PARTNER BIJDRAGE - Steeds meer grafimediabedrijven kiezen ervoor om samen met GOC vakkrachten op te leiden. Vijf van zulke jonge talenten rondden onlangs de BBL-opleiding tot grafisch operator af. Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij GOC in Veenendaal ontvingen ze het dikverdiende mbo-diploma.
• Leestijd ca. 3 minuten
De bloemen en felicitaties waren voor Sven Knoll, Bas Kroot, Pascal Roza, Olaf Sikking en Bas Westgeest (zie kopfoto).
Ze begonnen eind 2020 met hun praktijkgerichte opleiding tot grafisch operator. Daarbij leerden ze vier dagen per week op de werkvloer en één dag in de week in de schoolbanken.
Begin 2022 volgde het vijftal de laatste theoriedag. Daarna vonden de praktijkexamens plaats.
In 14 maanden sterk gegroeid
"Jullie mogen trots zijn op jezelf", sprak docent Rob Massar tijdens de diploma-uitreiking. "Alle vijf zijn jullie enorm gegroeid. Ik vond het een voorrecht om zo’n lange periode met jullie op te trekken en mijn kennis met jullie te mogen delen. Maar jullie hebben minstens zoveel van elkaar geleerd. Het was genieten als jullie elkaar vertelden over de technieken die jullie toepassen."
Bewuster aan de machines
Eén van de dingen die je veel doet tijdens de BBL-opleiding, is nadenken over wat je doet en waarom je dat doet. Dat moet je tijdens opdrachten ook op papier zetten. Niet altijd makkelijk maar wel heel waardevol, volgens Pascal Roza. "Je gaat daardoor veel logischer nadenken en volgens vaste stappen werken."
Je krijgt je diploma niet cadeau
Een belangrijk deel van de opleiding speelt zich af bij je werkgever op de werkvloer. Prettig als je graag met je handen bezig bent. De combinatie van werken en leren is met al die opdrachten soms best pittig, geeft Bas Westgeest aan. "Je krijgt dit diploma niet cadeau, maar ik ben wel blij dat ik deze opleiding gedaan heb. Wat helpt is dat je het samen doet. Wij hadden echt een hele gezellige groep.
Je trekt elkaar er dan doorheen."
Goede sfeer, leuke uitstapjes
Door de coronamaatregelen vond een deel van de bijeenkomsten digitaal plaats. Gelukkig was het ook mogelijk om een aantal fysieke groepsactiviteiten te ondernemen.
Zo werden er een aantal drukkerijen bezocht en ging de groep als uitje naar een escaperoom. GOC-accountmanager
Hans Saedt blikte daar kort op terug. "Wat een leuke groep waren jullie. We hebben genoten van de dynamiek die jullie meebrachten, en zijn er trots op dat we jullie nu allemaal een diploma kunnen overhandigen. Instroom van jonge mensen zoals jullie is ontzettend belangrijk voor de grafimedia-branche, waar we te maken hebben met forse vergrijzing."
Aanwinst voor grafimedia
Ook GOC-directeur Marcel Lamain sprak de jonge operators kort toe via een videoboodschap. "Ik ben trots op de prestatie die jullie geleverd hebben. Met jullie diploma gaan jullie iets toevoegen in een industrie die buitengewoon interessant is.
Ik wens jullie daarin een hele mooie, lange carrière toe."
Instroom in de branche vergroten
De BBL-opleiding (mbo-niveau 2 en 3) is één van de initiatieven van GOC om de instroom in de grafimediabranche te vergroten. Instromen is mogelijk als de student:
- 18 jaar of ouder is;
- een lbo-, vmbo-kader-, vmbo-tl- of havo-diploma heeft;
- een werkplek heeft bij een grafisch bedrijf.
Nog geen werkplek? Dan kan GOC de geïnteresseerde in contact brengen met grafische bedrijven die graag jonge talenten een kans geven.
In drie fasen geschoold tot operator
De opleiding bestaat uit drie fasen. In de eerste fase draait alles om snelle inzetbaarheid van de grafisch operator. Die moet zijn draai vinden aan de machine. In de tweede fase vindt verbreding plaats. De grafisch operators-in-spé leren verder te kijken dan hun eigen werkplek. Tot slot gaan ze zich verdiepen. In de derde fase komen onder meer het doorvoeren van verbeteringen of optimalisaties op de eigen werkplek aan de orde.
Meer weten over de opleiding? Bekijk de opleidingspagina of de verdiepende BBL-brochure.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.