PRODUCTIE INNOVATIE - Met de introductie van een lerend netwerk helpt KVGO, in samenwerking met kennisorganisatie VIGC, ondernemers om hun groeiambities te verwezenlijken op basis van innovatie. Het initiatief start op 21 mei, met een serie online sessies over iccMAX. Dit grensverleggende kleurbeheerconcept maakt drukwerkproductie flexibeler, beter en efficiënter.
Het lerend netwerk is het eerste concrete resultaat van een nieuwe samenwerking tussen KVGO en VIGC. Het gaat om een interactieve vorm van kennisdeling via verschillende kanalen. Deelnemers krijgen daarbij bovendien de kans om elkaar beter te leren kennen. De sessies van het lerend netwerk zijn een goede aanleiding om ook na afloop met elkaar contact te onderhouden.
KVGO vertegenwoordigt sinds zijn oprichting het werkgeversdomein. Met het nieuwe lerend netwerk voegt KVGO een belangrijke nieuwe dienstverlening toe, waarbij het accent ligt op het ondernemerschap. De uitdagingen waarmee ondernemers te maken krijgen zijn groter dan ooit. Met innovatie kan de ondernemer zijn positie in de markt versterken.
Revolutionaire voordelen
Met de sessies over iccMAX duikt het lerend netwerk meteen in het diepe. iccMAX is een nieuwe, open, platform- en merkonafhankelijke standaard van ICC (International Color Consortium), hét instituut voor standaarden in kleurbeheer. Deze nieuwe architectuur voor kleurbeheer biedt revolutionaire voordelen, zoals de mogelijkheid om kwaliteit onder verschillende lichtomstandigheden te beoordelen. Kleurbeoordeling in bijvoorbeeld de conventionele drukkerij vond standaard plaats bij lichtbron D50; specifieke lichtomstandigheden die in winkels, supermarkten of bij daglicht zelden voorkomen. Daarom is het beoordelen van kleur bij een voorgeschreven lichtbron, zoals D50, verre van ideaal. Dankzij iccMAX beoordeelt u het drukwerk onder lichtomstandigheden die vergelijkbaar zijn met de reële situatie waarin consumenten en gebruikers een product onder ogen krijgen. Zo biedt je kleurbeheer op maat voor de klant aan, geheel in lijn met de filosofie van Industrie 4.0.
Oplossing voor beruchte problemen
iccMAX biedt nog veel meer voordelen. Je kunt er “intelligent” en geautomatiseerd kleuren mee omzetten en ze zo geschikt maken voor verschillende systemen. Beeldbestanden nemen minder geheugenruimte in beslag, omdat het invoeren van de naam van de kleurenstandaard het volledige profiel vervangt. Het modelleren van effecten van optische witmakers en speciale inkten, zoals fluorescerende en goudkleurige inkten, is een berucht probleem in de drukkerij, dat door iccMAX wordt opgelost. Ook kleurbeheer in 3D-rendering is mogelijk, net als de spectrale berekening van inktkleuren.
Met de snel groeiende vraag naar flexibele productie en constante kwaliteit, neemt het belang van kleurbeheer in rap tempo toe. Met iccMAX zet u meteen een forse stap vooruit en komt u nog beter tegemoet aan de wensen van uw klant.
Eerste sessie gratis
De sessies over iccMAX vinden plaats aan het begin van de middag op vrijdag 21 en 28 mei en op vrijdag 11 en 18 juni. Rekening houdend met de coronamaatregelen gaat het om videoconferenties via Zoom.
Voor de eerste themasessie is deelname gratis. Snel inschrijven is belangrijk, want het aantal deelnemers is beperkt tot 15. Neem voor meer informatie contact op met Arjan Meijer, E-mail: a.meijer@kvgo.nl
Henk Gianotten zegt
Ik ben verheugd over het feit dat het KVGO nu intensief wil gaan samenwerken met het VIGC. De integratie van het CMBO binnen de KVGO-organisatie wordt nu breder zichtbaar. Dat het onderwerp iccMAX nu in de schijnwerpers wordt gezet vind ik belangrijk maar dat zal niet verbazen, vermoed ik. De mogelijkheden van deze variant op de icc-techniek zijn omvangrijk én belangrijk om aan de steeds hogere eisen van druk- en printwerk te kunnen voldoen. De grafische industrie zal deze nieuwe techniek – op termijn – moeten omarmen. Daarbij mogen we echter niet vergeten dat de toepassing van de daarbijbehorende pdf-techniek essentieel zal zijn.
Carl van Rooy (van datzelfde VIGC) schreef een paar dagen geleden op PMN een bijdrage onder de titel: “Wie zit er te wachten op PDF/X-6?” Het werken met andere profielen en technieken gebaseerd op iccMAX kan – zo vermoed ik – uitsluitend succesvol verlopen als de aanmakers én de verwerkers van deze bestanden voldoende kennis hebben van workflows die ook RGB- en Lab-beeld probleemloos kunnen verwerken.
Ik hoop daarom dat het KVGO en VIGC de problematiek van het gebruik van PDF/X-4 en PDF/X-6 in combinatie met de iccMAX-techniek als één integrale route naar de juiste procesoptimalisering zullen duiden. Ik ben heel benieuwd hoe men de noodzakelijke kennisverhoging van beide onderdelen wil realiseren. De plannen van de vergroting van de kennis over de mogelijkheden van iccMAX zijn perfect; het pdf-deel moet daarbij niet uit het oog verloren worden, meen ik.