BRANCHE - De ledenraad van het KVGO heeft gisteren tijdens de algemene vergadering ingestemd met een loonsverhoging van 10% verdeeld over de komende 24 maanden. Dit akkoord is tot stand gekomen na bemiddeling van werkgeversorganisatie AWVN.
• Leestijd ca. 2 minuten
In de aankondigingen naar aanloop van de algemene vergadering werd gesproken over een 'eindbod'. De aanwezige pers bij de persbijeenkomst had een aantal vragen aan werkgeversonderhandelaar Marcel de Rooij. Kirsten Linders van het KVGO begeleidde de onderhandelingen binnen het KVGO.
Is het eindbod keihard?
De Rooij: "Het is nu aan de vakbonden om al dan niet akkoord te gaan. Het antwoord op die vraag zal waarschijnlijk twee weken op zich laten wachten. Wij zien het wel degelijk als eindbod. Mochten de bonden niet akkoord gaan, dan is de volgende stap aan de bonden."
De Rooij verwacht echter niet dat acties meteen voor de hand liggend zijn. In zijn recente ervaringen met meerdere cao's verdeeld over talloze sectoren weten de bonden echt wel waar hun eigen grenzen liggen. De Rooij: "De vakbonden weten ook wel dat niet alleen werknemers last hebben gehad van de inflatie, werkgevers hebben dat ook. Kosten van energie, logistiek en papier zijn ook aan de vakbonden niet voorbij gegaan."
Is er nog ruimte voor bedrijven die het echt niet kunnen betalen?
De Rooij: "Die is beperkt, maar er zijn we mogelijkheden. In plaats van 6% op 1 juli aanstaande zouden bedrijven die het echt moeilijk hebben kunnen kiezen voor bijvoorbeeld 5,5%. Daar zou dan een vrije dag tegenover kunnen staan of misschien een eenmaling 'envelopje'. Maar uiteindelijk moet dat 'uitstel' wel worden ingelopen."
eerste (29 feb.)
- 5% per 1-7 2024
- 1,5% per 1-1 2025
- 0,5% per 1-7 2025
tweede (6 maart)
- 5% per 1-7 2024
- 2% per 1-1 2025
- 1% per 1-7 2025
derde (12 april)
- 5% per 1-7 2024
- 2% per 1-1 2025
- 1% per 1-7 2025
- 2% per 1-1 2026
vierde (15 mei)
- 6% per 1-7 2024
- 4% per 1-7 2025
De resultaten op een rij na vier voorstellen van de werkgevers
Werkgevers gingen van een looptijd van 27 naar 24 maanden met dezelfde 10%?
De Rooij: "Ja, je moet nu eenmaal met elkaar meebuigen. Het gaat om (slechts) 3 maanden verschil, dat moet voor de meerderheid te overbruggen zijn. We hebben vijf keer met elkaar aan tafel gezeten en de afstand was domweg te groot om tot een akkoord te komen. Vandaar deze handreiking."
De vakbonden kwamen gedurende de onderhandelingen zelf niet met concrete loonwensen, maar bleven in plaats daarvan vooral het inflatiepercentage noemen
Hoe werd er gestemd?
Kirsten Linders: "Er werd vrijwel unaniem ingestemd, we zagen dan ook geen concrete verschillen in de ledenraad segmenten klein, midden of groot." Die steun vanuit de ledenraad is cruciaal voor het proces. Dat betekent dat de Marcel de Rooij vanuit de ledenraad het volledige mandaad heeft aan het eindbod vast te houden.
Zijn er acties te verwachten als de bonden niet instemmen?
De Rooij: "Daar is niet op vooruit te lopen, we wachten eerst op een reactie van de bonden. Dan kijken we wel weer verder. We hebben, zoals al aangegeven, vijf keer met elkaar aan tafel gezeten. De bonden weten nu waar ze aan toe zijn."
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.