OPINIE - Op 30 november 2022 werd het taalmodel voor ChatGPT gelanceerd. Sam Altman is momenteel één van de meest spraakmakende ondernemers in Silicon Valley. Er ontstond een hype aan berichten op social media, in blogs, in video's en op radio en televisie: van angstaanjagende doemscenario's tot mensen die de ontwikkelingen meteen omarmden en er meteen mee aan de slag gingen. Een review van het boek 'ChatGPT als tweede brein'.
• Leestijd ca. 4 minuten
• Kosteloos aangeboden door de redactie als 'weekendinspiratie' 😉
• Printmedianieuws heeft in de loop der jaren een flink archief opgebouwd rondom de term 'kunstmatige intelligentie'
• Geen zin om het artikel volledig te lezen, ChatGPT maakte een hele korte samenvatting, te lezen onderaan dit artikel
• Volgende week vrijdag een review van het boek 'Co-intelligence' van Ethan Mollick
Naast ChatGPT zijn er inmiddels honderden - zo niet duizenden - AI gebaseerde tools beschikbaar om 'het leven makkelijker te maken'. ChatGPT is echter de basis die rondom tekst een ware revolutie ontketende.
Prompting
De resultaten van ChatGPT zijn natuurlijk sterk afhankelijk van de wijze waarop een vraag wordt gesteld. Dat proces noemt men 'prompting'. En geloof het of niet, als je vriendelijk 'prompt' doet ChatGPT ook 'beter zijn best' om steeds gerichter en nauwkeuriger antwoord te geven.
De afkorting prompt staat overigens voor de woorden: 'prepare, role, objective, model, privacy, tone of voice'.
Varieer dus echt met het stellen van vragen, alsof je met een mens praat, door bijvoorbeeld een vraag te verduidelijken als het antwoord niet direct overeenkomt met hetgeen je had verwacht.
Wees geduldig en biedt de juiste context als prompt aan
ChatGPT maakt - ik weet dat uit eigen ervaring - ongeduldig. Je wilt vaak te snel 'iets'. Dat doe je dan door het stellen van 'te kort door de bocht' vragen. En ook voor ChatGPT geldt 'rommel-erin-is-rommel eruit'.
Weet echter ook dat ChatGPT geen gevoel heeft, de emotie van jouw prompt snapt ChatGPT niet, het zoekt puur de meest voorkomende antwoorden op basis van het achterliggende taalmodel. (Abonnees kunnen voor meer achtergronden bij het taalmodel het in november 2023 gepubliceerde artikel lezen. Toen bestand ChatGPT één jaar).
Tweede brein
In het boek 'ChatGPT als tweede brein' (*) staan talloze randvoorwaarden, adviezen, tools en suggesties, maar ook waarschuwingen die het juiste gebruik van ChatGPT stimuleren.
Auteur Martin van Kranenburg gaat daarbij niets uit de weg, dus ook de nadelen niet, zoals 'ChatGPT hallucineert soms, als wordt dat steeds minder door voortdurende verbeteringen in het taalmodel'.
Zeg ook eens 'weet je het zeker?', als je twijfelt aan de juistheid van een gegeven antwoord. Je zult zien dat ChatGPT dan 'zijn best' doet om het antwoord aan te passen of te corrigeren.
Martin van Kranenburg zegt ook in zijn boek: "Door alle automatisering krijgen we een enorme drang naar echtheid en oprechtheid. Gelukkig maar."
SEO teksten maken
Als voorbeeld stelden we de vraag: 'Acteer als een ervaren SEO expert in online uitgeven. We willen een landingspagina maken voor onze online uitgeef titel. Wil je op basis van https://www.printmedianieuws.nl een goede SEO tekst maken?'. Het antwoord was verbluffend en treffend goed. In het boek van Kranenburg staan een hele reeks voorbeelden ter inspiratie.
Wat het precies gaat betekenen voor zoekmachines is nog onduidelijk. Van Kranenburg stelt in zijn boek (op basis van Gartner onderzoek) dat het zoekverkeer bij Google in 2026 met 25% zal gaan dalen. Er komt een nieuw tijdperk: van zoeken naar vinden.
Samenvattingen maken
ChatGPT kan veel meer dan alleen maar een antwoord geven op een vraag. Een samenvatting maken van een lange tekst gaat ChatGPT ook goed af. Zoals: 'Goedemiddag, lees het volgende artikel aandachtig door. Ik wil graag een bondige samenvatting met de hoofd conclusies van het artikel, zodat ik die samenvatting elders kan plaatsen als teaser.' Met daarachter de URL van het betreffende artikel.
Ook hier weer een uitstekend resultaat, welke zo te plaatsen is met een link naar het origineel. Het helpt dus zeker in de productiviteit om ChatGPT als co-auteur te gebruiken. Maar de eindredactie behoud je natuurlijk zelf.
Om in één adem uit te lezen
Als je het boek bestelt voor onder de kerstboom, moet je je wel inhouden om het daar te laten liggen. Wil je het al met Sinterklaas kunnen lezen, laat ChatGPT dan een mooi gedicht maken.
Zodra je begint, is het verslavend en lees je het ca. 120 pagina's tellende boek - verdeeld over 5 aansprekende hoofdstukken (**) - in ruim een middag uit. Met computer, tablet of smartphone naast je, kan je de verschillende voorbeelden binnen je eigen context uitproberen. Je merkt dan al gauw dat je met je eigen ervaringen tot nu toe een beetje 'de amateur' bent geweest.
Het boek tilt je in korte tijd naar een hoger niveau. Tot en met het bouwen van een eigen 'Custom ChatGPT, ruim een jaar geleden door Sam Altman geïntroduceerd als GPT Builder.
Een door ChatGPT gegenereerde samenvatting
Het artikel 'ChatGPT: Na 2 jaar ons tweede brein?' bespreekt de invloed van ChatGPT als hulpmiddel in werk en dagelijks leven. Hier zijn de belangrijkste conclusies:
- Adoptie en impact: ChatGPT wordt breed ingezet in diverse sectoren en wordt gezien als een "tweede brein."
- Verhoogde productiviteit: Het biedt ondersteuning bij taken zoals tekstschrijven, brainstormen en data-analyse.
- Prompting essentieel: Het succes van ChatGPT hangt sterk af van de kwaliteit van de input.
- Menselijke controle nodig: Hoewel krachtig, blijft menselijke verificatie cruciaal om fouten te corrigeren.
- Toekomstperspectief: De technologie blijft zich ontwikkelen en zal steeds verder integreren in zakelijke en persoonlijke processen.
(*) Het boek is online voor 30 euro te bestellen bij verschillende webshops zoals bruna, bol, managementboek, amazon etc.
(**) De uitkomst voor ogen, de vragen van je lezer, redigeer je tekst, neuromarketing toepassen, je eigen versie van ChatGPT.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.