PARTNER BIJDRAGE - Wie dacht dat HP Indigo’s ‘Liquid Electrophotographic process’ (LEP) ooit tegen concurrentiegrenzen aan zou lopen, heeft het mis. Met grote en kleine innovaties dwingt deze aanbieder analoge drukkers steeds tot overdenking. Zeker nu HP Indigo’s portfolio wordt opgerekt met de V12’s LEPx-technologie en meer.
• Leestijd ca. 6 minuten
Zó zit HP Indigo in de HP Inc. organisatie
Onze gastheer Marcel Martens*) zet de laatste ontwikkelingen nog even op een rijtje. Immers, sinds 2008 is Hewlett Packard opgesplitst in twee bedrijven.
HP Inc. en HPE (Hewlett Packard Enterprise). HP Inc. richt zich met twee divisies op de internationale markt, te weten Personal Systems (Computing) en Printing. Binnen Printing bestaat de tak PIB (Personalized and Industrial Business).
Deze laatste tak omvat zowel 3D printing alsook Industrial, met ondermeer HP Indigo**). Ook zitten hierin de wideformatprinters HP DesignJet en HP Inkjet Highspeed (roll2roll PageWide-technologie), HP Scitex en HP Specialty Printing Systems (DM en verpakkings-
coderingen).
Zeg maar dat HP Inc. PIB v.w.b. de Industrial-groep, alle printsystemen biedt voor (post)zegels en DM, tot-en-met printsystemen voor grote verpakkingen en billboards); dus voor de totale grafische markt.
Martens over ‘Eldorado van Liquid Electrophotographic Process’
Virtual drupa’21 was nauwelijks bevredigend inzake HP Indigo’s state-of-the-art; zeker niet in het licht van de gebruikelijke LabelExpo/september-interval (nú fysiek voor 26-29 april 2022 gepland). Des te fijner was daarom het interview in Amstelveen met Marcel Martens, Regional Business Manager HP Indigo in HP's Noord-Europese regio. Hij praat ons bij over HP Indigo’s jongste onwikkelnieuws uit het Eldorado van Liquid Electrophotographic Process’ mogelijkheden; de LEPx-technologie (eerder in Printmedianieuws: ‘HP Indigo’s doorbraak-technologieën voor verpakkings-
druk’). Weliswaar onwennig door corona-
restricties, bij HP Indigo B.V. zat de werksfeer er meteen goed in. Blijkbaar gaf mijn diepgaande focus op labeldruk, blindheid voor hoe HP de druk/printmarkt ziet sinds de opsplitsing. Fysiek zit HP Indigo in Ness Ziona, Israël (4.000 ww medewerkers + 2.600 Israël) en Hewlett Packard in Palo Alto VS (±47.000 ww). Geografische ligging, opgeteld bij doorgaans solistische HP Indigo-presentaties, creëerde het idee van pure onafhankelijkheid. Niets blijkt minder waar! Martens’ bemoeienis covert naast HP Indigo (LEP-systemen) óók HP’s PageWide roll2roll-inkjetprintsystemen. Martens kan deze markten verder ondersteunen met faciliteiten van HP’s DemoCenter in Barcelona; zéker voor HP Indigo. Idem voor wideformatprinters, die overigens ook bij grote dealers demonstreren. PageWide singlepass/roll2roll-systemen worden ondersteund/gedemonstreerd door VS en/of gebruikers.
HP migratieservice dekt alle grafische wensen af
HP Inc’s aanbodbandbreedte qua digitale print/druksystemen covert dus alle migratiewensen bij grafische producenten; geen substraat uitgesloten. Dus op alle (delen en vormen van) offset en flexodruk. Martens staat zodoende stil bij de PageWide zw/w & fullcolour roll2rollprinters. Bijvoorbeeld in gebruik bij Symeta in Sint-Pieters-Leeuw (B). Daar print men al sinds 2011-2012 Colruyt’s gepersonaliseerde fullcolour retailbrochures 4/4 op een HP T400 à 106.7cm breed. In Nederland printen Ovimex-Deventer (T240) en Lijnco-Groningen (T230) er bijvoorbeeld DM-campagnes op. Herlancering van de T250HD werd eerder doorgesproken in Printmedianieuws’ ‘Untold Drupa 2020 Stories’ dd. 1 mei 2020. Het is één van de productiefste watergebaseerde roll2roll-printers op dit moment (T250HD print 4/4 op max 55,8cm papierbreedte à 152m/min). Overigens nam Symeta in 2011-2012 ook al een T230 in gebruik, maar z’n Europese entree was drupa 2016. Sindsdien zijn (snelheid)upgrades en nieuwe HD-inktkwaliteit doorgevoerd. Daarom beoogde HP op drupa 2020 een herlancering. En die dus nu virtueel gebeurt***).
Martens verduidelijkt hoé serieus de LEPx-technologie wordt
HP Indigo zocht al wat langer hoe de printsnelheid van haar LEP-technologie kon worden versneld. Nu zéker in het licht van de aanstormende LabelExpo Europe wordt daarover ‘op de trom geroffeld’. Feit is, dat HP Indigo’s PIP-cilinder (Photo Imaging Plate, ofwel beeldcilinder) voor CMYK een vaste omtreksnelheid van 30m/min heeft; voor één kleur dus 120m/min. Hieruit ontstond het slimme idee om voor iedere kleur een aparte PIP-cilinder te projecteren boven een rubberband, die dan 120m/min loopt; een snelheid waarmee je flexorotatie-smalbaanpersen inhaalt! Óp die rubberband worden de kleuren achtereenvolgens óp/óver elkaar gedrukt en op het eindpunt overgedragen op een substraatbaan. Zo wordt in één klap de snelheid verviervoudigd. Dit idee doet denken aan tonerprinters en het Landa-principe, die eerst een vierkleurenbeeld opbouwen op een beeldtransferband en dat overzetten op een papier- of kunststofsubstraat. Zo werd HP Indigo’s V12 met LEPx-technologie geboren.
Je kunt ook zeggen dat dit V12-principe nóg meer op nat-in-nat-offset- lijkt dan HP Indigo’s bestaande oneshot- en multishot-systemen. De voorlopige V12-brochure benoemt bij bouwblokken een inlijn-primerunit om substraten ‘gretig’ te maken voor de ElectroInk. Bovenstaand diagram toont v.r.n.l. hoe de V12 per PID (Photo Imaging Drum) twee beeldkleuren per drum kan aanbrengen in 1600dpi. Dus volbezet toont het diagram een twaalfkleurenpers. Twee keer beeld aanbrengingen op één van de PID’s halveert de snelheid van 120m/min naar 60m/min. Onthoud dus dat de 120m/min-snelheid alleen wordt gehaald als voor iedere kleur een PID beschikbaar is. Ingeval twee kleuren op dezelfde PID worden ‘ge-imaged’, -en het plaatoppervlak echt schoon moet zijn voor de tweede kleur- mag over die functie geen twijfel bestaan, want dàt heeft HP Indigo al onder de knie met de huidige machinereeksen. Die continue reiniging is ook het geheim dat variabele fullcolourbeelden afdruk-na-afdruk gevarieerd kunnen worden, zonder dat een drukvel aan inschiet geofferd moet worden.
Gevraagd naar achtergrond en marktpotentie voor de 34cm brede V12 met LEPx-technologie à 120m/min, refereert Martens aan de wereldwijd consoliderende labeldrukkersmarkten. Alleen al in Europa bijvoorbeeld Asteria Group (±500), CCL (22.000), All4Labels (3.000), Skanem Group (1.000), Optimum Group (+500). De V12-onwikkeling houdt dus gelijke tred met die consoliderende labeldrukindustrie. HP Indigo zal de V12 demonstreren op de eerstvolgende fysieke LabelExpo Europe in Brussel (verwacht 26-29 april 2022).
Benelux’ marktruimte en het B1-formaat
Vermoedelijk is de investeringsdrempel van een V12 te hoog voor menig label-flexodrukker. Vandaar onze vraag naar HP Inc’s missie voor de overige Beneluxmarkt. Martens schat in dat die markt voor 20% investeert in digitale labelpersen; het overgrote deel is nog smalbaan-flexorotatiedruk, inclusief hybriden. Overigens laat rotatieflexodruk zich goed hybride combineren met inlijn-inkjetprint, maar niet met HP Indigo’s LEP-printtechniek. Wel arrangeert HP Indigo inlijncombinaties met ABGraphic, waarin flexodruk opgenomen kan zijn. Martens schat dat nog circa 500 labeldrukkers in zijn West-Europese bewerkingsterrein ‘te bekeren’ zijn voor HP Indigo’s bestaande portfolio, zoals hieronder afgebeeld.
Van boven naar onder volgen B1-formaat; alleen roll2roll-persen. Daaronder B2-formaat en kleinere persen in vellen- en roll2roll-uitvoering. Onze brandende vraag is, waarom HP Indigo (nog) niet met een B1 vellenpers komt. “Ontwikkeling is (nog) te duur”, zegt Martens. “Maar een PIP- en rubberdoekcilinder met voldoende diameter zoals op de 25K, zijn er toch al? Alleen substraatdikte plus inleg/uitleg aanpassen. Het zou toch het begin van een concurrerend antwoord richting Landa’s S10 betekenen”, is mijn repliek. Maar Martens blijft erbij dat die ontwikkeling er niet in zit. Nou ja, zo’n 25K met intermitterend substraattransport (om aansluitend beeld te verkrijgen op de substraatbaan) is nog lang geen oneshot of multishot vellenpers met vellengrijpersystemen etc. Of zou HP Indigo nog te zwaar focussen op de allernieuwste 100K met B2-formaat?
HP Indigo’s jongste marktveroveraar; 100K op B2-formaat
Trotse Wihabo poseert graag voor de nieuwe 100K, juli 2020 Vooraanlegtrommel 100K; als in een offsetpers
Onwillekeurig of opzettelijk lijkt HP Indigo’s jongste marktveroveraar 100K, steeds meer op een offsetpers. Dit is te zien in het YouTubefilmpje. Dat laat een nonstop vellenpers zien. Deze 100K
(à 74x51cm in 812dpi/raster 70) is een doorontwikkeling van HP Indigo 35K B2-pers (à 75x53cm in 812 dpi/raster 70). Na opening van de voorfronten zien beide frames plus systeemcomponenten en cilinderdiameters er exact hetzelfde uit. Grote verandering op de 100K is de vooraanleg-stopcilinder-grijpertrommel, zoals in een offsetpers. Deze draagt de vellen op snelheid, exact in een haakse hoek over aan de rubberdoek- en tegendrukcilinders. De 30% oppervlaktesnelheidstoename van de PIP-cilinder ten opzichte van de 35K, heeft HP Indigo via twee stappen bereikt: a. door gripper2 gripper veloverdracht, van inleg tot-en-met-nonstopuitleg en b. door mechanische- en elektronische versnelling van het Photo Imaging Process, dat -volgens de fabriekszegsman- ‘modificatie voor 90% van alle componenten vereiste; met als eindresultaat 50% effectiviteitstoename’.
Draaide de 35K-pers 3.450 vellen/u in 4/0, respectievelijk 4.600 vellen/u in 3/0 ‘Enhanced Productivity Mode’ (EPM), de 100K-pers draait 4.500 vellen/u in 4/0 of 6.000 vellen/u in 3/0 in EPM. We geven Martens onze mening dat de K100 onterecht als een 6.000/u-pers in de markt wordt gezet. Immers, dat lukt alleen in EPM-modus (Enhanced Productivity Mode), waarbij een CMYK-document eerst na conversie middels een Enfocus-feature uit 2012, wordt afgedrukt in CMY. Dus zonder zwart-K. Daarbij moet een zekere verbruining van de schaduwpartijen voor lief worden genomen, is onze stelling. Martens bestrijdt dit met de stelling dat HP Indigogebruikers dagelijks werken met goed gevolg in CMY drukken op hun HP Indigopers. Dat reduceert ook hun tellertikken-afrekening. Voor de 100K valt het bij gebruikers te checken dat 3/0 EPM voor geselecteerde orders, goed functioneert (Wihabo en Ovimex). Printfiles voor dergelijk geselecteerde orders moeten wel vooraf door de ‘HP Indigo EPM Preflight Solution’ worden gemuteerd. Voor het al dan niet geschikt zijn voor 3/0 EPM geldt dat zwarte- en schaduw-beeldpartijen niet overheersend moeten zijn, en dat beelddocumenten geen eerdere manipulaties hebben ondergaan in de donkere- en schaduwbeeldpartijen (á la UCR en/of GCR en/of gecreëerde ‘skelet-zwarten’)
*) Marcel Martens is HP’s Regional Business Manager, General Western Europe voor HP Indigo & PageWide en HP Graphics Solutions Business.
**) Sinds 2005 vormde zich de HP Indigo georiënteerde gebruikersgroep ‘Dscoop’ met +10.000 leden; grotendeels HP Graphic Arts printserviceproviders. In deze community verrijken HP Indigo-gebruikers hun netwerk en doen daar inspiratie op, wat wordt ervaren als persoonlijke verrijking.
***) Lockdown maakte weliswaar fysieke (HP indigo) demonstraties in HP Barcelona’s Experience Centre onmogelijk, maar het alternatief mocht er zijn! Eerst een virtuele aanloopsessie naar drupa’20-’21 met nieuwtjes e.d. Na inschrijving volgden voor groepen van 10 à 15 bedrijven een anderhalf uur durende verdieping op onderwerp. Bedrijven die er daarna nog op door wilden gaan, kregen vervolgens proces-samples toegestuurd; vergezeld door een borrelbox. Die werden ‘persoonlijk’ besproken in een online-sessie tussen dat bedrijf en demonstrateurs in Barcelona. Het ‘bijeenharken’ van deelnemers aan bedoelde Zoom-sessies gebeurde in (social media) samenspel tussen HP’s accountmanagers en bedrijvenmanagers. Ondernemers die kostenberekeningen willen uitvoeren, uitgaande van een bepaalde HP Indigo-oplossing, krijgen - na gewaarmerkte afspraak- toegang tot HP’s softwaretool ‘JobBasket’, waaruit -met inachtname van opgevoerde eigen loon- en kostenparameters- de gewenste gegevens rollen. Komt het tot een eerste HP Indigo-plaatsing, dan volgt er een vijfdaagse opleiding aan een gelijkluidende HP Indigopers in Barcelona. Belangrijk onderdeel daarin is het omgaan met HP Indigo’s PrintOS X-software en HP SmartStream Production Pro Rip en Print Server. Ingebruikname wordt één à drie weken begeleid door een HP Indigo-instructeur.
Kopfoto: HP Indigo’s V12; het boegbeeld dat printsnelheid voor label- en verpakkingsdruk verviervoudigt.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.