PERSBERICHTEN - Is de ondergang van Polestar goed voor de Roto Smeets Group? We vragen het aan topman Joost de Haas. Maar er waren meer persberichten vorige week, zoals de ondergang van vellendrukkerij GrafiServices.
De ondergang van het grote Engelse grafische bedrijf Polestar kan een positief effect hebben op de omzet en winstgevendheid van de Roto Smeets Group, zegt topman Joost de Haas. ‘We worden op dit moment overspoeld met aanvragen uit Engeland.’ Maar voor orders met slechte prijzen of een heel korte looptijd loopt De Haas niet warm. Eind vorig jaar nog heeft RSG bewust afgezien van het behouden van een grote Engelse drukorder, die toen naar Polestar is gegaan, tegen een veel te lage prijs, vindt De Haas. ‘Dat is nu wel duidelijk gebleken.’
Wie koopt de bedrijven van Polestar?
Volgens vakblad Printweek zijn zowel Bertelsmann als het Britse Wyndeham/Walstead Group in de race om een of meer onderdelen van Polestar te kopen. Roto Smeets Group doet niet mee aan deze mogelijke overnames. Topman Joost de Haas hoopt wel dat er nu eindelijk capaciteit uit de rotatiemarkt wordt gehaald. ‘Er is nog steeds te veel capaciteit in de markt.’ Maar De Haas is er niet gerust op dat dat ook gebeurt. Immers, Polestar heeft net zes nieuwe persen van Goss gekocht (twee 16-paginapersen en vier 64/96-paginapersen) en die kunnen nu mogelijk voor een bescheiden prijs worden overgenomen en als capaciteit in de markt worden ingezet. Met als logisch gevolg een daling van het prijsniveau van drukwerk. Niks minder capaciteit en zeker geen betere prijzen.
Koreaanse rotatie-inkten naar Wifac
Het grafische handelshuis Wifac heeft 4C Printing Inks uit het Duitse Emmerich overgenomen. Het bedrijf waar tien mensen werken is gespecialiseerd in adviezen over en de verkoop van inkten in de Europese krantenwereld. De inkten worden geproduceerd door de gerenommeerde Koreaanse inktmaker KMi: conventionele inkten en waterloze inkten voor de KBA Cortina waterloze rotatiepers. De verkoop bij Wifac komt in handen van Ivan Kraaijenvanger als ‘commercieel manager web products’.
Teloorgang van GrafiServices
Tot vorig jaar waren de beide vellenbedrijven van GrafiServices in Utrecht en Eindhoven nog onderdeel van de Roto Smeets Group, met 115 medewerkers. Maar RSG wilde er vanaf en vond een koper voor alleen de vestiging in Utrecht. Eindhoven werd gesloten en de grote 'Jumbo-vellenpers' aldaar werd verhuisd naar de Verenigde Offsetbedrijven (VOB) onderdeel van de SMG Groep, het bedrijf van Wim van Rijswijk en Arend Hartlief. De gestripte vestiging in Utrecht kwam in de gezamenlijke handen van de SMG Groep en Media Center Rotterdam (MCA). Maar minder dan een jaar later is het alweer einde oefening voor Utrecht. De orders worden verdeeld over de eigen drukkerijen en in Utrecht blijft alleen nog een verkoopkantoor over.
JA-JA stickers in Amsterdam, volgens Henk Gianotten:
‘Deze beslissing kan grote gevolgen hebben voor de retailers in Amsterdam. En dus voor de drukkers van de folders die in Amsterdam verspreid worden. Ik begrijp dat Wouter Weide opkomt voor “de mensen met de laagste inkomens.” De drukkers zouden de Ja/Ja-stickers via de sociale dienst, de schuldsanering en andere clubs die opkomen voor de zwakken in onze samenleving, kunnen distribueren. Of in de periode voorafgaand aan de introductie de bewuste sticker kunnen plakken in de folders van Hema, Blokker en AH. Ik vraag mij verder af of de huis-aan-huisbladen wel ingestoken folders mogen distribueren. Dat zou een kans zijn voor bv de Persgroep om hun distributiemogelijkheden in Amsterdam te vergroten. Overigens zijn er in de USA ook huis-aan-huisbladen die complete katernen hebben met vrijwel uitsluitend productadvertenties van retailers. Die kunnen mee gedrukt worden maar soms worden ze door de drukkerij of de distributeur achteraf ingestoken. Ellende voor de ene groep maar ook nieuwe kansen, denk ik.’
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.