BRANCHE - Voor verreweg de meeste bedrijven in de branche zijn KVGO en GOC de bekende spelers die zorgen voor het behartigen van de belangen van de branche in de volle breedte. Onbekend is vaak dat het verstrekken van subsidiegelden te danken is aan het A&O fondsgrafimediabranche.
• Leestijd ca. 3 minuten
Directeur van het A&O fondsgrafimediabranche is Richard Leloux. Met gepaste trots wist hij deze week te melden dat hij uit handen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de bevestiging kreeg voor de beschikbaarheid van ruim 1,2 miljoen euro voor 2024 en 2025 in het kader van het activiteitenplan 'Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden'.
Het bestuur van het A&O fondsgrafimediabranche bestaat uit vakorganisaties, vakbonden en het KVGO, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de sturing van de subsidie aanvragen
Niet onbekend, maar vaak onzichtbaar
De bescheidenheid in de openbaarheid van de persoon Leloux siert hem. Hij doet zijn werk puur ten dienste van de branche. KVGO en GOC zijn de uitvoerende partijen, die met hun programma's juist wel de openbaarheid opzoeken. Hij zegt daar zelf over: "Het klopt dat ik misschien wat onzichtbaar over zou kunnen komen. Begrijp dat het A&O fondsgrafimediabranche geen organisatie is, die zelf inhoudelijke activiteiten exploiteert. Ik zit vaak in Den Haag voor het nodige lobbywerk. Dat is mijn vak. Daar gaat een hoop tijd in zitten. Het is zeker niet zo dat ik na een verblijf van een paar uurtjes in Den Haag, met 1,2 miljoen euro de deur uitloop. Er komt heel veel kijken bij zo een traject vanaf het indienen van de plannen tot en met het moment dat het geld echt voor de branche beschikbaar is. Dat laatste mag best wel eens extra onder de aandacht komen. Het geld komt met name ten goede aan de KVGO leden, die soms ook zelf niet goed weten welke wegen zij daartoe kunnen bewandelen. KVGO en GOC zijn de uitvoerende organen binnen de branche en zorgen ervoor dat het geld verantwoord wordt besteed. Het is dan vervolgens weer mijn werk om de uitgaven in Den Haag te verantwoorden."
Ook tussentijdse inhoudelijke wijzigingen moeten door het Ministerie worden goedgekeurd.
Administratie en voortgangsverslagen
Terwijl de bedrijven met de verstrekte subsidies direct aan de slag kunnen, maakt Leloux gedurende de looptijd van het traject een sluitende administratie en dient periodieke voortgangsverslagen in. Leloux: "Dat is logisch, het is immers publiek geld en dat moet verantwoord worden. We willen de bedrijven zelf zo min mogelijk belasten met alle administratie om een project heen."
De regels zijn streng en de tussentijdse rapportages moeten door een accountant worden opgesteld, alvorens ze mogen worden ingediend
Heel wat rekenwerk
Het bedrag van 1,2 miljoen euro is opgesplitst in vele deelbedragen en toe te kennen subsidiepercentages. Dus een flinke spreadsheet, met 'duurzame inzetbaarheid' en 'regeling vervroegd' uittreden als de twee hoofdonderwerpen binnen deze subsidie toekenning. De subsidie percentages variëren tussen 25 en 75%, afhankelijk van de aard van de werkzaamheden en activiteiten.
Samen met KVGO en GOC worden de inhoudelijke plannen uitgewerkt en beiden zorgen dan ook voor de promotie van de mogelijkheden om door middel van subsidies binnen de bedrijfstak het broodnodige te doen aan de primaire doelen van het totale plan. Leloux: "We leven in een periode waarin de duurzame inzetbaarheid van werknemers meer noodzaak kent dan ooit tevoren. De werknemer van vandaag is een totaal andere persoon met een geheel andere visie op maatschappij, persoonlijke ontwikkeling en omgang met de werkgever. Werkgevers kunnen daar door middel van de aangeboden programma's beter op inspelen. Het is immers hun belang de juiste balans te bieden tussen inspirerend werk, gerichte kennisontwikkeling en toekomstperspectief te bieden. Werknemers zijn soms 'zomaar' weg, omdat 'prikkels van buiten' hen doorgaans dagelijks bereiken. Dienstverbanden zijn vaak minder hecht verbonden aan het bedrijf dan gedacht. Werkgevers moeten zich voortdurend realiseren dat mensen de belangrijkste 'assets' zijn binnen hun bedrijven."
Cijfers binnen de branche
Nederland staat internationaal bekend om de enorme hoeveelheid data die omtrent de branche ontwikkelingen worden gepubliceerd. Met twee publicaties per jaar en sinds kort ook de KVGO Barometer, kunnen bedrijven vanuit diverse invalshoeken de resultaten van hun bedrijven reflecteren aan de algemene ontwikkelingen binnen de branche, met zowel binnen- als buitenlandse invloeden. GOC stelt de publicaties samen in opdracht van het A&O fondsgrafimediabranche.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.