VERPAKKINGSMEDIA – Op 27 en 28 februari loopt in Rotterdam de vierde topconferentie over plastic packaging in Europa’s voedings- en drankenmarkt.
Een twintigtal sprekers van wereldbefaamde voedingsproducenten snijden kritische onderwerpen aan over plastic verpakkingen. Dit vanuit EU-wetgevers’ standpunt, recycling, verpakkingsproducenten en -consumenten. Discussiepanels gaan op zoek naar de duurzaamste oplossingen voor het plastic-vraagstuk.
Conferentie-overview
Deze European Food & Beverage Plastic Packaging Summit gaat uit van ACI-Europe (Active Communications International) London en staat onder leiding van Chris Poole van Milliken Performance Solutions. ‘Hete hangijzers’ worden niet geschuwd. Zo Zal Vincent Mooij, hoofd van Suez Circpack het onderwerp aansnijden hoe het plastic recycling-proces wordt dwarsgezeten door innovatie in plastics. Dit tweedaagse event brengt de voornaamste brandowners, leidende duurzaamheid-experts, verpakkingsproducenten, plastic-inzamelaars, beleidsmakers en belangrijke wereldorganisaties bijeen; welke betrokken zijn bij plastic verpakkingsindustrieën voor voeding en dranken
De conferentie wordt gehouden in één van Rotterdams’ bekende conferentiehotel (volgt definitief half februari). Deelname aan de vierde editie van dit terugkerende event is mogelijk door aanmelding bij Dimitri Pavlyk via dpavlyk@acieu.net of +44 203 141 0627. Hij informeert u ook over het deelnametarief en verdere mogelijkheden, zoals sponsoring, flyering en meer.
Rotterdam is ‘the place to be’
Keuze voor de conferentiestad Rotterdam is mede ingegeven door de samenwerking met SUEZ Recycling & Recovery en het drijvende ‘Recycled Park’. Eventuele belangstelling voor een bezoek/rondleiding door/langs deze faciliteiten gaarne tijdig bekendmaken aan ACI. Bevestigde aandacht-topics in de conferentie zijn onder andere: Een up-to-date overview van relevante Europese wetgeving, hoe de ‘Single-use plastics directive proposal’ van de Europese Commissie zal effectueren op wereldmerken en -producenten, duurzaamheidbeleid van voornaamste merkeigenaren, de rol van plastic in de circulaire economie. En verder: Evaluatie van eco-gemoduleerde EPR (extended producer responsibility) kosten, alternatieven-debat inzake voorverpakte voeding, nnefficiency-aanpak afvalmanagement. Tot slot: Opschaling van biogebaseerde technieken, het vinden van een balans tussen duurzaamheid en waarde, adressering van de publieke negatieve perceptie over plastics en oplossingen bewerkstelligen voor de oceanenvervuiling.
Programma highlights
De conferentie start op woensdag 27 februari 2019 om 09.00u met een speech van conferentievoorzitter Chris Poole en eindigt donderdag 28 februari om 16.20u met een presentatie van Ramon Knoester, oprichter van ‘Recycled Island Foundation’. De twee conferentiedagen zijn verdeeld over zes sessies en drie paneldiscussies. Na de conferentiestart zullen onderandere EU-directieven een onderwerp zijn. En verder hoe wereldmerken naar duurzaamheid toe werken. Bijvoorbeeld hoe de 100% recyclebaarheid per 2025 kan worden bereikt.
Wereldmerken zoals Coca-Cola en McDonalds leveren hiervoor sprekers; denk aan Hans van Bochove, VP European Public Affairs Coca-Cola en voorzitter van Europen (European Organization for Packaging and the Environment).
Paneldiscussies
Aan de eerste paneldiscussie op dinsdag, over hoe de ‘Single-use plastics directive proposal’ van de Europese Commissie zal effectueren op wereldmerken en -producenten, wordt bijvoorbeeld deelgenomen door Philippe Diercxsens, Packaging & Environment manager Danone Waters, Rob Buurman van Recycling Netwerk Benelux en Patricia Lopez, manager environmental affairs FoodDrinkEurope. En zo volgen er nog twee conferentie-paneldiscussies. Bijvoorbeeld de laatste, inzake evaluatie van eco-gemoduleerde EPR (extended producer responsibility) kosten. Dit met deelnemers zoals PeterSundt, secretary general Epro en Frank Vandewal, Circular Economy EPR Coordinator TetraPak.
Enkele presentatievoorbeelden
Bekijk de up-to-date-agenda
Enkele highlights daar uit zijn bijvoorbeeld de presentaties van Vincent Mooij, head of Suez Circpack en Stephan Roest, marketing development manager Corbion. Mooij adresseert het onderwerp ‘hoe innovaties in plastic het recyclingproces verstoren’. Mooij zegt al eerder: “Er is al veel theoretische kennis beschikbaar”, maar onze aanvullende kennis komt uit de operationele kant. Wat is nu echt sorteerbaar en recyclebaar? Theoretisch kan alles in een laboratorium tot moleculen teruggebracht worden en daarna een tweede leven krijgen. Maar dat staat los van wat er in de praktijk met een verpakking gebeurt. Wij hebben van individuele verpakkingen zoals wasmiddelflessen of bekers informatie over de wijze waarop deze gesorteerd en gerecycled worden. Deze big data is een additionele kennisbron die we kunnen inzetten om verpakkingen te optimaliseren”, vertelt Mooij. Roest bespreekt ‘Corbion's FDCA (Furandicarboxylic acid) voor bioplastic barrière verpakkingen van PEF (polyethylenefuranoate / een 100% biogebaseerd en recyclebaar polymeer dat kan worden toegepast in de vorm van flessen en films voor een breed toepassingsscala, waaronder de verpakking van frisdranken, water, alcoholische dranken, vruchtensappen, voedsel en non-foodproducten).
ACI brengt ook pakketten uit met presentaties van voorgaande- en t.z.t. ook van deze conferentie in Rotterdam
Kopbeeld; de Rotterdamse conferentie focust op plastic-ontwikkelingen in dranken- en voedingsverpakkingen
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.