BRANCHE - Half februari maakte A&O Fonds Grafimediabranche directeur Richard Leloux al bekend dat via het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 1,2 euro beschikbaar kwam in het kader van het activiteitenplan 'Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden'.
• Leestijd ca. 2 minuten
In dat artikel liep hij al vooruit op de op dat moment nog in ontwikkeling zijnde subsidiegids (PDF) van het A&O Fonds Grafimediabranche voor het jaar 2024. In die gids zijn alle subsidiemogelijkheden verzameld voor de volgende trajecten:
- Stimuleringsregeling BBL
- Printmedia opleidingen
- Opleidingen machineleveranciers
- Begeleidingstaken praktijkopleiders
- Financieel adviesgesprek
- Subsidieregeling van-werk-naar-werk begeleiding bij faillissementen
- Subsidieregeling praktijkleren
- Subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg
- Subsidieregeling uitzendkrachten
Leloux wijst erop dat de regelingen vooral ook bedoeld zijn voor kleine- en middelgrote bedrijven: "Juist deze bedrijven hebben vaak geen eigen personeelsafdeling en zijn daardoor vaak niet op de hoogte van de uitgebreide mogelijkheden, waarbij bedrijven geholpen worden door specialisten die de branche goed kennen."
Oude mensen met pensioen, doe alles aan overdragen van kennis
Bij de grafimedia subsidieregelingen gaat het bijvoorbeeld om subsidies voor vaktechnische opleidingen, BBL-trajecten en scholing van medewerkers tot praktijkopleider. Leloux: "Daarmee kan je als werkgever bijvoorbeeld borgen dat waardevolle kennis in je bedrijf op een goede manier wordt overgedragen, voordat ervaren collega’s met pensioen gaan."
Concreet voorbeeld BBL
Op 22 (Veenendaal), 23 (Zwolle) en 26 april (Breda) zijn er nog enkele plekken beschikbaar voor de BBL-opleiding grafisch operator niveau 2. Alle voordelen op een rij:
- Door de combinatie van werken en leren profiteer je direct van de kennis en vaardigheden die jouw medewerker opdoet.
- De medewerker blijft 4 dagen per week inzetbaar voor jouw bedrijf. Wanneer het traject succesvol wordt afgerond, behaalt de student binnen ruim één jaar het diploma.
- Door ontwikkelmogelijkheden te bieden, groeit de betrokkenheid van de medewerker bij het productieproces en de organisatie.
- Je bindt een talentvolle medewerker aan je bedrijf en legt de basis voor verdere ontwikkeling via aansluitende opleidingen in diverse technieken.
Om BBL-studenten optimaal te begeleiden, is praktijkbegeleiding binnen het bedrijf van essentieel belang. Om dit te stimuleren biedt GOC tijdelijk de cursus tot praktijkopleider gratis aan voor de praktijkopleiders van de BBL-studenten.
Tijdens de verdiepende fase van de opleiding kiest de medewerker zijn of haar specialisatie binnen de druk-, nabewerkings- of verpakkingstechnieken.
Inschrijven of vragen? Bel 0318 – 53 91 19 of stuur een mail naar h.craats@goc.nl.
Kerntaken
Het binnenhalen van subsidies voor grafische bedrijven is een van de kerntaken van het A&O Fonds Grafimediabranche, dat zowel werkgevers als werknemers in de branche vertegenwoordigt. Zonder de miljoenen die het fonds in de afgelopen jaren binnenhaalde, zouden er veel minder activiteiten ontplooid kunnen worden op het gebied van arbeidsmarkt en onderwijs. In de uitvoering trekt het A&O Fonds Grafimediabranche op met partners, zoals GOC en KVGO. Leden van die laatstgenoemde brancheorganisatie komen in aanmerking voor extra subsidies. Op trajecten op het gebied van duurzame inzetbaarheid levert een KVGO-lidmaatschap bijvoorbeeld 40% extra subsidie op, wat kan oplopen tot 4.000 euro voordeel.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.