SOCIAAL - In het kader van de 'Week van de Grafimedia' besteedt de redactie vandaag aandacht aan de 55-plusser, die door werkgevers veelal wordt gezien als een (groot) risico. Zijn die veronderstellingen juist?
• Leestijd ca. 3 minuten
• Dit artikel wordt door het 'branchebrede belang' door de redactie kosteloos aangeboden
Vakbond CNV Bedrijven deed onlangs een onderzoek naar de bereidwilligheid van werkgevers om ervaren 55-plussers aan te nemen, ook bij een sterke behoefte aan vakmanschap. CNV voorzitter Piet Fortuin zei enige tijd geleden in de landelijk media dat werkgevers een 'terugtrekkende beweging' maken.
Het zijn 'oude argumenten' die worden gebruikt om de 55-plussers af te wijzen: "Jongeren zijn flexibeler en die worden bovendien minder snel ziek dan ouderen." Voor 55-plussers voelt dat als zeer onredelijk. Ze lopen vaak al bij voorbaat tegen een dichte deur aan, op het moment dat de sollicitatiebrief nog maar net de deur uit is.
16% van de werkzoekende 55-plussers wordt nooit op sollicitatiegesprek uitgenodigd
Onderzoek onder 1900 leden
Het CNV onderzoek werd gehouden onder 1900 leden met een leeftijd van 45 jaar of ouder. Binnen die groep is zo een 16% actief op zoek naar een (andere) baan. Binnen de huidige krappe arbeidsmarkt schromen werkgevers niet om sollicitatiebrieven van 55-plussers meteen terzijde te leggen. Fortuin volgens het onderzoek: "Het regent afwijzingen als ze solliciteren."
42% van de werknemers zegt dat hun werkgever weinig mensen aanneemt van 55 jaar of ouder
Werkgever zelf ook 55-plusser? Ook dan afwijzingen
Het is buitengewoon merkwaardig dat werkgevers van dezelfde leeftijd zichzelf 'boven' de solliciterende werknemers plaatsen van dezelfde leeftijd. Dat geldt in meerdere mate voor het bedrijfsleven, bij overheden is men wat soepeler ten aanzien van de 55-plusser.
Zelfstandigen
Volgens Fortuin zijn veel 55-plussers in de arbeidsmarkt ZZP'er. Dat zou betekenen dat ze juist wel flexibel inzetbaar zijn. Maar binnen het huidige overheidsbeleid rondom de ZZP'er loert schijnzelfstandigheid om de hoe, werkgevers zijn dus ook binnen die groep aanzienlijk voorzichtiger geworden in vergelijking tot een paar jaar geleden. Met de aangekondigde maatregel dat de overheid vanaf januari weer strenger gaat controleren op schijnzelfstandigheid maakt die groep dus alleen maar minder kans.
Forse toename 55-plussers op de arbeidsmarkt
Volgens het CBS waren er in 2023 maar liefst 2 miljoen mensen van 55-65 jarige leeftijd actief binnen de arbeidsmarkt. Fortuin: "De arbeidsmarkt piept en kraakt aan alle kanten. Werkgevers halen de vreemdste toeren uit om nieuwe medewerkers aan te trekken. Nederland loopt op sommige punten vast wegens gebrek aan personeel, zeker in de zorg, techniek, kinderopvang en andere cruciale sectoren. Het is daarom ontluisterend dat oudere werknemers zo moeilijk aan het werk komen. Zij zijn keihard nodig maar staan toch vaak aan de kant."
Fortuin in het onderzoek: "Deze groep brengt een schat aan ervaring mee, kan het mentorschap vervullen voor jongere werknemers en is bovendien loyaal naar hun werkgever. Onbegrijpelijk dat zoveel werkgevers deze groep links laten liggen."
77% van 45-55-plussers bereid om zelf te investeren in kennis
Werkgevers die oudere werknemers de deur wijzen omdat ze niets meer zouden willen leren, werd door het onderzoek afgestraft. 77% is zelfs bereid eigen middelen in te zetten voor bij- of omscholing.
AOW leeftijd ruim boven de 67
Met een steeds hogere AOW leeftijd (nu al 67 jaar en drie maanden) moeten werknemers en zelfstandigen 'gewoon' langer blijven werken. Als werkgevers zich niet aanpassen, dan zijn vooral zij het die een steeds groter wordende groep mensen uit de samenleving aan de kant zetten. Dat is onacceptabel volgend CNV.
Een 55-jarige heeft nog een 'loopbaan perspectief' van12 jaar!
Oproep 'Week van de Grafimedia'
De Week van de Grafimedia is een in volle breedte gericht initiatief van KVGO, GOC en A&O Fonds Grafimediabranche. Niet alleen om het grafische vak zelf in de schijnwerpers te zetten, maar ook om jong en oud bewust te maken van de huidige beroepen die de branche te bieden heeft. Beroepen waarbij ook zij-instroom vanuit andere branches juist veel kans maken. Workflow management en procesbeheer zijn beroepen die in veel sectoren van de 'maak-industrie' centraal staan. En dus ook zeker binnen de grafimedia branche.
De week wordt gehouden van 30 september tot en met 5 oktober
Inmiddels doen er al zo een 50 bedrijven uit het hele land mee. De deadline voor de inschrijving is formeel al gesloten. Maar volgens Richard Leloux van A&O Fonds Grafimediabranche kunnen bedrijven die toch nog willen deelnemen, zich deze week nog wel aanmelden.
Leon van Nunen zegt
55 plus zijn inderdaad loyaal en zeer bruikbaar. De kans op uitval moet echter niet onderschat worden. We hebben het vaak genoeg mee gemaakt. De overheid zal dit toch moeten oplossen om de verplichte 2 jaar doorbetaling voor deze doelgroep af te schaffen. Bonden kunnen makkelijk praten maar een MKB opzadelen met twee jaar doorbetaling is voor velen een groot bedrijfsrisico.