PARTNER BIJDRAGE - Het wereldwijd opererende bedrijf GWS Printing Systems uit Waalwijk verkeert in een unieke situatie. De verkoop van het bedrijf aan manroland Goss in december 2018 heeft in 2019 geresulteerd in een uitstekend jaar. Door corona ziet 2020 er beduidend anders uit.
• Leestijd ca. 5 minuten
Eric van Kessel: "Onze core business is nog steeds machines wereldwijd zoeken voor onze klanten, of klanten zoeken bij machines die we wereldwijd 'opsporen'. Doordat we nu in alles minder kunnen reizen, is wel een aparte situatie ontstaan. Natuurlijk zijn we blij dat we nu onderdeel zijn van een grotere groep, vanuit Nederland kunnen opereren en met een jong team verder kunnen. Maar met deze pandemie hebben we geen vergelijkingsmateriaal, we weten niet hoe de toekomst er precies uit gaat zien."
Nieuwe directie, gek op de grafische branche
Van Kessel herhaalt nog maar een keer dat onze branche springlevend is en dat ook jongeren graag hun entree maken in onze industrie. Vorig jaar maakte de redactie al kennis met Daniel Constandse en Reinier Janssen. Sinds 1 juli vormen zij de operationele leiding van het bedrijf, waarbij Daniel de functie van commercieel directeur bekleedt en Reinier financieel directeur is geworden. Van Kessel heeft de algemene leiding in handen, een functie die voorheen werd uitgevoerd door Walter Donkers. Laatstgenoemde is nu 'advisor to the board'.
Van Kessel: "In Waalwijk wordt het bewijs geleverd, jonge mensen zijn nog wel gek op de grafische branche."
Samen met manroland Goss dichter bij de klant
Van Kessel heeft er in het afgelopen jaar veel aan gedaan om op het hoofdkantoor in Augsburg de synergie in Nederland te kunnen laten voelen in ons eigen land. "Die mix is voor onze klanten erg interessant. Voor alle klanten in dit segment betekent dat gewoon meerwaarde. Techniek, services, onderdelen, maar ook nieuwe en gebruikte apparatuur vanuit Waalwijk, dus de garantie op korte lijnen." GWS gaat zich ook verder verdiepen in het segment verpakkingen. "Wij denken dat we ook in dat segment een stuk toegevoegde waarde kunnen leveren."
Onderdelen worden meteen vanuit Augsburg geleverd, logistiek gezien is dat geen enkel probleem
GWS Printing Systems heeft in de afgelopen jaren een eigen team ontwikkeld met voldoende kennis en kunde om alle klanten op het rotatiegebied volledig te kunnen bedienen, daarvoor hoeven dus niet steeds mensen uit Augsburg te worden ingevlogen. Van Kessel: "Dat scheelt flink wat tijd en kosten, met name ook in deze complexe tijd."
Janssen vult aan: "We willen dichterbij de klant zitten, problemen oplossen en dus ook sneller kunnen schakelen. Dat hebben we onder andere ook bewezen bij de verhuizing van de Lithoman vanuit Roto Smeets naar Senefelder Misset Doetinchem. Zo'n operatie zou via Augsburg veel te lang hebben geduurd, omdat de commerciële druk op orders aldaar hoog was. Dus door onze aanpak konden we met een strakke planning deze klant op tijd bedienen."
Wij tuigen per klus een maatwerkeam op, die meteen aan de slag kunnen, waarbij Augsburg alleen support biedt, daar waar het echt nodig is.
Rotatiesegment steeds overzichtelijker
Van Kessel: "Het segment rotatie in de Benelux wordt steeds overzichtelijker, ook voor ons. Veel van onze business zit juist in onderhoud en voldoende onderdelen om de uptime zoveel mogelijk te kunnen garanderen. Verkoop van nieuw wordt natuurlijk een steeds kleiner wordend aandeel. De verwachting is, dat het aandeel in de omzet van manroland Goss flink zal toenemen op het gebied van occasions, onderhoud en support. En daar waar het nieuw betreft zullen ook zij veel meer gaan kijken naar verpakkingen."
Hoe kijken jullie tegen een mogelijke drupa-deelname aan?
Van Kessel: "In Augsburg denken ze nog steeds dat ze deelnemen aan de 2021 editie. Ik persoonlijk weet eerlijk gezegd nog niet of drupa überhaupt wel doorgaat. Het oorspronkelijk standontwerp zou ca. 400 vierkante meter omvatten en puur een netwerkstand zijn. Draaiende machines op drupa is in dit segment natuurlijk niet haalbaar. Maar met de anderhalvemeterregel is ook een standje van 400 vierkante meter eigenlijk operationeel niet te doen."
Door de huidige situatie werken ook veel mensen van GWS vanuit huis. Via een rooster worden de werkplekken op kantoor gerouleerd. Constandse, lachend: "We luisteren netjes naar meneer Rutte en vandaag heeft Eric het genoegen vanuit kantoor mee te mogen praten."
Nieuwe uitdagingen
Janssen: "We zijn ons dus aan het verbreden om ons dichter bij de klant te positioneren. Dus niet meer alleen het bedrijf op het gebied van handel en installaties in gebruikte rotatiepersen. Dat vergt natuurlijk de nodige tijd, maar met manroland Goss kunnen we ook een veel groter aanbod in de markt neerzetten."
Uitstel in investeringen zorgt bij ons juist voor extra omzet om bestaande machines draaiend te houden.
Hoe zie je de algemene ontwikkelingen in de markt van print? Janssen: "Ik ben 31, kijk dus inderdaad als 'jonkie' naar die markt. Ik werk hier inmiddels 3 jaar, vanaf 1 juli ben ik formeel toegetreden tot de directie. Vanuit die rol kijk ik ook naar de breedte van de markt. Ondanks krimp in verschillende sectoren blijf ik overtuigd van de kracht van print. Natuurlijk is het een feit dat in ons segment de vraag naar nieuwe machines zeker zal afnemen, maar ik weet zeker dat de vraag naar gebruikte apparatuur en onderdelen om machines up-to-date te houden alleen maar zal toenemen, dat is een wereldwijde markt. Natuurlijk focussen we ons - door corona - nu op Europa, maar we hopen snel op een herstel van onze activiteiten buiten Europa.
Creatieve businessdeals
Wat gebeurt er met onderdelen van persen die echt niet meer in zijn geheel kunnen worden geherinstalleerd? "Op dat gebied gaan we een aantrekkelijke deal aan met onze klanten. We proberen de pers natuurlijk eerst volledig te verkopen. Mocht dat niet lukken, dan verkopen we alle onderdelen. Zodra wij onze kosten hebben verrekend, dan delen we de opbrengsten van de nog te gebruiken onderdelen."
Juist de balans tussen vraag en aanbod wereldwijd, herplaatsen of onderdelen hergebruiken is precies onze specialiteit.
Van Kessel vult aan: "Juist met onze zeer hoog gekwalificeerde technische mensen kunnen we nauwkeurig bepalen welke route we met een bestaande pers, van soms wel 20-30 jaar oud, kunnen gaan doen. Voor elke situatie maken we een business case. Daarom houden we wereldwijd ook alle overnames, fusies, bedrijfsbeëindigingen en faillisementen bij. In al die situaties staan wij vooraan om samen met de klant de gewenste oplossing te ontwikkelen."
GWS maakt vaak als consultant een eerste analyse van een specifieke klantsituatie.
Daniel Constandse vult aan: "Wij - Reinier en ik - hebben natuurlijk nooit die mooie toptijden meegemaakt, zoals Eric en Walter die hebben meegemaakt. In Zuid-Afrika heb ik mijn ervaringen opgedaan bij manroland Goss, en juist ook daar vooral in de occasionmarkt. En nu hebben we vooral een volle projectenlijst binnen Europa. We schakelen dus snel op veranderende omstandigheden. We hebben in die wereld een monopoliepositie, waardoor we steeds kunnen schakelen op veranderingsprocessen. Ook in coronatijd."
Van Kessel, tot slot: "Laatst hadden we hier iemand van de Persgroep. Hij bleek slechts ten dele op de hoogte te zijn van hetgeen we al jarenlang doen. Bij verdere uitleg van onze activiteiten begon het ook bij hem te borrelen om bepaalde processen anders in te gaan richten. Zo zie je maar dat we ook in eigen land nog wel wat marketing kunnen inzetten, om duidelijk te maken welke toegevoegde waarde we kunnen bieden."
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.