BEDRIJVEN - De klap zal enorm zijn, maar amper een paar dagen nadat uitstel van betaling is aangevraagd, zijn de bedrijven van Roto Smeets failliet verklaard. We spraken kort met woordvoerder Bert Houtkamp, die niet veel meer kon zeggen dat CEO Joost de Haas er alles aan heeft gedaan om bedrijven of bedrijfsonderdelen te redden.
• UPDATE 18 april (vroeg in de middag): Doetinchem toch ook failliet verklaard
• UPDATE 18 april (in de ochtend): Doetinchem als enige met kans op mogelijke doorstart/overname, Deventer en Weert definitief failliet
• Leestijd ca. 1 minuut
Het persbericht zegt dat een 'herstructurering' niet meer tot de mogelijkheden behoort. Met alle mogelijke bewoordingen worden de moeilijkheden verwoord: prijsstijgingen van papier en andere consumables met 15-20%, dalende volumes en reorganisaties die niet het gewenste effect hadden. Of de Haas zich mag verschuilen achter de Wet Werk en Zekerheid mag betwijfeld worden. Natuurlijk is het een wet met nogal 'wat gedoe' en de transitievergoedingen zijn behoorlijk kostbaar in vergelijking met oude regelingen uit het verleden. Maar met dat verschijnsel heeft elk bedrijf te maken. De Haas zegt dat onder de oude wetgeving het einde van drie mooie bedrijven voorkomen had kunnen worden.
Onder 'uitstel van betaling' worden ook de uitbetalingen van salarissen bevroren. De banken zeiden niet bereid te zijn hierbij te willen helpen. Dat betekende vandaag, daags voor de uitbetaling, het einde van het bedrijf.
Daling oplagen in alle tijdschriften segmenten belangrijkste oorzaak
Alles proberen
Natuurlijk kan de Haas niets anders zeggen dan dat het bedrijf alles in het werk zal stellen om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. Maar gezien de opeenvolgende gebeurtenissen is de kans daarop gering. Vanuit het voortzetten van het maximum aantal titels zou het behoud van Senefelder Misset het meest voor de hand liggend zijn. In Doetinchem werken iets minder mensen dan in Deventer, maar de kans op een doorstart aldaar is duidelijk minder voor de hand liggend vanwege de oudere diepruk rotatie technologie aldaar.
Opmerkelijk snel besluit curator
FNV
Het standpunt van Bernard van Iren is echter achterhaald. Hij noemde de digitalisering van media als belangrijkste reden voor de neergang van Roto Smeets. Natuurlijk zijn oplages van tijdschriften enorm gedaald, maar het verschijnsel 'digitaal' is ook voor de Circle Media Group niet nieuw.
Hans Schoolenberg zegt
ach de oplages dalen al tijden. Dat is een wel wat makkelijk excuus. Een concern dat al haar pecunia uitgeeft aan overnames alleen om maar groter te worden en daar al jaren een probleem heeft van een krap werkkapitaal. En Roto dat in haar glorietijd meer aan haar aandeelhouders dacht en aan schaalvergroting in Europa heeft na het Quebecor-fiasco haar rug niet meer kunnen rechten. Ze hadden destijds mogelijkheden zat om te investeren in nieuwe toekomst met moderne productiemiddelen voor moderne media maar zochten hun heil in meer van hetzelfde. Dat mag je de leiding aanwrijven. Er zijn drukkerijen in binnen en buitenland die ondanks de dalende oplages gewoon goed draaien in de tijdschriftensector. Los van Misset kunnen we zeggen dat Deventer met een achterhaald procede werkte – zeker als je hebt over dalende oplages. In Duitsland ging de een na de andere diepdrukker op slot. Vorige week nog de aankondiging dat Bertelsmann er weer een uit productie ging nemen. Diepdruk : technies prachtig mooi kleurgamma maar achterhaaldf qua wendbaarheid in de kleinere oplages. Dat Roto dan onderdeel wordt van een groep die nog meer diepdruk bleeders heeft heeft zeker niet bijgedragen aan de vooruitzichten van Deventer. Dan hebben we Weert : mooie drukkerij met een typische persconfiguratie waardoor een beetje tijdschrift off-line afwerkt moet worden. Dat is niet erg maar wel als je concurrenten 96 pagina’s machines hebben. En vooral ook als je moeder concern dan een Belgische tijdschriftendrukker koopt die beter geoutilleerd is – (met beperkte afwerkcapaciteit trouwens) dat was in feite het doodsvonnis voor Weert. Ach en DE Haas bazelt wat over de gevolgen van internet en zo. Praatjes voor de bühne die net zo hol klinken voor de insiders als destijds de slappe verhalen na het fiasco bij de Brouwergroep waar hij hen naar het faillissement voerde. Ook daar schatte hij de tijdschriftenmarkt verkeerd in. Ik herb toen nog een presentatie voor zijn mensen moeten houden hoe de tijdschriftenmarkt in elkaar zat. Ook dat heeft niet mogen baten.
Henk Gianotten zegt
Diepdruk is natuurlijk een techniek die – wat betreft voorbereidingskosten – extreem duur is en dus achterhaald is voor medium tot grote oplagen. Als de Jumbo haar bladen in offsetrotatie laat drukken zegt dat genoeg. Steeds meer retailers doen dat en ook uitgevers van publieksbladen volgen die stap. In 2016 vroeg ik mij in PMN af waarom Roto Smeets niet eerder de switch had gemaakt naar offsetrotatie. Ik hoopte hier nog eens de verklaring te krijgen waarom dat niet gebeurd was. Dat lijkt niet meer zinnig nu het einde van de Deventer vestiging van Roto Smeets aanstaande lijkt. Extreem spannende tijden voor het personeel in Deventer en natuurlijk ook spannend voor de mensen in Weert en in mindere mate voor die in Doetinchem..
Ton Stoffels zegt
In de grafische sector wordt het marketingprincipe nog steeds buiten de deur gehouden.