OPINIE - Het is een understatement dat we inmiddels al een paar jaar leven in een wereld waarin zoveel parameters veranderen, dat we duiding van de betekenis van al die getallen bewegingen nog nauwelijks een plek kunnen geven.
• Leestijd ca. 4 minuten
Politiek bezien zitten we in de merkwaardige situatie, waarin een demissionair kabinet vandaag het beleid voor het komende jaar bij monde van de Troonrede lanceert en vervolgens binnen de Algemene Beschouwingen politiek inhoudelijk vorm moet gaan geven. In november zullen de verkiezingen - voorzichtig uitgedrukt - het politieke landschap een ander karakter gaan geven. Hetgeen vandaag en de komende weken nog door premier Rutte en minister Kaag gezegd zal worden, bieden zeker 'geen garanties voor de toekomst'.
Ondernemers volgens VNO-NCW somber over de economie, 50% van de brancheorganisaties denkt dat het economisch klimaat zal verslechteren, slechts 8% verwacht verbetering
VNO-NCW deed een onderzoek onder 84 directeuren van uiteenlopende brancheorganisaties, samen goed voor de vertegenwoordiging van zo een 325.000 bedrijven in ons land met in totaal zo een 3 miljoen werknemers. Ook KVGO directeur Brecht Grieten nam deel aan het onderzoek en zei: "Meedoen is van groot belang voor de printmedia branche."
Vooral marges staan onder druk
De branches zijn over het algemeen iets positiever over de omzetontwikkelingen in 2024, belangrijker is de druk op de marges door stijgende kosten die niet door te berekenen zijn.
Met bovenstaande gegevens staan dus ook de winsten onder druk in zowel 2023 als 2024. Een ruime meerderheid verwacht dat de winst in 2023 zal dalen t.o.v. 2022. Ook voor 2024 denkt ca. 50% dat de winst zal dalen, slechts 8% verwacht dat de winst in 2024 zal toenemen. Door deze voorspellingen wordt natuurlijk op de rem gedrukt voor het doen van investeringen. Maar ook tal van andere belemmeringen zullen voor ondernemend Nederland in 2024 het er niet makkelijker op maken.
Kunstmatig hoge gasprijzen
Het energie speelveld goochelt met de prijzen die zowel ondernemers als consumenten moeten betalen. Dat geldt vooral voor de gasprijs. Doordat het kabinet koerst op 'van het gas af' waren de gestegen gasprijzen door de situatie in de Oekraïne een 'mooie aanleiding' dat beleid verder te ontwikkelen. De prijzen zijn momenteel onnatuurlijk hoog ten opzichte van de inkoopprijs op de internationale markten. Het wegvallen van het energieplafond heeft daar verder geen invloed op. De prijzen van alle aanbieders liggen inmiddels onder dat plafond. Niet dat consumenten daarmee blij gemaakt kunnen worden, er moet nog altijd fors betaald worden voor een kubieke meter gas.
Accijnsverhoging op brandstof 'afgeschoten'
Gisteren werd de verhoging op de accijns voor brandstoffen door de meerderheid van het kabinet verworpen. Daarmee wordt voorkomen dat een liter benzine vanaf 1 januari aanstaande met 21 cent in prijs zou worden verhoogd. Meteen zegt de regering dat dat 1,2 miljard euro gaat kosten, geld dat dan van andere bronnen moet gaan komen, zoals het Groeifonds, wat in feite bedoeld is om van 2021-2025 zo een 20 miljard euro te investeren in de groei van de economie.
Accijns in Nederland zo een 96 cent per liter, binnen veel EU landen geldt een tarief van bijna 36 cent
Positief contrast de echte realiteit?
Afgelopen week straalde Labelexpo Europe in Brussel vooral positiviteit uit en ook de aanloop naar drupa 2024 is inmiddels veelbelovend. Wat een rare tegenstelling. Het geeft gemengde gevoelens over de rol van Nederland in relatie tot de rest van Europa en misschien wel de wereld. Natuurlijk moeten we echt wel wat doen aan duurzaamheid, beheersbaar houden van het klimaat, circulariteit en dus zeker de uitstoot van ongezond makende stoffen reduceren. Maar ons postzegellandje lijkt in z'n eentje de hele wereld te willen gaan verbeteren. Dat gaat niet lukken. De optelsom van dit alles is verworden tot een niet realistische negatieve spiraal van deadlines, normen, wetten, regels, opgelegde beperkingen aan bedrijven en vooral overal in elke keten hogere kosten. Dat staat lijnrecht tegenover de positieve ontwikkelingen bij zowel toeleveranciers als binnen de producerende industrie, die allemaal op hun eigen manier heb best doen om het klimaat in al zijn hoedanigheden te sparen. Dat positieve contrast is er dus echt wel, onze overheid zou op alle niveaus meer een stimulerende rol moeten spelen in plaats van een rol met belemmeringen, resulterend in boetes wanneer 'het' even niet volgens de (ook maar door mensen gemaakt) regels gebeurt.
Je ziet regelmatig dat de overheid schuift met deadlines wanneer iets uiteindelijk niet meer haalbaar is, maar ondertussen is iedereen steeds weer opnieuw in 'rep en roer'
Vakbonden
De inflatie is ook zo een cijfer in de getallenbrij waarmee we dagelijks worden geconfronteerd. Een heel gevaarlijk getal, dat door het gemiddelde een bijna vernietigende uitwerking heeft in vrijwel alle gelederen van onze maatschappij. De rekening komt bij de consument, maar ook bij alle spelers in vrijwel elke keten. Realistisch? Niemand die het echt weet, maar het gebeurt wel.
Vakbonden gaan eenzijdig om met dit gegeven en stellen 'gewoon' looneisen van 5-14% (FNV) of 4-10% (CNV). In 2023 bedroeg de gemiddelde loonsverhoging binnen alle cao's 7,4%, terwijl ook toen de eisen fors waren. FNV zegt nu met een royale bandbreedte 'maatwerk' te willen aanbieden. Nog geen jaar geleden was er sprake van één centrale looneis. Bang voor een loon-prijsspiraal zijn de bonden niet, ze sturen zelfs aan op een automatische koppeling tussen inflatie en looncorrectie. De huidige grafimedia cao loopt nog tot en met 1 april 2024. Ruimschoots voor die tijd zullen de onderhandelingen gaan beginnen voor een nieuwe periode van waarschijnlijk twee jaar.
Het koopkrachtverlies zou ongekend hoog zijn, maar van consuminderen wil kennelijk niemand weten
Het Prinsjesdagfeestje
Om half één gaat de TV aan en kan Nederland kijken naar het 'feestje' in Den Haag. Een bijna onwerkelijke waarheid met pracht en praal, mooie kleding, kleurrijke hoeden, mannen strak in het pak, de vrolijke glimlach van Rutte en de Troonrede voorgelezen door de Koning met gemiddeld een ernstige uitdrukking op zijn gezicht, vergezeld door Koningin Maxima. Een compleet en zeker mooi sprookjesachtig plaatje waarbij vooral de vorm het vanmiddag leuk maakt. De inhoud met vele ongrijpbare contrasten moeten we in deze demissionaire tijd maar voor lief nemen.
In de loop van de middag wordt dit artikel (voorzover van belang) voor zien van updates en foto momenten
Kopfoto: Pixabay
NU U HIER TOCH BENT – Overweeg een abonnement op printmedianieuws. Onze artikelen bevatten achtergronden, analyses, onderzoeken, feiten en meningen binnen uw branche. Dat kan niet gratis, maar voor slechts €103,50 ex. BTW krijgt u ongeveer 300 artikelen per jaar, dat is nog geen 35 cent per artikel. Daar kan net dat ene artikel tussen zitten waarmee u uw abonnement wel heel makkelijk terugverdient……
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.