BUITENLAND - Het veel kleinere Duitse bedrijf CompuGroup Medical wil alle aandelen van Agfa overnemen. CompuGroup aast op de medische divisie van Agfa en heeft geen interesse in de grote grafische tak van Agfa.
Het persbericht van Agfa luidt als volgt: ‘Naar aanleiding van de recente speculatie in de pers kondigt Agfa-Gevaert NV (“Agfa”) aan dat zij is benaderd door CompuGroup Medical SE (“CompuGroup”) die haar belangstelling heeft uitgedrukt voor een mogelijke overname van alle aandelen van Agfa door middel van een voorwaardelijk openbaar overnamebod. De Raad van Bestuur van Agfa zal, in samenspraak met haar financiële en juridische adviseurs, CompuGroup’s belangstelling zorgvuldig evalueren rekening houdend met het belang van de aandeelhouders en de andere stakeholders. Er is geen zekerheid dat deze besprekingen zullen leiden tot een openbaar bod op de aandelen van Agfa.’
David en Goliath
De mogelijke overname door CompuGroup van Agfa komt neer op een overname van Goliath door David, zo groot zijn de verschillen, Ga maar na: CompuGroup Medical heeft een omzet van 543 miljoen euro en 4300 medewerkers. Het bedrijf is gespecialiseerd in IT en software voor de medische industrie. Het Belgische Agfa heeft een omzet van 2.6 miljard euro en 10.000 medewerkers. Agfa bestaat uit twee grote divisies: de grafische tak en een divisie voor medische apparatuur. Iets meer dan de helft van de omzet komt van de grafische divisie. De andere helft is van de medische divisie en daar is het CompuGroup om te doen.
Volgens de Belgische krant De Tijd is het de bedoeling om na de overname de grafische divisie af te stoten.
Henk Gianotten zegt
In de analoge tijd waren de productiefaciliteiten voor film uiterst kostbaar en daardoor was een integrale productie van röntgenfilm en grafische halftoonfilm essentieel. Later kwamen de productie van de drager en de filmontwikkelmachines daar nog bij. Logetronics (destijds concurrent van de Pako ontwikkelmachines van Agfa-Gevaert) bouwde ook apparatuur voor grafische en medische toepassingen en verkocht de apparatuur ook via Dupont. De analoge filmontwikkelmachines zijn passé en de digitale opmaak, grootmontage en CtP zijn de opvolgers. In het moderne ziekenhuis is dat nu ook allemaal digitaal. Nu vrijwel alles digitaal is zijn de workflowsystemen en beeldanalysesystemen van medisch en grafisch totaal verschillend. De IT-kennis van de medische tak van Agfa en de marktpotentie lijken me zeer interessant. Het is eigenlijk verwonderlijk dat een van de Amerikaanse investeringsmaatschappijen als bv AT destijds het totaal niet wilde kopen om de 2 losse delen daarna door te verkopen. Het grafische Agfa zou toen de natuurlijke expansie kunnen zijn van een drukpersenfabrikant of printerproducent. Wellicht is het daar nu te laat voor. Heidelberg deed dat bijna 20 jaar geleden met Linotype-Hell en de oude geruchten over de mogelijke koppelingen van zowel Komori en Fuji als Komori en Screen zouden weer eens opgehaald kunnen worden.