EVENEMENT - Een flink aantal lezers stelde de redactie van printmedianieuws/blokboek.com de vraag wat wij gedaan zouden hebben tijdens drupa 2020. Hans Baljet, Margreeth Colenbrander, Jolanda van Drie, Marco den Engelsman en Jan Vroegop vertelden hun verhaal.
• Leestijd ca. 4 minuten
We starten natuurlijk met de vraag in hoeverre er last wordt ervaren omtrent de huidige situatie waarin we leven. Hans Baljet schrijft vaak over mensen en de bedrijven waarin ze werkzaam zijn: “Mijn afspraken maak ik doorgaans bij de bedrijven zelf. Ik heb een met potlood ingeschreven afspraak in mijn agenda voor ergens in mei staan, maar nog geen idee of dat echt door kan gaan.”
Ook Jan Vroegop kan 'nergens heen', want hij doet meestal verslag vanaf beurzen en evenementen in het sign- en/of verpakkingensegment. Die zijn allemaal voor een flinke periode uitgesteld. Jolanda van Drie maakt vooral artikelen voor onze 'kort nieuws' site blokboek.com. Van Drie: “Dergelijke berichten zijn iets makkelijker zonder direct contact te doen, de online research is doorgaans minder intensief dan bij printmedianieuws.” Marco den Engelsman heeft in de afgelopen paar weken een serie aansprekende 'printcases' opgezocht, waarbij bedrijven inspelen op mediamiddelen die in deze coronatijd nodig zijn. Den Engelsman: “Er is heel wat creativiteit getoond de laatste weken, allemaal leuke voorbeelden. Maar we realiseren ons goed, dat die acties veelal van korte duur zijn (geweest), en dat veel bedrijven keihard moeten werken om hun omzet op niveau te houden, als dat überhaupt al mogelijk is in deze periode.”
Wat zouden jullie op drupa 2020 hebben gedaan?
Den Engelsman trapt af: “Drupa is best een bijzondere tijd. In 2016 stond ik zelf met blokboek.com op een eigen stand. Dat was zonder meer de meest memorabele drupa die ik heb meegemaakt, en ik kan zeggen dat ik er gedurende mijn gehele loopbaan een keer of acht, negen ben geweest. Ik stond daar in 2016 met als doel blokboek.com internationaal uit te rollen. Met mijn toenmalige zakenpartner Rob van den Braak waren we al aardig op weg met een Engelstalige versie, maar verder dan veel 'oppervlakkige belangstelling' vanuit Azië kwamen we niet. Het was een fantastische ervaring, waarmee we zelfs ook in eigen land veel waardering scoorden. Na het overlijden van Rob, had ik al in samenwerking met Peter Luit besloten de Engelstalige versie ook op te heffen, en puur voor de Nederlandstalige markt door te gaan.”
Van Drie: “Ik zou zeker samen met Marco en Peter de reis naar Düsseldorf hebben gemaakt (lekker met de trein). Marco heeft mij gevraagd om zijn bedrijf PRStory verder te ontwikkelen en via zijn kanalen bij te dragen aan het schrijven van PR-verhalen voor bedrijven (hoofdzakelijk voor fabrikanten en leveranciers).” Marco vult aan: “Met PRStory zou ik geen stand meer hebben genomen, maar we zouden op verschillende momenten de behoefte aan onze opzet in kaart hebben gebracht. Dat doen we nu ook wel met online videochats, maar ik had toch liever op drupa rondgelopen.”
Geen twijfel over het feit dat april zakelijk gezien een veel betere periode is voor drupa dan juni.
Machine feiten
Jan Vroegop zou zich zeker hebben gericht op de voor hem zo belangrijke 'machine feiten'. Vroegop: “Ik zou meteen naar het segment verpakkingen zijn gelopen om daar te kijken naar onder andere: Bobst, Windmöller & Hölscher en Koenig & Bauer. Ook zou ik hebben willen zien en voelen hoe ‘greenwashing’ zou zijn toegeslagen op deze drupa’20, zó kort na het verschijnen van de EU-Green Deal. Maar natuurlijk ook alles omtrent Wideformatprint & Signage. ” Vroegop zegt dat hij zijn verhaal, wat hij allemaal zou hebben gewild, nog niet eens in één artikel kwijt zou hebben gekund. Vroegop verbleef meestal meerdere dagen op drupa en dan kan je heel wat doen. Of hij dat in 2021 ook nog zo zal doen, is nog een overdenking waard.
Drupa altijd garantie voor veel inspirerende publicaties, zowel vooraf, tijdens als achteraf.
'Zijlijn' interesse vanuit juridisch perspectief
Margreeth Colenbrander, lachend: “Ik moet eerlijk zeggen dat ik in eigen land wel vakbeurzen bezoek, puur vanuit juridische interesse. Bij reorganisaties en andere juridische zaken praten ondernemers regelmatig over de technologie die zij in huis gebruiken, dus ik vind dat ik de termen een beetje moet begrijpen. En dat lukt redelijk, maar een reis naar Düsseldorf zou voor mij geen extra informatie opleveren, waardoor ik mijn werk als jurist beter zou kunnen doen.” Door de coronacrisis heeft Colenbrander het druk met het geven van webinars rondom de NOW-regeling.
Alles in één dagje?
Marco vroeg naar mijn doelen tijdens een bezoek aan drupa. “Ik moet bekennen dat ik er doorgaans niet meer dan één 'dagje' aan besteedde. In de voorbije edities reisde ik meestal samen met Erik van Erp en nog een paar andere bekenden met de trein naar Düsseldorf. We deden elk een eigen programma. Erik zocht altijd het 'grotere werk' op, ik zat meestal in de prepress en automatiseringshoek. En Jan van Holten deed destijds (drupa 2016) veel aan preview verhalen rondom o.a. materialen, direct to plate en management informatiesystemen. Maar ook dit jaar zou ik er gewoon een dag aan hebben besteed. Ik had mijn perskaart al klaarliggen. Het liep dus anders. Maar mijn interesses zouden zeker op het gebied van high-end production printing hebben gelegen, in combinatie met workflowoplossingen en online print.”
Vellenoffset 'op aanvraag'
Hans zou vooral op zoek zijn gegaan naar innovaties in vellenoffset. “Mijn keuze is overigens voor een groot gedeelte bepaald op verzoek van drukkerijen in landen waar ik de laatste jaren voor PUM, Exchange en SES adviestrajecten heb gedaan. Veel van die bedrijven hebben namelijk investeringsplannen. Er zijn ondernemers die dan vragen of ik voor hun wil kijken en rapporteren. Weer anderen hadden plannen om de drupa zelf te bezoeken. Vraag was dan of ik wat voorwerk wilde doen om vervolgens persenbouwers gezamenlijk te bezoeken.”
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.