MENSEN – ‘Ik stop ermee’, zegt Erik van Erp (1943). Hij vindt het na meer dan 45 jaar mooi geweest. Na het vertrek van Van Erp blijft Peter Luit actief bij Printmedianieuws, samen met een team freelancers. Wat heeft Van Erp allemaal gedaan in die 45 jaar? Peter Luit vroeg het en kreeg antwoord.
Kopfoto: Erik van Erp (links) in gesprek met Peter Luit tijdens één van de veelbezochte congressen in de afgelopen vier jaar
Peter Luit en Erik van Erp zijn de oprichters van Printmedianieuws, een online vakblad, gestart in 2013, met als slogan ‘nieuws en achtergronden van het nieuws over de printmediawereld’. Beide mannen waren daarvoor als freelancer vele jaren werkzaam voor onder meer het Grafisch Weekblad en Compres. Beide vakbladen verdwenen in 2013. Maar na vier jaar Printmedianieuws houdt Van Erp het voor gezien. Hij stopt met al zijn activiteiten in de wereld van dagbladen, tijdschriften en grafische bedrijven. Maar hij stopt niet met werken, zo blijkt.
Perscombinatie
Na een hbo-opleiding bedrijfskunde en drie jaar KLM als junior organisatieadviseur was Van Erp vanaf 1971 werkzaam bij dagbladuitgever Perscombinatie (Het Parool, De Volkskant en Trouw). Al snel zat hij in het hoogste management van het grafisch bedrijf van Perscombinatie, toen nog een organisatie met meer dan 500 medewerkers: kranten werden nog met lood gezet en opgemaakt en op de beide krantenpersen aan de Wibautstraat lagen loden stypes. Bij zijn vertrek in 1989 was al het lood uit de Wibautstraat verdwenen en was er een hele reeks beeldschermen voor in de plaats gekomen. En de beide hoogdrukpersen waren vervangen door een wat kleinere offset rotatiepers, waarbij een deel van de drukproductie van De Volkskrant en trouw was uitbesteed aan Wegener. Van Erp stapte op: hij was toe aan een nieuwe uitdaging en vestigde zich eind 1989 als zelfstandig adviseur en interimmanager voor dagbladen, tijdschriften en grafische bedrijven.
Interimmanager
Zijn eerste grote klus was het geven van advies over de toekomst van de oude drukkerijen van dagbladuitgever Damiate Pers in Haarlem en Leiden. Gevolg: beide drukkerijen werden gesloten en opgeslokt door de uitgebouwde moderne drukkerij in Alkmaar, die overigens recent is gesloten. Kort daarna werd hem gevraagd om de grote diepdrukkerij van VNU Uitgevers in Haarlem te gaan leiden. Deze drukkerij (de NRM in de Waarderpolder) vormde samen met twee andere diepdrukkerijen de grafische divisie van VNU. Maar drie diepdrukkerijen was er een te veel: de NRM moest worden gesloten. Alle 650 medewerkers zijn in de periode 1991 tot 1995 aan een andere baan geholpen, terwijl de productiecapaciteit van de NRM elk jaar werd verminderd. Een deel van de drukorders van de NRM ging naar de diepdrukkerij in Etten, waar Van Erp ook twee jaar directeur was, in combinatie met de NRM, en inmiddels onderdeel van de Roto Smeets Group.
Amsterdam
Na zijn tijd bij de NRM en de diepdrukkerij in Etten heeft Van Erp een jaar lang als interimmanager gewerkt bij de gemeente Amsterdam als directeur van onder meer NV Werk, een project om langdurig werklozen aan het werk te krijgen. Ook was Van Erp een jaar lang interim-directeur bij de Hogeschool van Amsterdam. Daarna is Van Erp vele jarenlang betrokken bij een hele reeks reorganisaties van grafische bedrijven en uitgevers, vooral als adviseur, maar ook als interimmanager bij onder meer Weekbladpers en boekenuitgever Querido. In die tijd is Van Erp een winter lang naar de School voor de Journalistiek geweest en begon zijn carrière als freelancejournalist, naast zijn werk als adviseur en interimmanager.
Gemeenteraad van Amsterdam
Vanaf eind dit jaar is Van Erp werkzaam als vrijwilliger/assistent voor één van de leden van de gemeenteraad van Amsterdam, voor de periode vanaf 21 maart 2018 (de dag van de verkiezing van de gemeenteraad) tot 21 maart 2022. Ook probeert hij in die periode een boek te schrijven (een thriller). ‘Voor schrijven en adviseren is dan geen tijd meer.’ Wel blijft Van Erp actief als taxichauffeur voor Amerikaanse toeristen, zo’n drie dagen per maand. ‘Dat doe ik al een jaar of vijf, is erg leuk werk: een dagje toeren met een echtpaar naar Delft en Den Haag, of naar de Zaansche Schans en de grachtengordel.’ Dus echt met pensioen gaat ie niet. Maar de wereld van papier zegt hij vaarwel. ‘Het is mooi geweest.’
Erik heeft aangegeven geen formeel afscheid te willen nemen met, zoals hij het noemde met 'toeters en bellen'. Wie hem echter een persoonlijk berichtje wil sturen, kan dat doen via e-mail.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.