BRANCHE - Nog geen dag na de Troonrede waarin Koning Willem Alexander zich slechts beperkt kon uitspreken over de begroting van het demissionaire kabinet, neemt de Tweede Kamer het stokje over. Voor veel herzieningen werden meerderheden gevormd in een tijd dat partijen de messen slijpen voor de verkiezingen in november.
Bij elkaar opgeteld zou de gewone burger er beter van worden. Het minimum loon gaat omhoog, uitkeringen als AOW stijgen en de kinderopvang neemt toe. Dat zijn slechts de hoofdlijnen van de aanpassingen die de Tweede Kamer doorvoert. Ook gaat de accijnsverhoging van 21 cent op brandstof per 1 januari niet door. En willen de partijen dat de overheid de helpende hand biedt aan mensen met lage inkomens die mogelijk getroffen worden door hogere energiekosten.
Meerderheid Tweede Kamer voor het steunen van gezinnen met lage- en middeninkomens
Minder positief is, dat de kosten van al die maatregelen, ca. 2 miljard euro, bij het bedrijfsleven worden neergelegd. VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat een 'levensgevaarlijke' ontwikkeling. Een woordvoerder laat in de landelijke media weten dat daarmee de inflatie alleen maar wordt aangewakkerd. De woordvoerder zei het zo: "Het is belangrijk dat we het verdienen voor we het verdelen. Anders maken we de motor onder onze bestaanszekerheid kapot."
Ook de banken zeggen zich zorgen te maken over het 'strooien met geld'. Zij zeggen dat ons land minder aantrekkelijk wordt als vestigingsplaats, de economische belangen zouden achteloos in gevaar worden gebracht.
Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA is juist in zijn nopjes. Herhaaldelijk zei hij vingerwijzend richting de ministers: "Jullie zijn opgestapt, wij niet," daarmee doelend op het feit dat de Tweede Kamer nu aan zet is om te regeren en beleid te maken. In ieder geval tot ruimschoots na de verkiezingen in november.
Greep in Nationaal Groeifonds
Mochten de kosten voor alle nu op tafel liggende plannen niet gedekt kunnen worden door de rekening bij het bedrijfsleven neer te leggen, zegt de Tweede Kamer een beroep te willen doen op het Nationaal Groeifonds. Dat is in feite bedoeld om innovatieve bedrijven juist te helpen met innoveren. In feite een bijdrage aan het toekomstig verdienvermogen van de economie, die dan nu deels teniet zou worden gedaan.
Pieter Omtzigt over 'bestaanszekerheid'
Omtzigt - inmiddels een factor van belang - zegt dat het fors 'verbouwen' van de begroting enigszins overmoedig en onzorgvuldig is. Hij vindt dat de tijd die is genomen, na de presentatie van de Miljoenennota, domweg te kort is geweest om nu al met zulke forse aanpassingen te kunnen komen. Hij kwam als laatste aan het woord op de eerste dag van de Algemene Politiek Beschouwingen en kreeg slechts 6 minuten spreektijd, vanwege de grote van zijn huidige fractie (1 zetel).
Vakbond CNV blij met schrappen brandstofaccijns
CNV zegt blij te zijn met de maatregel dat de brandstofaccijns niet per 1 januari wordt doorgevoerd. Voorzitter Piet Fortuin zegt dat 6 op de 10 werkenden een auto nodig hebben om van huis naar het werk te gaan. Hij rekende uit dat het oorspronkelijk plan per werkende 1000 euro per jaar zou gaan kosten.
Ook wil de Tweede Kamer voorkomen dat het openbaar vervoer duurder wordt. De aanpassing ten opzichte van de oorspronkelijke begroting zou moeten worden betaald uit een aantal bestaande potjes. Het gaat om geld dat om uiteenlopende redenen nu nog niet aan andere zaken kan worden uitgegeven. Zo wordt er dus volop geschoven met geld en komt er steeds minder terecht van een begroting waar het demissionaire kabinet op aanstuurde.
Reactie van VNO-NCW en MKB Nederland
Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB Nederland) waren gematigd positief in hun bewoordingen na hun eerste kennismaking met de Miljoenennota.
Reactie Rutte
Het is duidelijk voelbaar dat de invloed van Rutte in aanloop naar zijn vertrek aan het afnemen is. Natuurlijk doet hij als premier pogingen de begroting te verdedigen, maar het lijkt tegen dovemansoren gericht. Hij zei het zo: "Plannen die niet voorzien zijn van een financieringsvoorstel, worden ontraden. Pas als het kabinet een duidelijker beeld heeft over de gevolgen, gaan ministers nader in op de uitvoering van de plannen."
Prinsjesdagpeiling
Wil je las ondernemer je eigen geluid laten horen? VNO-NCW, MKB Nederland en tal van brancheorganisaties (waaronder ook het KVGO) hebben samen de zogenaamde Prinsjedagpeiling opgesteld.
Op de KVGO website wordt de oproep gedaan deze peiling vooral in te vullen: "Deze flitspeiling focust op de verwachtingen en wensen die onder meer de grafische ondernemers hebben voor een nieuw kabinet. Waar moeten de nieuwe bewindspersonen volgens jou vooral mee aan de slag? En waar liggen voor jou de grootste uitdagingen en belemmeringen? Wil jij ook meedoen aan deze peiling (max 5 minuten)?"
Kopbeeld: Pixabay
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.