COLUMN - Het is de laatste dag van de maand juli. Ons land verkeert in alle regio's in 'vakantiestemming'. 's Morgens meldt de ANWB slechts een enkele file in ons land. Maar of de vakantieperiode ook een periode is zonder stress, laat zich niet makkelijk in één conclusie samenvatten.
• Leestijd ca. 3 minuten
Gisteren las ik een column in het Haarlems Dagblad van Nhung Dam onder de titel 'Wat vakantiegangers zichzelf aandoen'. Het was een lachmomentje binnen de krant waar vooral het Midden Oosten overwegend hartverscheurend nieuws brengt. Voor de mensen daar al helemaal geen vakantie, maar vooral stress.
Als je - zoals ook in mijn gezin - niet meer te maken hebt met schoolgaande kinderen, dan blijft het toch wat vreemd als mensen (blijven) vragen 'Gaan jullie nog weg deze zomer'. Het antwoord laat zich raden. En zoals Nhung Dam constateerde is het lachwekkend om te zien hoeveel mensen zich in de weken voorafgaand aan hun vakantie zich een 'slag in de rondte' moeten werken alvorens ze vanuit een stressvolle werkomgeving de stap maken naar een stressvolle gezinssituatie, waarbinnen de vakantiestress hoogtij viert. Toelichtingen zijn overbodig, iedereen kent dat gevoel. Vooral als je met je hele gezin met de auto vertrekt. Nhung Dam stak de draak met de vraag of de 'diarree-remmers' wel in de toilettas zaten. Nou, dan zit de stress er goed in.
Op het werk alles regelen, wel of geen vakanties?
Voor menig bedrijf is de vakantieperiode voor de achterblijvers er niet minder om. Je hoeft als gemiddeld bedrijf met een beperkte personeelsomvang geen wetenschapper te zijn om te voorspellen hoe stressvol zo een periode kan zijn als er 'ineens' twee van de tien medewerkers op vakantie zijn. Ja, je kunt het allemaal wel een beetje spreiden, maar met tien medewerkers zijn je mogelijkheden binnen de weken die de zomervakantie duurt, beperkt.
Vakblad Sign bracht door middel van een poll de vakantie gewoontes van bedrijven in die branche in kaart. Van de bedrijven die 'gewoon' openblijven zegt 3% van de ondernemers zelf ook niet op vakantie te gaan, het is domweg te druk. Ook zegt 3% wel open te moeten blijven, omdat de omzet domweg noodzakelijk is. 63% zegt om beurten op vakantie te gaan. Verrassend is dat 30% zegt 'de tent' lekker een paar weken te sluiten.
De after drupa 'drop-down'
Op de redacties van printmedianieuws en blokboek.com kunnen we niet echt spreken van stress, dat zou schromelijk overdreven zijn. Toch is er wel sprake van een soort van 'drop-down' effect na de afgelopen drupa periode. De redactie had haar handen vol aan de stroom van binnenkomende (pers)berichten. Om ze vervolgens duiding te geven en de relevantie ervan te bepalen voor de abonnees en de partners. Een heerlijke tijd, aan nieuws geen gebrek, artikelen die niet te sterk afhankelijk waren van 'het moment' werden 'op voorraad' gezet. De redactionele agenda zat een paar maanden rondom de drupa periode lekker vol.
We zijn wel een beetje gewend aan een rustige(r) periode in de zomer, maar na drupa is het 'drop-down' gevoel wel stukken sterker. Geen stress, nee dat niet, maar wel extra drukte om onze beide titels blijvend te voorzien van relevant nieuws en de daarbij horende achtergronden. Dus 'rustig' is het bepaald niet op de redactie.
In België doen ze het wat dat betreft een stuk relaxter. Onze collega's van Grafisch Nieuws 'sluiten de tent' gewoon tijdens de vakantieperiode. Met het door hun gehanteerde businessmodel kan dat ook. Abonnees betalen immers voor het vakblad, online is 'bijzaak' voor het 'snelle nieuws'. Bij printmedianieuws ligt dat anders, daar betalen de abonnees voor online toegang. Dus zomaar een paar weken dicht met als laatste artikeltitel 'De komende paar weken geen achtergronden bij het nieuws' zou onmogelijk zijn. En dat gebeurt ook niet. Wel hebben we - en wellicht heeft u dat gemerkt - de frequentie van de nieuwsbrief voor de maanden juli en augustus gehalveerd. Dat doen we ook met de nieuwsbrief van blokboek.com. Nu verschijnen beide nieuwsbrieven in een 'om en om' frequentie, zodat er elke week wel een nieuwsbrief bij u binnen kan komen.
Mijn vakantie?
Nee, ik ga in de zomerperiode dus niet op vakantie. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om twee of drie keer meer te betalen voor een huisje of een vliegreis naar een (te) warm land. Wij gaan liever in het voor- of najaar, wanneer ook elders in Europa de temperaturen weer redelijk te noemen zijn. Want nu naar een land waar het 40 graden is, is voor ons niet het ultieme vakantiegevoel. Na een dag op de redactie (zonder airco) genieten we van onze eigen tuin, zeker met de eindelijk gearriveerde zomerse periode, waar mensen nu alweer over aan het klagen zijn. Van mij mag het in augustus zo blijven. Zonder (vakantie)stress. Heerlijk.
kopfoto: Pixabay
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.