PARTNER BIJDRAGE - Print.com heeft recent de resterende aandelen van het TMB Image Centre in Oss overgenomen en de eigen printproductie uitgebreid onder de nieuwe naam Print.com Productions. Tegelijkertijd blijft het B2B platform vertrouwen op een netwerk van productiepartners om verder te groeien.
• Leestijd ca. 4 minuten
• Aangepaste versie van het artikel bij Beyond-Print
Print.com had al in januari 2019 de krachten gebundeld met Kampert-Nauta. Samen namen ze de full-service print provider TMB Print & Sign (zoals het toen nog heette) over. In maart 2021 nam Koninklijke Drukkerij Em. de Jong een minderheidsbelang in Print.com en omgekeerd nam Print.com een minderheidsbelang in Kampert-Nauta, een dochteronderneming van Em. de Jong.
Met het recente laatste nieuws is ook de eigendomsstructuur gereorganiseerd: TMB Image Center is nu volledig eigendom van Print.com. Het online platform heeft de aandelen overgenomen van Kampert-Nauta alsmede productiecapaciteit in digitaal en offset drukken . Het moederbedrijf Em. de Jong zal een minderheidsbelang in Print.com en zo ook in Print.com Productions houden.
Nieuwe naam Print.com Productions
Na de volledige overname van het TMB Image Centre heeft Print.com het productiebedrijf omgedoopt tot 'Print.com Productions' wat als zelfstandige business unit binnen de groep moet functioneren. Hierdoor wordt het een belangrijke dienstverlener voor bestellingen die via het Print.com online platform worden geplaatst.
Alles zelf produceren is echter niet het geval, omdat directeur Marco Aarnink dit onderwerp vanuit een brede visie benadert. Het onlineplatform, dat zich uitsluitend richt op grafisch professionals; wederverkopers, marketeers, ontwerpers en bureaus, d.w.z. B2B-gebruikers met regelmatige printbehoeften, vertrouwt niet alleen op de eigen productie van drukwerk. Integendeel zelfs, Marco Aarnink heeft in verschillende interviews uitgelegd dat de ontwikkeling of aankoop van eigen productiecapaciteit uit noodzaak is ontstaan.
Aarnink: "In het begin was het moeilijk om productiepartners te vinden. Maar al te vaak kregen wij het 'het is zij of wij' argument van samenwerkingspartners, die onder druk van andere grootafnemers bezweken, te horen. Dat betekende dat de enige optie het opbouwen van eigen productiecapaciteit was om aan de groeiende vraag te voldoen."
Brezo textieldrukkerij
Voor de eerste investering in TMB in Oss was bijvoorbeeld textieldrukkerij Brezo al opgenomen in de Print.com familie - letterlijk om van de nood een deugd makend. Brezo opereert nu ook als onderdeel van Print.com en beschikt over een breed machinepark: van zeefdruk, transfer en sublimatie tot DTF en flatbed. Print.com Productions daarentegen beschikt over offset, HP Indigo, Latex en UV- grootformaatprinters, tal van afwerkings- en verwerkingsmachines en sublimatiedruk.
Print.com blijft in de toekomst ook op twee sporen werken
Desondanks hebben de bestaande productie netwerkpartners tot nu toe prima gefunctioneerd. Print.com werkt nu min of meer op twee sporen, met meer dan 150 productiepartners en met eigen productie capaciteit in de groep.
Betekent dit dat het bedrijf niet concurreert met zijn eigen netwerk? Zoals Marco Aarnink in een officiële verklaring benadrukte, zullen de externe productiepartners een belangrijke rol blijven spelen voor het online platform. Zeker ook internationaal.
Aarnink: "Alleen met deze printpartners kan het portfolio blijven groeien; van drukwerk, verpakkingen en relatiegeschenken, tot interieur, kleding en textiel. Zij versterken ons platform waarentegen wij ook weer interessante producten aan onze printpartners kunnen leveren."
Onconventionele aanpak
Het feit dat Print.com dingen anders aanpakt, soms onconventioneel, is praktisch onderdeel van de bedrijfscultuur. Al bij de start sloeg het bedrijf een nogal ongebruikelijke weg in, zoals Marco Aarnink destijds onthulde. Nog voordat het Print.com businessmodel was afgerond, hadden hij en zijn team ongeveer 100 potentiële klanten uitgenodigd en samen met hen het businessmodel achter Print.com geformuleerd. Hij noemde dit proces co-creatie, wat bedoeld was om ervoor te zorgen dat het bedrijfsmodel niet werd ontwikkeld zonder rekening te houden met klanten en hun wensen.
Geen klassieke online drukkerij
Print.com is dus geen traditioneel online printbedrijf zoals vele bekenden die zich louter richten op eindklanten. Zoals gezegd bedient het Print.com platform alleen grafische professionals of de inhouse marketingafdelingen van de wat grotere bedrijven, en wil het vooral ook een rol spelen op de internationale markt. Het is dan ook geen wonder dat het bedrijf zijn aanwezigheid in de buurlanden relatief snel heeft uitgebreid. Print.com heeft sinds 2019 een kantoor in Brussel, sinds begin 2020 in Montpellier en sinds oktober 2020 in Würzburg. En sinds medio 2022 is Print.com ook vertegenwoordigd in Oostenrijk.
Print.com wil meer en meer gezien worden als een soort 'software-as-a-service provider'. In de kern draait het online platform en de applicatie om toepassingen die grafische professionals helpen hun print te managen, als webapp, via een API-verbinding of rechtstreeks gekoppeld met brandstores of digital asset management systemen (DAM).
Crossmediale integraties
Kort voordat het nieuws van de volledige overname van het TMB Image Centre bekend werd, was er een andere aankondiging die niet de grote publieke ronden haalde, maar die de zojuist beschreven aanpak ideaal ondersteunt: Marco Aarnink kondigde twee maanden geleden aan dat Converdy.com in de toekomst deel zou gaan uitmaken van het Print.com platform. Met Converdy maak je in hele korte tijd eenvoudig landingspagina’s of simpele websites. Hiervoor gebruik je vaak dezelfde componenten als die uit het design voor je drukwerk. Daarnaast stelt Print.com haar eigen content ter beschikking om de klant gemakkelijk drukwerk inspiratiepagina’s te kunnen laten bouwen en zo te helpen meer te verkopen. Marco Aarnink spreekt in dit verband van een duidelijke stap in de richting van crossmediale integraties.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.