VERPAKKINGSMEDIA – Op 27 en 28 februari 2020 loopt in Brussel de vijfde topconferentie over plastic packaging in Europa’s voedings- en drankenmarkt: ‘European Food & Beverage Plastic Packaging Summit’. Twee dozijn sprekers van voedingsproducenten, EU en Eco-instituten presenteren meest actuele onderwerpen over plastic verpakkingen. Dit vanuit EU-wetgevers’ standpunt, recycling, verpakkingsproducenten en -consumenten.
Tweedaags seminar door top-stakeholders
Deze European Food & Beverage Plastic Packaging Summit gaat uit van ACI-Europe (Active Communications International) London en staat onder leiding van Philippe Diercxsens, Packaging & Environment Manager Danone Waters (twaalf submerken-water, zoals Evian). Lees ook Printmedia’s vorige artikel over de conferentie in 2019, gepubliceerd 11 maart 2019.
Deelname aan de vijfde editie van dit terugkerende event is mogelijk door aanmelding bij Dimitri Pavlyk via dpavlyk@acieu.net of +44 203 141 0627. Hij informeert u ook over het deelnametarief en verdere mogelijkheden, zoals sponsoring, flyering en meer. Download de conferentie-agenda hier.
Brussel is ‘the place to be’
Keuze voor de conferentiestad Brussel valt samen met de EU-focus op de bestrijding van plastic afval enerzijds, versus anderzijds de onmisbaarheid van plastic voor verlenging van de voedselhoudbaarheid; óók een eco-aspect en dilemma waar deze conferentie richting aan wil geven, ook al heeft iedere spreker een eigen invalshoek. Hieronder volgen vijf programma highlights uit het tweedaagse programma.
Programma highlights 1
De conferentie start op woensdag 26 februari 2019 om 09.00u met een speech van Philippe Diercxsens van Danone Waters en eindigt donderdag
27 februari om 16.00u met een presentatie van Montgomery Jaritz, PhD Researcher bij Institute for Plastics Processing, IKV in Aken. Het spits wordt afgebeten door (rechts) Virginia Janssens, MD van Europen; eenvoudig gezegd hèt stakeholderconsortium dat dealt met de EU-commissie over verpakkinggerelateerde wetgevingsvoorstellen. De speechfocus door (links) Hans van Bochove, VP European Public Affairs Coca-Cola zal gaan over hoe het internationale consumentenpubliek Coca-Cola’s verpakkingsovervloed ervaart; zowel positief als negatief. Consumenten geven recycling een topprioriteit. Concreet accepteert Coca-Cola EU’s inzameleisen voor drankflesjes: in 2025: 77% en 2029 de geëiste 90%. In 2024 zitten alle doppen vast aan flesjes en in 2030 moeten flesjes 30% hergebruikt plastic bevatten. Heel moedig lanceerde Coca-Cola daarop in 2018 haar ‘ActiePlan Duurzaamheid’, inhoudend per 2025: een 100% recyclebaarheid, 100% inzameling en 50% gebruik van recycled PET (rPET).
Programma highlights 2
Reikhalzend valt uit te zien naar de presentatie van Johannes Weber, nu verantwoordelijk voor Nestlé’s European Affairs. Twee jaar daarvoor nog EU-parlementair assistent in de commissies milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid, buitenlandse zaken, mensenrechten, internationale handel en vervoer, alsmede in delegaties naar Zwitserland, Centraal-Azië, Canada en Australië en Nieuw-Zeeland. Hij zal evalueren hoe Nestlé zich correct nestelt in het licht van toenemende consumenten-milieuzorg en dito overheden. Vincent Mooij, head of SUEZ-circpack, zal een pleidooi houden hoe we met z’n allen de zorgen van afvalverwerkers zoals Suez kunnen verlichten, door een zorgvuldiger afvalregime. Circpack helpt fabrikanten en verpakkingsproducenten om duurzame en circulaire verpakkingen te maken. In onderstaande video behandelt Mooij de vijf services in Circpack’s aanbod: workshops, verpakkingsadvies, certificering van recycleerbaarheid, wettelijke kaders van landen en big data over recycling.
Programma highlights 3
Ecolean in Helsingborg-Zweden is specialist in lichtgewichtverpak-kingen met grote duurzaamheidsfocus. Ecoclean’s sustainablity manager Anna Palminger refereert uiteraard over Ecolean’s duurzaamheidswerk. Op dat punt is Ecoclean bevestigd als een van
‘s-werelds topbedrijven (Ecolean staat in de top 5 procent van in totaal 60.000 bedrijven beoordeeld uit 155 landen.) gekwalificeerd met EcoVadis’ Gold Medal Recognition. Het wordt interessant om de reactie daarop en meer te horen van Holger Pöhler, Professor of Practice for Industrial Chemistry aan het VTT Technical Research Centre of Finland in Espoo.
Programma highlights 4
Sophie Kieselbach, de senior consultant van Sphera (instituut met tiental wereldwijde vestigingen, waaronder Nijmegen) en ervaren in de milieudienstensector, duurzaamheidontwik-keling, levenscyclusanalyse en klimaat-
verandering; zij adresseert de complexiteit van duurzame besluitvorming en wat het betekent voor de verpakkingsindustrie. Lucy Cowton van Futamura in Wigton, Cumbria-UK zal refereren over Futamura’s nieuw ontwikkelde NatureFlex biofilms, gegenereerd uit houtpulp, afkomstig van FSC- of PEFC-gecertificeerde plantages. Haar stelling is: “Gemetalliseerde films kunnen worden gecertificeerd als composteerbaar vanwege de zeer lage niveaus en de inerte aard van het aanwezige aluminium.” Dat gaat om een opgedampte aluminium-barrièrecoating. Het plastic wordt wel biomassa, maar er blijft aluminiumoxide toch in de natuur achter? Cowton zal daar specifiek op ingaan.
Programma highlights 5
Anna Bartoluzzi, consultant milieu- en ecoverpakkingen en eigenaar van Quota Sette S.R.L. in Thiene, Italië adresseert meerdere ‘position papers’ hoe de EU verlangt dat verpakkers een bijdrage moeten leveren aan grotere transparantie in de zogeheten ‘omgevingscommunicatie’ op verpakking; wat je als consument beslist van de verpakking móet weten.
Nu is er vaak verwarrende en manipulatieve communicatie met betrekking tot milieuaspecten, voedselbewaarcapaciteit en ontzorgen van verpakkingen. Interessant is ook Bartoluzzi’s houding tegenover ‘Green Washing’; daar zou ze het liefst mee willen afrekenen, door dit te vergelijken met ‘Pinoccio-gedrag'!
ACI levert ook presentatiepakketten van voorgaande- en t.z.t. ook van deze conferentie in Brussel
Kopbeeld; één van de drivers in de Brusselse conferentie is de knagende afvalinzamel- en verwerkingsproblematiek van plastic drinkflesjes
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.