PARTNER BIJDRAGE - Aan tafel met Tjeerd Houtman, Operations Manager bij ISI publishing innovators in Ede. Tijdens Sign&Print Expo in Gorinchem afgelopen maand introduceerde het bedrijf een totaal nieuw product: Kiliman Printcloud. De redactie vroeg Tjeerd naar het ontwikkeltraject en de toekomstige marktpotentie.
• Leestijd ca. 5 minuten
ISI Publishing Innovators uit Ede deed onderzoek naar het online gebruik en beheer van bestanden binnen workflows in de printmedia keten. Daaruit bleek dat effectief en veilig (*) beheer van data (met inbegrip van alle AVG regels) in bestaande producten niet voorhanden is binnen de branche. Kiliman biedt daartoe de juiste oplossing: het is ISO 27001 gecertificeerd, biedt diverse koppelingen met workflow systemen én wordt via een schaalbaar abonnementsmodel aangeboden.
Houtman: "Bij ISI hebben we heel veel ervaring met data opslag binnen onze bestaande producten, Kiliman bundelt deze kennis in een volledig nieuwe oplossing voor een meer universele marktbenadering van data opslag."
Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een eigen 'printcloud' te gaan ontwikkelen?
Houtman: "Dat speelde al een tijdje, we hebben in onze producten al een beeldbank ingebouwd. Klanten vragen ons steeds vaker of we dat niet los kunnen trekken in een apart product. Ook AVG speelt daarbij een rol. Kiliman lost veel uitdagingen in de grafimedia branche in één keer op, zeg maar de bestandenhub in een productiebedrijf: aanleveren, controleren, doorsturen, metadata toevoegen, archiveren, workflow aansturing etc.
"Onze expertise in de afgelopen 25 jaar is de basis geweest om Kiliman te ontwikkelen. Bedrijven worstelen om het eigen bestandsbeheer goed te regelen. WeTransfer en Dropbox lijken leuk, maar zijn niet gestructureerd en maar beperkt te integreren binnen een print workflow omgeving. Deze omgevingen bieden eigenlijk ook geen enkele AVG gerelateerde veiligheid, zoals het automatisch laten verwijderen na een vastgestelde periode van toegestaan gebruik."
Daarnaast biedt Kiliman een frisse userinterface die voor grafimedia bedrijven veel voordeel oplevert:
- Userinterface is aan te passen op de huisstijl van de klant
- Het is eenvoudig om bestanden te rubriceren en te doorzoeken
- D.m.v. rechten is toegang tot bestanden en mappen heel goed te regelen
- Klanten van grafimedia bedrijven kunnen zelf bestanden uploaden en downloaden in Kiliman
Kan je iets zeggen over het doorlopen ontwikkeltraject?
Houtman: "In onze dagelijkse praktijk komen we bij veel verschillende grafimediabedrijven over de vloer. We zien dat er nog veel te winnen is door efficiënt om te gaan met productiebestanden. Niet alleen kan je daar tijd mee besparen, ook het centraal opslaan van je bestanden voorkomt wildgroei aan nodeloze kopieën die meedraaien in back-ups etc. Dus ook financieel kan je veel winnen door efficiënt met je bestanden om te gaan. Op basis van deze uitdaging zijn we ons onderzoek gestart naar functionaliteiten die een cloudstorage platform specifiek voor printmedia bedrijven zou moeten bevatten. Met de resultaten van ons onderzoek zijn we Kiliman gaan uitwerken. Met het concept zijn we in gesprek gegaan met een aantal klanten om te toetsen of de oplossing die we bedacht hebben, ook daadwerkelijk een oplossing biedt voor problemen die worden ervaren binnen sign, print en packaging bedrijven. Al heel snel werd duidelijk dat ons concept voor deze bedrijven veel toegevoegde waarde zou brengen. Begin 2023 is de ontwikkeling van Kiliman gestart, op basis van onze ervaringen met de bestaande Assetmanager. Door te werken met een API first benadering hebben we alle functionaliteiten ontwikkeld, van daaruit hebben we de user interface vormgegeven."
Tijdens de Sign&Print Expo heeft ISI heel bewust gekozen voor een voorintroductie van Kiliman aan de branche. Natuurlijk is er nog veel werk te doen, maar ISI greep de gelegenheid aan om relaties te laten zien waar ze de afgelopen tijd aan hebben gewerkt en waar ze ook de komende maanden nog aan zullen werken. Ook was het goed om te horen wat de mensen vinden van het concept.
Het tweede kwartaal is gericht op een volledig functionele marktrelease voor beta klanten. Deze betaversie heeft naast de basisfunctionaliteiten ook de beschikking over een Enfocus Switch app. Hiermee wordt het voor de gebruikers nog makkelijker om de functionaliteiten van Kiliman te integreren in de productieworkflow.
Zijn er nog andere marktpartijen betrokken bij de ontwikkeling?
"We hebben veel gesproken met printmedia bedrijven over het concept. "Aan beta testen zijn we nu nog niet toe. Maar, zet 23 mei maar alvast in je agenda. Dat is de datum waarop we Kiliman feestelijk aan de markt gaan presenteren en waarna we ook met beta klanten aan de slag willen om versie 1.0 later dit jaar te lanceren,. We verwachten in Q3 de echte 1.0 release op te leveren, afhankelijk van de feedback vanuit de beta.."
Nu al zien bedrijven de potentie van onze oplossing. Dat bleek al tijdens de reacties op de Sign&Print Expo afgelopen maand in Gorinchem. Ook qua investering is het abonnementenmodel van Kiliman zeer interessant. Vergeleken met het aanschaffen en onderhouden van eigen hardware is Kiliman zeker niet duurder. Daar komt nog bij dat Kiliman veel meer functionaliteit biedt dan alleen het opslaan en beheren van bestanden.
Met een zogenaamde API hebben we alle tools ontwikkeld, van daaruit hebben we de user interface ontwikkeld, dus eerste het datamodel, daarna de bediening en de look&feel.
Bij mediabestanden is er altijd wel iets te regelen mbt rechten, hoe werk dat in Kiliman?
Tjeerd: "Kiliman is heel schaalbaar. We werken met verschillende rollen. Per rol wordt geregeld wat de gebruiker wel mag en wat niet. Daarnaast is er op album niveau ook het nodige te automatiseren. Bijvoorbeeld de bewaartermijn. Per album kan je een bewaartermijn vastleggen. Vervolgens kan je ervoor kiezen om bestanden automatisch te laten verwijderen. Verder is Kiliman voorzien van de mogelijkheid om bestanden “hacksafe” op te slaan. Dit betekend dat bestanden vergrendeld worden zodat gedurende de ingestelde periode niemand ze kan aanpassen of verwijderen.
'Dataveiligheid' is een hot topic, klantdata die in grafische bedrijven wordt verwerkt moet vertrouwelijk worden behandeld. Dit vergt grote zorgvuldigheid. We garanderen een dataveiligheid van 99,999999999% en een databeschikbaarheid van 99,9%.
Op welke basis verkopen jullie Kiliman?
"We hebben een doordacht reisplan gemaakt om je gemakkelijk op weg te helpen. Onze aanpak is erop gericht de Kiliman Printcloud zo snel mogelijk operationeel te hebben. We helpen je graag een vergelijking van de totale kosten te maken, op basis van je huidige situatie met de aanwezige hardware (TCO: Total Cost of Ownership). Zo doen we er alles aan om je te overtuigen van de meerwaarde van Kiliman voor jouw bedrijf."
Je had het over 23 mei, hoe gaan jullie Kiliman lanceren?
Kiliman (van Kilimanjaro) staat synoniem voor het veilig naar de cloud verplaatsen van de berg aan data waar grafimediabedrijven mee werken. In onze communicatie hebben we de Afrikaanse savanne en het thema bergbeklimmen gekozen om ons verhaal te visualiseren. Vandaar de oproep 'Ga jij mee op safari?' De lancering op 23 mei aanstaande vind geheel in thema plaats. We gaan dan “op safari” in de Beekse Bergen. Deze week is de campagne gestart om geïnteresseerden uit de grafimedia industrie uit te nodigen die interesse hebben in Kiliman Printcloud. Schrijf je op tijd in! Het aantal plaatsen is beperkt"
Houtman zegt nog tot slot: " Op 26 april organiseert het VIGC een masterclass 'Efficiënter produceren via een gedigitaliseerd productieproces'. ISI zal hier als gastdocent haar visie op dataveiligheid in het grafische productieproces uitleggen. Inschrijven gaat helaas niet meer, omdat de masterclass al vol bezet is. Maar echt geïnteresseerden kunnen natuurlijk altijd een poging doen op de reservelijst te komen, mochten er onverhoopt op het laatste moment mensen afvallen."
(*) Uit de media: ‘Bijna drie maal zoveel cybercrime in 2022 in Nederland als vóór de coronapandemie.’ (Politie.nl / Eccw.nl Expertisecentrum Cyberweerbaarheid)
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.