen die drukkerij!
Zoon Martijn (26) brouwde al regelmatig samen met zijn hobby-brouwende oom en overtuigde pa de drukkerij om te bouwen tot brouwerij. Martijn volgde de bieropleiding bij StiBON en een brouw-cursus in Gent en brouwde tegelijkertijd vrolijk door. Drie keer per week in de keuken van zijn ouders. De metamorfose van het pand ging ondertussen snel. In maart 2015 verdwenen de drukpersen uit het pand, in juli kwamen de ketels erin. In augustus vloeide het eerste testbrouwsel uit de tanks. We zijn onder de indruk. Maar Martijn is nog niet tevreden. ‘Ons concept bestaat uit brouwen en proeven. Het proeflokaal is een beetje Grand Café-achtig, maar uiteindelijk is het de bedoeling om op de eerste verdieping ook een restaurantfunctie aan te bieden. Op de tweede verdieping hebben we dan meer de gezellige lounge-achtige kroeg. We doen ook rondleidingen en dat loopt al heel erg goed.’
Piano
Martijn stamt uit een creatieve en muzikale familie. Zijn moeder is zangeres en zelf is hij opgeleid tot pianist, componist en producent. ‘Ik ben blij met mijn piano op de tweede verdieping. Regelmatig ga ik tussen het brouwen door even achter de toetsen zitten om een etude van Chopin te spelen, of wat er maar in me opborrelt. Brouwen heeft veel gemeen met componeren. We hebben nu vier bieren: een Belgisch blond van 6,5%, een typische bruine van 5% die een beetje tussen een stout, porter en bitter in zit, een dry-hopped Pale Ale van 5,5% en een Tripel van 8,6%. We brouwen gemiddeld twee keer per week en zitten op een derde van de capaciteit. Van woensdag tot zondag zijn we open tussen 15.00 en 20.00 uur. Vooral de weekenden zijn erg druk. Al meer dan twintig Groningse kroegen schenken onze bieren en ook slijters in de stad verkopen het. Het is een droom die uitkomt. Mijn ondernemende en creatieve ouders gaan helemaal uit hun dak en ik natuurlijk ook.’
Ander ambacht
En zo maakt het ene ambacht plaats voor het andere. Waar eens de drukpersen stonden, staan nu brouwketels en lagertanks. Om de brouwketels en de 3.70 m hoge lagertanks op de begane grond te kunnen plaatsen, zijn er gaten in het plafond gezaagd. In het midden van het pand zijn nog eens gaten in beide plafonds gezaagd waar doorheen de zware zakken mout naar de moutzolder worden getakeld. Daarboven is een lichtkoepel in het dak gemaakt die samen met de raampartijen zorgt voor een schitterende lichtinval op elk uur van de dag. De ruimten zijn weer vrij, zoals in het oorspronkelijke ontwerp van Klein, de drie verdiepingen staan nu op een unieke manier met elkaar in contact.
Brouwerij Martinus
Op de begane grond wordt het speciaalbier gebrouwen, de twee verdiepingen daarboven zijn ingericht als proeflokaal. Een schitterend dakterras met uitzicht op de Martinitoren maakt de bierbeleving in Brouwerij Martinus compleet. In november 2015 werd Brouwerij Martinus officieel geopend. De burgemeester prees het ondernemerschap van Albert-Jan Swierstra die er niet voor terugdeinste om op zijn zestigste nog een nieuwe onderneming op te zetten die een bijdrage levert aan de vitaliteit en de toekomst van Groningen.
Wil Schipper: van handzetter naar redacteur
Het was geen bewuste keuze om na de lagere school te kiezen voor de Grafische Vakschool. Maar dankzij de inspirerende tekenlessen van tekenleraar Waltman en de strenge hand bij het handzetten van meester ‘IJsbuik’ kan er worden teruggekeken op een niet onverdienstelijke carrière in het grafisch vak. Tegenwoordig schrijven en fotograferen we er naast het vormgeven bij en zo amuseren we ons kostelijk ondanks de teloorgang die we ons zelf in het vak menen te moeten aanpraten. Als redacteur van o.a. het enige life-stijl blad in Nederland over speciaal bier, Bier! magazine, <www.biermagazine.nl> bezoek ik brouwerijen, (bier)restaurants en bierspeciaal-cafe’s in binnen- en buitenland. Na Groningen, België, Frankrijk, Duitsland en Engeland is Italië als volgende aan de beurt.
henk tienkamp zegt
Het is wel een beetje opmerkelijk dat een florerend bedrijf 4 mensen werkloos zou mogen maken om de hobby van een kind te kunnen opschalen… Korreltje zout?