BRANCHE - Het KVGO deed onderzoek onder haar leden rondom de gevolgen van de coronacrisis. Het is de vijfde editie van het onderzoek. De zorgen worden er niet minder om.
• Leestijd ca. 2 minuten
De cijfers die het KVGO in kaart bracht betreffende het laatste kwartaal van 2020. Zo'n 22% van de KVGO-leden namen de moeite de vragen te beantwoorden. Iets minder dan tijdens de vierde enquête die in de laatste week van september en de eerste week van oktober vorig jaar werd gehouden. Download het volledige KVGO-rapport (PDF).
Aantallen orders en omzetdaling blijven grootste zorgen
Toch waren de signalen in het vierde kwartaal iets positiever dan aanvankelijk gedacht. Het aantal bedrijven met omzettoename of met nauwelijks omzetdaling namen fors toe. Toch blijft een grote groep bedrijven last hebben van omzetdalingen tussen 5 en 50%. Dat is de grootste groep (63%) uit de antwoorden die op deze vraag door 146 leden werd gegeven.
Andere problemen
Zieke medewerkers, quarantainegevallen en liquiditeitsproblemen waren de overige vier problemen die werden genoemd door ruim 42% van de leden. Slechts ruim 12% zei totaal geen problemen te ondervinden.
Werken aan oplossingen
Er werden ruim 13 maatregelen genoemd die momenteel door werkgevers worden genomen om de problemen het hoofd te kunnen bieden. Verreweg de meeste oplossingen worden gevonden in de personele omvang, werktijden en het vermijden van uitzendkrachten of ZZP'ers. Slechts een klein deel ziet oplossingen in innovaties als het versneld invoeren van web-to-print oplossingen, nieuwe producten en/of diensten en het opnieuw bekijken van de mate van uitbesteding van werkzaamheden.
76% van de antwoorden kwamen van drukkerijen, de rest uit andere 'grafische- en/of aanpalende vakgebieden.
Verlies aan arbeidsplaatsen
Een kleine 30% zegt binnen het bedrijf te maken te hebben met noodzakelijke personele krimp. Dat kan zijn in vaste arbeidsplaatsen, uitzendkrachten (of andere vormen van variabele arbeid, zoals ZZP'ers).
Steun bij de overheid
Ook in het overzicht van aanvragen van steun bij de overheid is de diversiteit groot. De NOW (Noodmaatregel Overbrugging behoud Werkgelegenheid) aanvragen (vanaf versie 1-4) worden in flinke mate aangevraagd, gevolgd door TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) is het minst in trek.
Verwachtingen 2021
58% blijft rekenen op omzetverliezen tussen de 5 - 25% (32%) en 25 -50% (26%). Bijna 22% heeft nog geen idee hoe de omzet zich zal gaan ontwikkelen en 11% denkt geen last te hebben van omzetverlies.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.